MENU

3 x 3 zomer - Risicomanagement in Alpien Terrein

Een model voor simpele en veilige tochtenplanning.

De bergen zelf zijn niet gevaarlijk. Ze zijn er gewoon. Risicovol voor jou als sporter, toerist of andersoortige berggenieter worden ze pas wanneer jij er bepaalde activiteiten gaat doen. De omvang van het risico voor jou persoonlijk wordt bepaald door je interactie met de omgeving. Ervaring, kennis en kunde, gedrag en risicobereidheid zijn daarbij bepalend. Risico is daarom altijd persoonlijk. Ben je onderdeel van een team of groep dan is het risico voor de groep ook nog eens afhankelijk van gedrag en instelling van de groepleden (sociale interactie en groepsgedrag).

Risicomanagement in Alpien Terrein

Risico’s zijn sterk te reduceren door je bewust te zijn van je ervaring, je kennis en kunde en door vervolgens defensief te zijn in je keuzes. Risico is nooit geheel uit te sluiten. Als bergsporter moet je dat accepteren. Wil je met minimaal risico bergsporten dan moet je jouw persoonlijke risico’s en zwakke punten leren (h)erkennen en erop anticiperen. Struisvogelpolitiek helpt je niet verder net zo min als denken 'mij gebeurt het niet'. De steenslag in het bijna ijsvrije couloir maakt geen onderscheid tussen die ontzettend toffe en ervaren peer die je bent [of denkt te zijn] of de lompe gast uit de hut die lag te snurken en je pantoffels had ingepikt... Hoe jij de verantwoordelijkheid voor je eigen gedrag neemt, bepaalt direct je eigen veiligheid. Bij vrijwel alle bergsportongevallen geven de betrokkenen achteraf aan dat het ongeluk te voorkomen was geweest als ze iets níet of juist wél hadden gedaan. Je hebt heel veel zelf in de hand.

3 x 3 zomer - reduceer je risico in alpien terrein

Het is lastig om alle factoren die een rol spelen bij tocht objectief en eenvoudig te analyseren. Om je hierin een handvat te geven hebben we een model ontwikkeld voor een simpelere en veiligere tochtenplanning.

Op 20 juni 2014 is dit model onder de titel 'Reduceer je risico in Alpien terrein' via een webinar door UIAGM berggids Roeland van Oss geïntroduceerd. Je kon aansluitend in de livechat vragen over tochtenplanning, veiligheid, materiaal en techniek in alpien terrein aan UIAGM berg- en skigids Roeland van Oss en NKBV-veiligheidsexpert Harald Swen stellen.


Presentatie

Bij de video hoort een achterliggend verhaal. Dit kun je nalezen in de presentatie.

Hieronder enkele dia's uit de presentatie.

Beproefd concept

3x3 zomer komt niet uit de lucht vallen. Het is gebaseerd op het bekende 3x3 winter concept van Werner Munter. In 2006 stond in BergundSteigen over het onderwerp 'Sommer 3x3' ook al een artikel.

Ook IML-er Peter Mienes heeft enige tijd geleden al over dit onderwerp geschreven. Je vindt op zijn site bergbanjeren.nl het artikel 'Veiligheid voorop' waarin Peter je bijpraat over risicomanagement. Het mechanisme waarin niet het streven naar zekerheid voorop staat maar wel het vinden van de juiste en acceptabele balans tussen comfort, beleving en veiligheid.