Een model voor simpele en veilige tochtenplanning.
De bergen zelf zijn niet gevaarlijk. Ze zijn er gewoon. Risicovol voor jou als sporter, toerist of andersoortige berggenieter worden ze pas wanneer jij er bepaalde activiteiten gaat doen. De omvang van het risico voor jou persoonlijk wordt bepaald door je interactie met de omgeving. Ervaring, kennis en kunde, gedrag en risicobereidheid zijn daarbij bepalend. Risico is daarom altijd persoonlijk. Ben je onderdeel van een team of groep dan is het risico voor de groep ook nog eens afhankelijk van gedrag en instelling van de groepleden (sociale interactie en groepsgedrag).
Risico’s zijn sterk te reduceren door je bewust te zijn van je daadwerkelijke ervaring, kennis en kunde. Niet alleen van jezelf, maar van iedereen in de groep. Daarna kies je er voor om defensief te zijn in je/jullie keuzes. Risico is nooit geheel uit te sluiten. Als bergsporter moet je dat accepteren. Wel is het mogelijk om met geringe risico te bergsporten. Mits je in staat bent jouw/jullie persoonlijke risico’s en zwakke punten te (h)erkennen en erop te anticiperen. Struisvogelpolitiek helpt niet verder net zo min als denken 'mij/ons gebeurt het niet'. De steenslag in het bijna ijsvrije couloir maakt geen onderscheid tussen die ontzettend toffe en ervaren peer die je bent [of denkt te zijn] of de lompe gast uit de hut die lag te snurken en je pantoffels had ingepikt... Hoe jij/jullie de verantwoordelijkheid voor het eigen gedrag neemt of nemen, bepaalt direct de eigen veiligheid. Bij vrijwel alle bergsportongevallen geven de betrokkenen namelijk achteraf aan dat het ongeluk te voorkomen was geweest als ze iets níet of juist wél hadden gedaan. Risico is niet zoals vroeger wel eens werd gedacht onvermijdelijk. Je hebt het groetendeels zelf in de hand.
Het is lastig om alle factoren die een rol spelen bij een tocht objectief en eenvoudig te analyseren. Om je hierin een handvat te geven hebben we een model ontwikkeld voorom op relatief simpele wijze een veilige tochtenplanning te maken. We hebben dit model onder de titel 'Reduceer je risico in Alpien terrein' via een webinar met UIAGM berggids Roeland van Oss geïntroduceerd. Je kon aansluitend in de livechat vragen over tochtenplanning, veiligheid, materiaal en techniek in alpien terrein aan Roeland van Oss en NKBV-veiligheidsexpert Harald Swen stellen.
Het concept 3x3 zomer is samengevat in het document '3 x 3 zomer - Risicomanagement in Alpien Terrein' (PDF, 7 Mb) dat je kan downloaden.
Ons concept voor 3x3 zomer komt niet uit de lucht vallen. Het is gebaseerd op het bekende 3x3 winter concept van Werner Munter. Het mechanisme waarin niet het streven naar zekerheid voorop staat maar wel het vinden van de juiste en acceptabele balans tussen comfort, beleving en veiligheid wordt ook op andere plekken en sectoren gebruikt. Ook stond in BergundSteigen, vakblad voor risicomanagement in de klim- en bergsport, een artikelover het onderwerp 'Sommer 3x3'.