MENU

Vorige

Regien Winnubst

Alpinisme

  • Leeftijd: 31
  • Beroep: Projectcoördinator breedtesport bij de NKBV

Waarom heb jij je voor de Expeditie Academie aangemeld?

Ik wilde graag nieuwe klimmaatjes ontmoeten en samen beter worden. Ook trok het expeditieklimmen mij erg aan. Het is zo druk in de Alpen en ook in populaire routes. Juist het alleen op de berg zijn vind ik zo mooi aan het alpinisme.

Wat brengt de Expeditie Academie jou?

Grenzen verleggen en pionieren. Alleen zou ik zelf denk ik meer binnen mijn comfortzone blijven. Juist doordat we in een team klimmen met coaches en een gids kunnen we onszelf uitdagen. Ook de ervaring van de coaches en gidsen qua routekeuze en tips daarin zijn erg waardevol. We hebben een aantal parels van routes geklommen waarvan ik het bestaan zelf nooit had geweten.

Waar kijk je naar uit?

Het ontdekken en in kaart brengen van een nieuw gebied, kijken naar de wanden en lijnen daarop bedenken en die dan proberen. De stilte en simpelheid van het leven daar. Echt een paar weken afgesloten van de bewoonde wereld zijn. Samen met het team lachen en goede gesprekken hebben. En ik kijk ook uit naar weer thuiskomen, om dan m’n partner weer te zien en van de luxe van het alledaagse te genieten. Lekker uit eten, in bad, schone kleren.

"Klimmen is vaak een metafoor voor het leven. Tijdens een lange beklimming of besluitvormingsprocessen leer je omgaan met dingen die ook in het gewone leven voorkomen."

Hoe begon jouw liefde voor de bergsport?

Vanaf jongs af aan werd ik de bergen in meegenomen. Elke zomer mee met een bergsportkamp. Als puber verloor ik de bergen uit het oog. Toen ik ging studeren was ik op zoek naar een leuke sport en sociale contacten. Een C1 cursus doen leek me ook wel leuk! Toen ben ik bij de Amsterdamse Studenten Alpen Club gegaan. Daar is het Alpenvirus begonnen. Ik vond het prachtig om lang op pad te zijn in de sneeuw of op de rots. Het sportklimmen heb ik daarna ook opgepakt met weekendjes buitenklimmen in België/Duitsland en in de hal. Het puzzelen en vinden van een flow sprak me aan. En het kon, anders dan alpinisme, goed vanuit Nederland naast werken en studeren. Maar m’n nummer één passie blijft het alpinisme.

Welke cursussen heb je gedaan?

C1,2,3 bij de NSAC. C2 en C3 heb ik gekregen van Nederlandse instructeurs. Dat vond ik erg inspirerend. Na zelf veel meters te hebben gemaakt hebt ik ook de opleiding tot Alpien Instructeur gedaan en ben ik C1 en C2 cursussen gaan geven. Daarnaast heb ik de rotsklimcursussen OV MP en Trad gedaan en ben ik daarna ook instructeur hiervoor geworden. Erg leuk om mijn kennis en passie over te brengen aan anderen. Daarna heb ik me bij Expeditie Academie aangemeld. Hier heb ik de afgelopen 3 jaar vooral gefocust op het verbeteren van mijn eigen vaardigheden.

Heb je tips voor beginners?

  • Klim veel routes binnen je comfortzone. Je wordt vanzelf beter, daarna kun je een keer uit je comfortzone stappen.
  • Laat je klimmaatje zien wat je allemaal ingepakt hebt voor de tocht en bespreek samen wat je wel of niet meeneemt: light & fast!
  • Qua eten: reepje per uur, stukje kaas voor op de top en snoepjes voor jou en je klimmaatje als je er even doorheen zit. Ontbijt vanuit de bivak: overnight oats (havermout, rozijnen oid) in een ziplocker.
  • Kies qua trainen in Nederland vooral wat je leuk vindt, dan kan je het ook goed volhouden. Wissel hardlopen, fietsen, mountainbiken, klimmen, bouderen, yoga, zwemmen met elkaar af. Multisporten.

Welke route staat nog op jouw bucketlist?

Vanuit het Grindewald heb ik nog wat dromen: Schreckhorn – Lauteraarhorn overschrijding, Mittelegi integrale op de Eiger en de Lauper op de Mönch. En daarna lekker rösti eten in het dal.

Artikelen over Expeditie Academie