Boulderen is een spectaculaire tak van de klimsport waarbij je alle spieren in je lichaam gebruikt én waarbij je moet nadenken. Het is een soort verticale fitness voor je lichaam én hersenen. De sport is voor iedereen gemakkelijk te leren, je hebt er weinig voor nodig en tegenwoordig kun je in heel Nederland boulderen. We leggen je uit wat boulderen is.
Iedereen kan boulderen, want er zijn routes - ook wel boulders of problemen genoemd - voor elk niveau. Voor beginners tot topsporters, van jong tot oud. Je hoeft geen cursus of lessen te volgen voordat je kunt beginnen, je krijgt bij aankomst in de boulderhal alleen een uitleg over hoe boulderen werkt. Dit maakt boulderen een toegankelijke sport voor iedereen.
Boulders worden ingedeeld op moeilijkheidsgraad. Hoe moeilijk een boulder is, wordt bepaald door de grootte van de grepen, de afstand ertussen, de mate van overhang van de wand en hoe flexibel, sterk of moedig je moet zijn om de boulder uit te klimmen.
Als je begint met boulderen, kies je een boulder die past bij jouw niveau. Je start een boulder met je handen bij de gemarkeerde grepen en met je voeten van de grond. Een boulder bestaat uit ongeveer 3 tot 8 bewegingen en eindigt bij een gemarkeerde greep bovenaan de boulderwand. Deze greep moet je met beide handen vasthouden. Lukt jou dit dan heb je de boulder gehaald. Vervolgens klim je zo ver mogelijk terug naar beneden met behulp van alle grepen die je onderweg tegenkomt en kies je je volgende route uit. Je hebt alle tijd om een boulder te klimmen en je kan hem zo vaak proberen als je wil.
Boulderen is niet puur fysiek. Vaak is het niet meteen duidelijk wat de makkelijkste manier is om het probleem op te lossen. Het zoeken naar de juiste oplossing en het vinden van de beste methode hiervoor maakt dat boulderen ook veel van je hoofd vraagt. Boulderen is fitness voor je lichaam en je brein. Los het probleem op met je hoofd, om het daarna te klimmen.
Als boulderaar heb je in een hal alleen klimschoentjes en een pofzak nodig. Vaak verhuurt de hal deze spullen, of je kunt ze zelf aanschaffen. Bijvoorbeeld bij Bever. Ga je buiten boulderen in bijvoorbeeld Fontainebleau, dan neem je je eigen crashpad (valmat) mee en een borsteltje om de rots weer schoon en pofvrij achter te laten.
Wil je leren boulderen, dan is het aan te raden naar de hal bij jou in de buurt te gaan. In hallen wordt, als je nieuw bent, vaak een uitleg gegeven over de regels in de hal en hoe je van start kan gaan. Daarna kan je dus direct zelfstandig beginnen met boulderen.
Om meer te leren over boulderen, kun je in bijna alle hallen trainingen volgen. Je leert dan wat voor klimtechnieken je gebruikt, maar ook hoe je veilig valt en hoe je je inleest over de boulders voordat je ze gaat beklimmen.
Tijdens het boulderen kan je blessures oplopen. Blessures komen het meest voor aan vingers en enkels. Meestal leer je in trainingen daarom over hoe je goed opwarmt voordat je begint met boulderen.
klimtechnieken Valtechnieken Voorkom Blessures
Boulderen kan op steeds meer plekken in Nederland. Er zijn boulderhallen in Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Leiden, Maastricht, Enschede, Nijmegen en Groningen, maar bijvoorbeeld ook in steden als Arnhem, Almere, Breda, Tilburg en Sittard.
Boulderen kan ook buiten. Hoewel er in Nederland geen rotsen zijn, vind je niet ver over de grens de mooiste boulderblokken. Bijvoorbeeld in Fontainebleau (Frankrijk), ook wel het bouldermekka genoemd. Je kunt hier op eigen gelegenheid naartoe. Of sluit je aan bij een boulderweekend van een NKBV-Regio bij jou in de buurt. Ga je zelf buiten boulderen, zorg dan dat je eerst in een boulderhal uitleg hebt gehad en boulderervaring hebt opgedaan.
Boulderen heeft verschillende voordelen. Naast dat je je conditie en kracht traint, is je brein ook hard aan het werk.
Bij boulderen train je heel je lichaam, van de grote spieren in je rug tot de kleine spieren in je onderarmen en de pezen in je vingers. Boulderen is daarom een goede krachttraining voor verschillende spieren zoals je buikspieren, schouderspieren en kuitspieren. Toch hoef je niet alleen sterk te zijn om te boulderen. Klimtechniek en balans zijn ook belangrijk voor het beklimmen van boulders.
Naast fysieke training is boulderen mentaal goed voor je. Het oplossen van de boulder vereist concentratie en soms zelfvertrouwen. Dit betekent dat het voor kan komen dat je je grenzen moet verleggen om een lastige boulder op te lossen. Daarnaast kan een boulder je doorzettingsvermogen op de proef stellen wanneer het bijvoorbeeld de eerste paar keer niet lukt om het probleem op te lossen. Probeer je de boulder daarna nog een keer?
Als boulderaar heb je in een hal alleen maar klimschoentjes en een pofzak nodig. Ga je naar buiten, dan neem je je eigen valmat mee en een borsteltje om de rots weer schoon en pofvrij achter te laten.
Ondanks dat je boulderen in je eentje kun beoefenen, zie je in boulderhallen dat meerdere mensen of groepjes tegelijk aan een probleem aan het puzzelen zijn. Zo kom je in de boulderhal vaak in contact met anderen boulderaars. Dat maakt de sport ook nog eens gezellig!