MENU

Sky- & trailrunning

Sky- en trailrunning is hardlopen. Het een altijd in de bergen, het ander ook door lager gelegen terrein. Voor het gemak hebben we het hier over trailrunning, behalve als het specifiek om skyrunning gaat. Dit is voornamelijk bij wedstrijden het geval. Trailrunning is rennend de vrijheid opzoeken, over ongebaande paden, altijd door een natuurrijke omgeving. Ga je mee? Wij helpen je op weg.

Zo begin je met trailrunning

Over gebaande en ongebaande paden ren je van hut naar hut, een rondje, of een start - finish race. Hoe je ook aan trailrunning wilt doen, het kan op elk niveau. Zoek trails in Nederland waar je kunt kennismaken met onverhard hardlopen bijvoorbeeld door mee te doen aan een trailrunning event.

Trailrunning in de bergen

Heb je de smaak te pakken? Trailrunning in de bergen is een geweldige volgende stap na je trailavonturen in Nederland. Bergsportreizen organiseert een trailrunning basiskamp in het Pitztal waarbij je ongedwongen kunt kennismaken met trailrunning in de bergen met een echte wedstrijd als afsluiter. Liever gelijk zelf op pad? In de Tochtenwiki vind je de route die je zoekt en het kenniscentrum geeft je alle info om voorbereid op pad te gaan.

Vind een trail in de tochtenwiki

Meer informatie vind je in het kenniscentrum

Skyrunning is topsport

Skyrunning kent 3 verschillende wedstrijddisciplines; Sky, Ultra en Vertical KM. Niet alleen de afstand, maar ook het aantal hoogtemeters en de technische moeilijkheidsgraad van de route bepalen onder welke categorie een race valt. De routes kunnen over bergpaden, trails, moraine, rotsen of sneeuw gaan. De route mag maximaal over 15% asfalt gaan. Als wedstrijdsport bestaat skyrunning sinds 1995 sinds 2014 is de NKBV lid van de International Skyrunning Federation (ISF). Jaarlijks organiseert de NKBV een NK skyrunning en selecteren we een team voor het EK of WK van dat jaar.

Uitslagen

TERUG NAAR SPORT

Nederlandse topprestaties 

Ragna Debats 

  • IAU Wereldkampioen Trailrunning 2018
  • Wereldkampioen Skyrunning 2018
  • Overall Wereldkampioen Skyrunning 2018

Tim Pleijte 

  • Nationaal record Vertical Kilometer (36.49.71) op de Vertical du Grande Serre (Frankrijk) (1,8 km & 1020 hoogtemeters) 

Nederlands Kampioenen Skyrunning 2018

Ultra Mannen                       Ultra Vrouwen
1. Thomas Dunkerbeck          1. Yvonne Vissers
2. Pascal van Norden             2. Bertine de Vries
3. Neequaye Dsane                3. Kim Baner

Skyrace Mannen                  Skyrace Vrouwen
1. Huub van Noorden            1. Anouk van der Grift-Claessens
2. Diederick Calkoen             2. Reneé Cardinaals
3. Tim Pleijte                          3. Linda Valent 

Vertical Mannen                  Vertical Vrouwen
1. Abdelfatah Dalal               1. Anouk van der Grift-Claessens
2. Tim Pleijte                         2. Renate de Reus
3. Diederick Calkoen             3. Linda Valent