MENU

Buiten boulderen; waar en wanneer?

Je hebt je paklijst compleet en je bouldermaatje gevonden. Maar waar gaan jullie naartoe? Buiten boulderen kan over de hele wereld, maar één bouldergebied in de buurt springt er bovenuit: Fontainebleau

Bleau

Fontainebleau, ook wel Bleau genoemd is een bosgebied zo’n tachtig kilometer onder Parijs. Vanuit het centrum van het land rij je er in 5,5 uur naartoe. Het is één van de grootste, mooiste en best ontwikkelde gebieden ter wereld. Je bouldert er op grote blokken zandsteen. Wat je klimniveau ook is, hier kun je je lol op.

Blokken zover je kunt kijken

Het aanbod is enorm. Heel veel boulders en gebieden, met bijna altijd een hoge concentratie aan blokken. Geen halve dag lopen dus voor een tiental boulders. Het gebied is goed in kaart gebracht. Er zijn veel topo’s verkrijgbaar. Zo vind je relatief makkelijk je weg. Je vindt er heel veel gemarkeerde circuits in alle moeilijkheidsgraden. In een groot deel van de gebieden lopen meerdere circuits door elkaar. Klimmers van verschillend niveau kunnen zodoende prima samen boulderen. Er zijn zelfs circuits voor kinderen.

Dichterbij Nederland

De bouldermogelijkheden in de Duitse Eifel, het Ruhrtal en in de Belgische Ardennen zijn niet heel groot. Gebieden als Glees of Kottenheim (vulkanisch gesteente in de Duitse Eifel), Avalonia (zandsteen in het Ruhrtal) of Izier (conglomeraat in België) bieden voor een dag boulderplezier dichter bij huis.

Wanneer

In Bleau en in de meeste andere gebieden kun je praktisch het hele jaar boulderen, zolang het maar droog weer is. In de winter is het koud, wat zorgt voor meer grip op de rots. Helaas regent het ook best veel in Fontainebleau in het winterseizoen. De boulders op de open vlakten in Bleau drogen gelukkig wel snel na regen, meestal al binnen een paar uur. Klim echter nooit op natte rots omdat deze dan erg breekbaar is. Het is onvergevelijk als je een klassieke route verwoest doordat je niet het geduld op kunt brengen om te wachter tot de rots droog is.

10 TIPS BUITEN BOULDEREN PAKLIJST