MENU

IJsklimmen

De naam zegt het al, we hebben het hier over klimmen op ijs. IJsklimmen wordt tegenwoordig voornamelijk als wintersport beoefend op bevroren watervallen die kunnen variëren van tien tot honderden meters hoog. Je gebruikt ijsbijlen en stijgijzers voor houvast op het gladde ijs. We geven je tips en uitleg over alles wat met ijsklimmen te maken heeft.

IJsklimmen wordt voornamelijk als wintersport beoefend op bevroren watervallen die kunnen variëren van tien tot honderden meters hoog. Met ijsbijlen en stijgijzers heb je houvast op het gladde ijs. IJsklimmen heeft veel weg van het traditioneel klimmen, omdat je ook bij het ijsklimmen in technisch moeilijk terrein op eigen geplaatste zekeringen klimt. Het fysieke en mentale aspect is vergelijkbaar, maar daarna houdt de vergelijking op. IJsklimmen is een hele eigen tak van de klimsport met specifiek materiaal en specifieke technieken.

In Utrecht kan bij Sportcentrum Olympos op de Uithof vanaf oktober t/m maart op een deel van klimmuur Kalymnos gedrytoold worden. De klimmuur wordt dan bekleed met een winterdekje van steigerhout waarop klimgrepen en houten blokken worden bevestigd. De spelregel is dat je met je ijsbijlen alleen aan de klimgrepen mag haken en in de houten blokken mag slaan.

Agenda

Dit is ijsklimmen

Leren ijsklimmen

Hier kun je ijsklimmen

Wedstrijden

IJsklimverhalen

Kenniscentrum

Bewust de bergen in

IJsklimverzekering