MENU

Wedstrijden

Meedoen aan een klimwedstrijd? De NKBV organiseert boulder, lead, speed en ijsklimwedstrijden voor alle leeftijden en elk niveau. Ook voor mensen met een lichamlijke beperking worden er wedstrijden georganiseerd. Als beginnende wedstrijdklimmer kan je aansluiten bij de Series, een reeks wedstrijden in verschillende hallen bij jou in de buurt voor jong en oud, beginners en gevorderden.

Voor ieder wat wils

Klimmers die op hoog niveau klimmen en een uitdaging zoeken op landelijk niveau, kunnen terecht bij de Nationale wedstrijden. Voor getalenteerde topklimmers zijn er internationale wedstrijden met de Olympische Spelen als absoluut hoogtepunt. Van beginners tot topsporters, jong tot oud. De moeilijkheid wordt bepaald door de grootte van de grepen, de afstand ertussen, de mate van overhang van de wand en hoe flexibel, sterk of moedig je moet zijn om de route uit te klimmen.

naar de wedstrijdkalender

Boulder

Vaak is het niet meteen duidelijk wat de makkelijkste manier is om een probleem op te lossen. Het zoeken naar de juiste oplossing, het vinden van de voor jou beste methode maakt dat boulderen ook veel van je hoofd vraagt. Boulderen is fitness voor je lichaam en je brein. Los het probleem op met je hoofd, om het daarna te klimmen. Binnen de gestelde tijd mag je de boulder zo vaak als je kan klimmen.

WEDSTRIJDKALENDER

Lead

De klimroutes zijn in wedstrijdvorm meestal zo’n 15 á 20 meter hoog en de klimwanden hellen meerdere meters over. De daadwerkelijke klimlijn is daardoor al gauw langer dan 20 meter. Het doel is de top van de route te halen. Net als bij het Boulderen is dit de laatste greep die de top symboliseert. Je krijgt 6 minuten klimtijd. Als je valt ben je klaar en telt de laatste greep.

WEDSTRIJDKALENDER

Speed

Er wordt in een afvalrace tegen elkaar geduelleerd waarbij het erom gaat de juiste balans te bewaren tussen absolute snelheid en bewegingsprecisie; klim je te snel dan loop je bijvoorbeeld het risico mis te pakken, klim je te precies dan ga je te langzaam. Je klimt tegen de klok én een directe tegenstander.

Speedklimmen is een snelle en explosieve discipline die alles in zich heeft om een echte publiekslieveling te worden.

wedstrijdkalender

IJsklimmen

IJsklimwedstrijden vinden plaats op drytoolwanden. In deze vorm zijn de wedstrijdroutes technisch moeilijker te maken dan pure ijsklimroutes. Daarnaast zijn de routes beter constant te houden tijdens de wedstrijd en gaat de wedstrijd gewoon door als het dooit. Het is waanzinnig spectaculair om naar een wedstrijd te kijken waar atleten vaak letterlijk aan het uiterste puntje van hun bijl hangen en een minieme verkeerde beweging tot een val kan leiden. Als toeschouwer zit je dan óók op het uiterste puntje, maar dan van je stoel.

Volg het ijsklimteam

Taak sportbond

Het organiseren en faciliteren van een nationale competitie en kampioenschappen als onderdeel van de doelstelling van de internationale federatie (IFSC – ‘to encourage, promote, develop, and supervise climbing competitions worldwide’).

Competitie opzet

Het aantal georganiseerde nationale wedstrijden komt voort uit een optelsom van meerdere factoren, te weten: het aantal wedstrijdklimmers in Nederland, periodisering, de bezettingsgraad van personeel en vrijwilligers, borging en bewaking van kwaliteit, de beschikbare financiën, een competitievorm, het type wedstrijdsport (individueel of team), de wedstrijdcultuur in Nederland en internationaal.

Competitie dichtheid

De NKBV organiseert in totaal 25 nationale competitiewedstrijden, inclusief de kampioenschappen (Boulder, Lead en Speed bij elkaar opgeteld in alle categorieën).

Scouting en selectie

De georganiseerde nationale competities en kampioenschappen leveren door hun kwaliteit en spreiding een toetsingsinstrument voor het scouten van talentvolle klimmers in de jeugdcategorieën. Ook worden kampioenschappen gebruikt als selectie-instrument voor uitzending van nationale selecties naar internationale wedstrijden.

W.A.S.

Het WAS is het wedstrijdadministratiesysteem waarin je je kunt aanmelden voor wedstrijden die door de NKBV of onder auspiciën van de NKBV worden georganiseerd. Ook is het WAS dé plek voor alle uitslagen van klimwedstrijden die in Nederland worden georganiseerd. Sinds medio oktober 2023 hebben we vernieuwingen doorgevoerd in het WAS, waardoor het een stuk gebruiksvriendelijker is geworden.