MENU

Legaatfondsen, subsidie voor je bergsportavontuur

Ga je op expeditie of ander bergsportavontuur en kun je daar wel wat financiële ondersteuning voor gebruiken? Misschien kun je gebruik maken van de legaatfondsen van de NKBV.

In het verleden heeft een aantal leden geld nagelaten aan onze vereniging. Dit geld zit in vier fondsen die een bepaalde bergsport bestemming hebben. Leden kunnen een aanvraag doen voor financiële ondersteuning vanuit deze fondsen. De legaatfondsen hebben alle vier eigen Statuten met specifieke bepalingen voor de eventuele toekenning van subsidies. Een commissie, bestaande uit NKBV- (bestuurs)leden beheert de legaatfondsen en beoordeelt twee keer per jaar de aanvragen en eventuele toekenning van subsidies.

Vier fondsen

Fonds Jeugd en natuur
Het geven van bijdragen ter bevordering van de beoefening van alpiene zomersport in de ruimste zin, waaronder dientengevolge begrepen kunnen worden alle in het zomerseizoen beoefende vormen van bergsport van alpiene trektochten af tot hooggekwalificeerde klim- of ijstochten.

Van der Vies Fonds
Het verlenen van bijdragen aan Nederlanders, niet ouder dan 25 jaar, bij voorkeur leden van de NKBV, voor het beoefenen van zomer en wintersport in het hooggebergte, bij voorkeur aan hen, die in groepen of clubverband met een gepatenteerde gids berg- of skitochten maken. Slechts bij uitzondering kunnen individuele bijdragen worden verleend en dan nog uitsluitend, indien tochten met een gepatenteerde gids worden gemaakt.

John Bruinier Fonds
Het doen van uitkeringen aan personen of aan hun nabestaanden die, tengevolge van een bergongeval, in behoeftige omstandigheden zijn komen te verkeren en die ondersteuning nodig hebben en aan personen, instellingen of rechtspersonen ter voorkoming van bergongevallen.

Carel Carp Fonds
Het verlenen van bijdragen aan jongere Nederlanders, bij voorkeur leden van Studenten Alpen Clubs, voor het beoefenen in clubverband van de berg- en skisport in algemene zin en meer in het bijzonder het maken van bergtochten en alpiene skitochten. Uitdrukkelijk kan de uitkering niet bestemd worden voor het bevorderen van buitengewone sportprestaties noch voor het beoefenen van het zogenaamde piste-skiën.

Subsidie aanvragen

Heb jij een expeditie of ander bergsportproject op de planning dat mogelijk in aanmerking komt voor subsidie? Doe dan een aanvraag via het aanvraagformulier door hem ingevuld te e-mailen naar legaatfonds@nkbv.nl.

aanvraagformulier

Twee keer per jaar vergadert het bestuur van de legaatfondsen. Houd er rekening mee dat er in de tussentijd geen aanvragen in behandeling worden genomen en zorg dat je op tijd aanvraagt; minimaal drie weken voor de volgende vergadering. De komende vergaderingen vinden plaats op:

Maandag 7 november 2022

Voorwaarden subsidie

  • dat het een activiteit betreft waaraan de vereniging niet wil of kan voldoen;
  • dat het een bijzondere prestatie betreft zoals het organiseren van een bijzondere onderneming of;
  • dat het gaat om bijzondere personen (bijvoorbeeld gehandicapten) of;
  • om initiatieven of projecten speciaal gericht op veiligheid of ter leniging van leed overkomen ten gevolge van een bergsportongeval of ter voorkoming van ongevallen bijvoorbeeld het inhuren in de winter van een UIAGM-erkende gids of een Staatlich geprüfter Skiführer.

Bestuur legaatfondsen

Nico de Jong, voorzitter
Guus Lambregts, secretaris
André Kok, penningmeester
Marrigje Hartman, bestuurslid
Paul Kwakkenbos, bestuurslid

Toegekende subsidies

2020

Combiweek USAC
Big Wall climbing in Albanië + extra info

2019

Combiweek USAC
C3 Wellness NSAC

2018

Pakistan Expeditie
Evadinarica project
Combiweek USAC

2017
Pamir Expeditie
Winterweek ESAC

2016
Combiweek USAC

2015
Brandweermannen
NKBV-Expeditie Academie
Ondersteuning slachtoffer klimongeval
Kang Yatze Expeditie

2014
Combiweek USAC

2013
Alpine Mentors
Great Wall of China Expeditie
Expeditie Peak Lenin