MENU

Van zomerwandelen naar winterwandelen

De temperatuur, de omgeving en de spullen die je meeneemt. Zomaar wat dingen die anders zijn bij wandelen in de winter dan in de zomer. Maar er is nog veel meer!

Door: Allard van Lingen

In alle seizoenen naar buiten!

Wandelen kan altijd. In elk seizoen en bijna overal in de wereld. Kort of lang, alleen of samen, bij zon of regen, plat of niet … je kan op vrijwel elke plek wel even in beweging zijn. Ooit was het afstappen van de stoeprand een avontuur. Sindsdien hebben we een enorme blikverruiming gekregen en is lopen een van de meest geautomatiseerde bewegingen geworden. Door het geheugen van onze spieren vergeten we dat nooit meer. Weliswaar niet bewust, maar die stoeprand is nu die grote kei waar je vanaf stapt, en je spieren kunnen dat gewoon. Best wonderlijk. Als het wat gladder is door regen of sneeuw, pas je je snelheid en aandacht aan, en toch lukt het om een heerlijke wandeling te maken. Makkelijk om te doen en ervan te genieten!

Anders dan in de zomer

Natuurlijk kan ik een lijstje opsommen van de verschillen tussen wandelen in de zomer en het sneeuwwandelen, en daar zijn vast nog aanvullingen op te vinden, maar ben je op zoek naar stilte, dan vind je dat vooral tijdens je winterwandeling. Sneeuw dempt geluid. Dichtbij en ver weg. Minder geluid uit het dal, geen ruisende beken, soms ploft een pak sneeuw van een tak, zacht stappen op witte kussens … Maar geen bladeren die ritselen in de wind, verstilde winterbeelden van wit met grijs in oneindige variaties, met je capuchon over je oren als de sneeuwt valt, geen getik van druppels op je jas maar dwarrelen van bevroren water – nog meer in jezelf, verstild.

Hetzelfde zijn de mensen waarmee je onderweg bent, oprechte liefhebbers van stoepje op, stoepje af. En de hutten waar je overnacht: met zoveel zorg, liefde en aandacht maken zij jouw bed op, bereiden een heerlijk maal en zwaaien je uit als je weer gaat. Ons thuis in de bergen.

In de zomer ga je makkelijker over de paadjes, oneindig veel paadjes die er overal aangegeven staan. Je pakt de kaart erbij en plant je route, pakt je rugzak in en gaat erop uit. Samen of alleen. Dat is in de winter ook anders. Met de juiste kennis en ervaring kan je ontzettend veel maar je hebt te maken met sneeuw en de risico’s die daarmee gepaard kunnen gaan. Dus ben je sneller aangewezen op een UIMLA-wandelgids of UIAGM-berggids.

Is het mooi weer in de zomer, dan hang je rond een beek tijdens de pauze, staar je eindeloos in de verte op een steen, ruik je de wilde tijm en zwieren vogels rond als je omhoog loopt naar de col. Diezelfde col loop je in de winter ook omhoog, op sneeuwschoenen. Zie je een arend cirkelen (die was er van de zomer trouwens ook), zie je talloze sporen van herten, gemzen, steenbokken, vossen, eekhoorntjes, muizen, fretjes, hazen enzovoorts. Al die bergbewoners die met hun pootafdruk in de sneeuw hun aanwezigheid in de bergen verraden.

Sneeuwschoenwandelen ook iets voor jou!

Wil je georganiseerd op sneeuwschoenwandelavontuur? In maart en april organiseert Bergsportreizen sneeuwschoenwandelreizen en ga je veilig en met begeleiding op pad. Handig om te weten dat Bergsportreizen, de reisorganisatie van de NKBV, een geldteruggarantie heeft bij negatief reisadvies door COVID-19.

Lees meer

Veilig onderweg

’s Zomers zijn er andere zaken waar je aan moet denken om veilig op pad te kunnen gaan dan in de winter. Misschien denk je wel dat het belangrijkste verschil de kou zal zijn, maar dat valt enorm mee. Sneeuwwandelen is inspannender dan lopen over de paden in de andere seizoenen. Je hebt het best snel warm en de truc is om meerdere laagjes aan te trekken waardoor je iets uit kunt trekken als dat nodig is. Uiteraard kan het ook heel erg koud zijn…

Nee, daar waar je in de zomer wat breder kijkt, ligt de focus in de winter meer op de helling waarop je loopt. Een kleinere cirkel zeg maar. Als er namelijk voldoende sneeuw ligt en de hellingshoek schuin genoeg is, bestaat het risico dat je een lawine veroorzaakt. En om in te schatten waar je dan toch kan gaan, heb je kennis en ervaring nodig. Natuurlijk zijn alle andere veiligheidsaspecten ook van belang.

Veiligheid in de bergen

Wij zijn gewend op een vaste ondergrond te lopen. In Nederland of in de bergen, het meeste ligt goed vast. Op bergpaadjes of door het blokkenterrein is het wel tricky als een steen los ligt maar dan loop je wat voorzichtiger. En vaak helpen stokken ook wel om je balans te bewaren. In de sneeuw stap je met een sneeuwschoen op een lossere ondergrond. Of op harde sneeuw, maar dan nog is het anders dan wat we kennen.

Wat heb je nodig?

Zowel in de zomer als in de winter zijn de variaties in het weer, de temperatuur en mogelijkheden zo groot dat het wijs is om jezelf goed voor te bereiden. Sommige meegebrachte spullen kun je in de hut achterlaten en met minder gewicht op stap gaan. Paklijsten voor wandelen in zomer of winter verschillen in detail. Bijvoorbeeld dat een waterzak met drinkslang zomers prima werkt maar in de winter kan het water in de slang bevriezen; je skibril neem je in de zomer vast niet mee; een laagje minder mee kan in de zomer meestal wel. Daarnaast heb je in de winter vaak extra spullen mee voor de veiligheid waar je ruimte voor vrij moet houden.

Overigens kan je gewoon met je standaard B/C of C bergschoenen op de sneeuwschoenen door sneeuw lopen. Als de sneeuw nieuw en diep is, zijn gamaschen fijn. Een goeie trekkingbroek met eventueel een lange onderbroek of hardloopbroek eronder is warm genoeg. Handschoenen of wanten, een muts en zonnebril … Eigenlijk heb je al heel veel in huis van je zomertochten. En stoepje op, stoepje af kun je ook al.

Paklijst sneeuwschoenwandelen

Veel plezier op je volgende tocht en wie weet treffen we elkaar in de bergen!

Meer weten?

Alles over sneeuwschoenwandelen