MENU

Boulderen

Voor boulderen heb je weinig nodig: een pofzak en klimschoenen. Die kun je vaak bij de hal huren of natuurlijk zelf aanschaffen. Boulderen is klimmen van korte routes (boulders of problemen genoemd) op klimwanden van maximaal 4,5 meter hoog. Hierbij wordt niet met een touw als zekering geklommen, maar liggen er valmatten voor de veiligheid op de grond. De uitdaging is om uit te vinden hoe je de boulder moet beklimmen. Hierbij kan kracht, explosiviteit, souplesse en techniek samen komen.

De sport wordt steeds populairder in Nederland. Met ondertussen tientallen boulderhallen in Nederland en daarnaast nog meer in aanbouw wordt er ingespeeld op de groter wordende belangstelling en is er altijd wel een boulderhal bij je in de buurt. De sport heeft een laag instapniveau en kun je gemakkelijk samen doen, binnen én buiten. Begin wel altijd binnen, daar krijg je bij je eerste keer uitleg over hoe het werkt.

Bij boulderen en klimmen wordt vaak gedacht dat je erg sterk moet zijn, maar je hebt ook inzicht en techniek nodig. Als je een ervaren klimmer een route ziet klimmen, ziet het er vaak makkelijk en soepel uit. Deze klimmer beheerst waarschijnlijk een aantal klimtechnieken. Hieronder lees je over de belangrijkste klimtechnieken voor boulderen. Wil je deze technieken goed leren, volg dan een training of cursus.

In de discipline boulder worden ook wedstrijden georganiseerd. Bij deze wedstrijden wint de boulderaar die de boulders in zo min mogelijk pogingen boven komt (toppen). Ook zijn er tal van mooie gebieden in Europa en daarbuiten waar je op elk niveau op echte rotsen kunt boulderen.

Agenda

Boulderen

Wedstrijdboulderen

Wat is boulderen?

Leren boulderen

Buiten boulderen

Informatie

Kenniscentrum

Bouldermaatje gezocht

Trainen

Trainer worden

Klimapps

Topsport

Nationale Selectie 2024

Talentontwikkeling en topsport

Locaties

Boulderhallen

De belangrijkste bouldergebieden in de buurt van Nederland