MENU

Boulderen

Boulderen is misschien wel de snelst groeiende tak van sport binnen de NKBV. Met ondertussen tientallen boulderhallen in Nederland en daarnaast nog meer in aanbouw is er altijd wel een boulderhal bij je in de buurt. Boulderen is klimmen van korte routes (boulders) op klimwanden van maximaal 4,5 meter hoog. Hierbij wordt niet met een touw als zekering geklommen, maar liggen er valmatten voor de veiligheid op de grond. De uitdaging is om uit te puzzelen hoe je de boulder klimt. Hierbij kan kracht, explosiviteit, souplesse en techniek samen komen.

Bij boulderen en klimmen wordt vaak gedacht dat je erg sterk moet zijn, maar is techniek het sleutelwoord? Als je een ervaren klimmer een route ziet klimmen, ziet het er vaak makkelijk en soepel uit. Deze klimmer beheerst waarschijnlijk een aantal klimtechnieken. Hieronder lees je over de belangrijkste klimtechnieken voor zowel sportklimmen als boulderen. Wil je deze technieken goed leren, volg dan een training of cursus.

In de discipline boulder worden ook wedstrijden georganiseerd. Bij deze wedstrijden wint de boulderaar die de boulders in zo min mogelijk pogingen klimt (topt). Ook zijn er tal van mooie gebieden in Europa en daarbuiten waar je op elk niveau op echte rotsen kunt boulderen.

Agenda

Boulderen

Wedstrijdboulderen

Dit is boulderen

Leren boulderen

Buiten boulderen

Informatie

Kenniscentrum

Bouldermaatje gezocht

Trainen

Trainer worden

Klimapps

Topsport

NL team 2023

Talentontwikkeling en topsport

Locaties

Boulderhallen

De belangrijkste bouldergebieden in de buurt van Nederland