MENU

Klimmen op bevroren watervallen

De NKBV Expeditie Academie is in februari gaan ijsklimmen. Tijdens een inspannende en fysieke week heeft het team zichzelf uitgedaagd om de mooiste, steilste, koudste en hoogste bevroren watervallen te beklimmen.

De aftrap van de week echter, vond plaats in het idyllische Franse op 2000 meter hoogte gelegen bergdorpje Champagny-en-Vanoise. Hier vertegenwoordigden enkele leden van de Expeditie Academie Nederland op het Wereld Kampioenschap ijsklimmen.

Ijsklimmen. Een sport die niet direct met Nederland geassocieerd wordt. Ijsklimmen is een sport waarbij je met speciaal ontwikkeld gereedschap bevroren watervallen beklimt, verticaal ijs. In de herfst en wintermaanden heeft het team hard getraind om ijsklimfit te worden.

Na het afgelopen NK Ijsklimmen in November 2016 hebben twee leden van de NKBV Expeditie Academie (Line van den Berg en Jorian Bakker) samen met vijf anderen zich gekwalificeerd voor het WK ijsklimmen. Zij deden mee aan zowel de disciplines ‘lead’, als ‘speed’. Bij lead draait het erom zo hoog mogelijk te klimmen op een moeilijke ijsklimroute. Bij speed moeten deelnemers zo snel mogelijk een 25 meer hoge ijstoren beklimmen. Van de Nederlandse afgevaardigden plaatsten Line van den Berg en Dennis van Hoek zich voor het onderdeel speed en Marianne van der Steen voor het onderdeel lead. Hierdoor veroverden zij niet alleen enkele minuten op de Olympische Live stream, maar eindigde Nederland ook overall als 4e ijsklimland!

Na dit spannende weekeinde kwam de expeditie academie bijeen in het Cognedal in Italië. In een piepkleine blokhut werd gekookt voor 8 man en moest men bij elkaar op schoot om te kunnen eten. Warmte en kruidige lichaamsgeuren gegarandeerd. Ondanks heftige sneeuwval en bijbehorende lawinerisico’s, waren er toch verschillende watervallen in goede conditie. Onder begeleiding van Nederlandse berggids Jelle Staleman, doorgewinterde ijsklimmers Marianne van der Steen en Dennis van Hoek en mental coach Odin de worsthond, heeft het team veel meters kunnen maken, fijne kneepjes van het vak geleerd, angsten overwonnen, ervaring en een hechte band opgebouwd en bovenal een hele goede tijd gehad.

Na deze week is het team van de Expeditie Academie weer een stap verder in de voorbereiding naar de expeditie in de zomer van 2018. Waar zal de expeditie heen gaan? Het is nog een raadsel. Maar één ding is zeker, de teamleden zijn super gemotiveerd! Zie het allemaal in het volgende filmpje geëdit door Line van den Berg:


Door: Jorian Bakker

Namens: Line van den Berg, Mats Wentholt, Noël Diepens, Dennis van Hoek, Marianne van der steen, Odin, Jelle Staleman en de andere leden van de Expeditie Academie: Wout Martens, Jarron Middelhuis, Rik van Odenhoven, Tomas van Lieshout en Aniek Lith.

Photo: Marianne van der Steen

Terug naar overzicht