MENU

Van zomerwandelen naar winterwandelen

De temperatuur, de omgeving en de spullen die je meeneemt. Zomaar wat dingen die anders zijn bij wandelen in de winter dan in de zomer. Maar er is nog veel meer!

Tekst: Allard van Lingen

In alle seizoenen naar buiten!

Wandelen kan altijd. In elk seizoen en bijna overal in de wereld. Kort of lang, alleen of samen, bij zon of regen, plat of niet. Je kan op vrijwel elke plek wel even in beweging zijn. Ooit was het afstappen van de stoeprand een avontuur. Sindsdien hebben we een enorme blikverruiming gekregen en is lopen een van de meest geautomatiseerde bewegingen geworden. Door het geheugen van onze spieren vergeten we dat nooit meer. Weliswaar niet bewust, maar die stoeprand is nu die grote kei waar je vanaf stapt, en je spieren kunnen dat gewoon. Best wonderlijk. Als het wat gladder is door regen of sneeuw, pas je je snelheid en aandacht aan, en toch lukt het om een heerlijke wandeling te maken. Makkelijk om te doen en ervan te genieten!

Anders dan in de zomer

Ik kan natuurlijk een lijstje opsommen van de verschillen tussen wandelen in de zomer en het sneeuwwandelen. Daar zullen dan vast nog veel aanvullingen op te vinden zijn. Maar het grootste verschil in mijn ogen is vooral de stilte die je ervaart tijdens je winterwandeling. Sneeuw dempt geluid. Dichtbij en ver weg. Minder geluid uit het dal, geen ruisende beken, soms ploft een pak sneeuw van een tak. Geen ritselende bladeren, maar verstilde winterbeelden van wit met grijs in oneindige variaties. In plaats van het getik van druppels op je jas, dwarrelen de sneeuwvlokjes zacht op je neer.

In de zomer is het plannen van een wandeling veel makkelijker. Overal staan paadjes aangegeven. Je pakt de kaart erbij, plant je route, pakt je rugzak in en gaat erop uit. Samen of alleen. Dat is in de winter ook anders. Met de juiste kennis en ervaring kan je ontzettend veel maar je hebt te maken met sneeuw en de risico’s die daarmee gepaard kunnen gaan. Dus ben je sneller aangewezen op een UIMLA-wandelgids of UIAGM-berggids.

Is het mooi weer in de zomer, dan hang je rond een beek tijdens de pauze, staar je eindeloos in de verte op een steen, ruik je de wilde tijm en zwieren vogels rond als je omhoog loopt naar de col. Diezelfde col loop je in de winter ook omhoog, op sneeuwschoenen. Zie je een arend cirkelen (die was er van de zomer trouwens ook), maar ook talloze sporen van herten, gemzen, steenbokken, vossen, eekhoorntjes, muizen, fretjes, hazen enzovoorts. Al die bergbewoners die met hun pootafdruk in de sneeuw hun aanwezigheid in de bergen verraden.

Sneeuwschoenwandelen ook iets voor jou

Sneeuwschoenwandelen ook iets voor jou

Wil je georganiseerd op sneeuwschoenwandelavontuur? In maart en april organiseert Bergsportreizen speciale sneeuwschoenwandelreizen. Zo ga je veilig en met begeleiding op pad.

Ontdek het hier

Veilig onderweg

In de winter zijn er hele andere dingen waar je aan moet denken om veilig op pad te kunnen. De kou is waarschijnlijk het eerste waar je aan denkt. Het kan natuurlijk heel koud zijn, maar over het algemeen valt het enorm mee. Sneeuwschoenwandelen is veel inspannender dan lopen over de paden in andere seizoenen. De truc is om meerdere laagjes aan te trekken, zodat je iets uit kunt trekken wanneer je het te warm krijgt. In de winter ligt de focus vooral op de helling waarop je loopt. Een kleinere cirkel zeg maar. Als er namelijk voldoende sneeuw ligt en de hellingshoek schuin genoeg is, bestaat het risico dat je een lawine veroorzaakt. En om in te schatten waar je dan toch kan gaan, heb je kennis en ervaring nodig. Natuurlijk zijn alle andere veiligheidsaspecten ook van belang.

Veiligheid in de bergen

Wij zijn gewend om op een vaste ondergrond te lopen. In Nederland of in de bergen ligt het meeste goed vast. In de zomer kunnen op de bergpaadjes of in het blokkenterrein soms stenen los liggen, maar dan loop je iets voorzichtiger. Stokken helpen dan ook om je balans te bewaren. Maar in de sneeuw stap je met een sneeuwschoen op een lossere ondergrond. Of op harde sneeuw, maar dan nog is het anders dan wat we gewend zijn.

Wat heb je nodig?

Zowel in de zomer als in de winter zijn de variaties in het weer, de temperatuur en mogelijkheden zo groot dat het verstandig is om jezelf goed voor te bereiden. Sommige meegebrachte spullen kun je in de hut achterlaten en met minder gewicht op stap gaan. Paklijsten voor wandelen in zomer of winter verschillen in detail. Bijvoorbeeld dat een waterzak met drinkslang zomers prima werkt maar in de winter kan het water in de slang bevriezen; je skibril neem je in de zomer vast niet mee; een laagje minder mee kan in de zomer meestal wel. Daarnaast heb je in de winter vaak extra spullen mee voor de veiligheid waar je ruimte voor vrij moet houden in je bepakking.

Overigens kan je gewoon met je standaard B/C of C bergschoenen op de sneeuwschoenen door sneeuw lopen. Als de sneeuw nieuw en diep is, zijn gamaschen fijn. Een goeie trekkingbroek met eventueel een lange onderbroek of hardloopbroek eronder is warm genoeg. Handschoenen of wanten, een muts en zonnebril … Eigenlijk heb je al heel veel in huis van je zomertochten. En stoepje op, stoepje af kun je ook al.

Paklijst sneeuwschoenwandelen

Veel plezier op je volgende tocht en wie weet treffen we elkaar in de bergen!

Meer weten?

Alles over sneeuwschoenwandelen

Terug naar overzicht