MENU

5 beste wandelapps voor navigatie in bergen

Wandelapps zijn onmisbaar geworden voor iedereen die de bergen intrekt. Of je nu een ervaren bergwandelaar bent of net begint, de juiste app maakt navigeren een stuk eenvoudiger. Je kunt er (meerdaagse) tochten mee plannen, routes delen met vrienden en altijd zien waar je bent. In dit artikel bespreek ik de vijf beste wandelapps voor navigatie in de bergen. Ik focus op essentiële functies zoals GPS-navigatie, offline kaarten en routeplanning. Extra functies zoals live-tracking en community-features zijn leuk, maar niet per se noodzakelijk.

Tekst: Elmar Teegelbeckers

Waarom je een wandelapp nodig hebt

Een wandelapp vervangt geen kaart en kompas, maar is een handig hulpmiddel om snel je locatie te bepalen en te checken of je nog op de juiste route bent. In bergachtig terrein, waar mobiel internet vaak onbetrouwbaar is, kan een goede wandelapp je helpen om veiliger en efficiënter te navigeren.

Download bijvoorbeeld de meest actuele GPX van de trail, vaak online te vinden of op te vragen bij de lokale VVV. Vertrouw niet zomaar op routes die er al in staan, deze kunnen verouderd zijn. Je kunt ze ook makkelijk zelf in de apps plannen, let er dan wel op dat je bekend bent met de moeilijkheidsgraad van de wandelpaden en gebruik een wandelapp waar je deze ook duidelijk op kunt zien.

Essentiële functies van een goede wandelapp

Een betrouwbare wandelapp moet ten minste de volgende functies hebben:

  • GPS-navigatie: Live locatiebepaling zodat je altijd weet waar je bent en je geen verkeerde afslag neemt.
  • Offline kaarten: Onmisbaar in de bergen, waar geen internet beschikbaar is. Vaak komt dit met een betaald lidmaatschap. Bespaar hier zeker niet op want het heeft mij vaak gered in de bergen.
  • Topografische kaarten: Geeft inzicht in terrein, hoogtelijnen en moeilijkheidsgraad. Belangrijk als je een meer technische tocht loopt.
  • Routeplanning: Zelf routes uitstippelen en details over afstand, hoogteverschillen en moeilijkheidsgraad bekijken.
  • Up-to-date informatie: Sommige apps tonen recente trailafsluitingen en lokale accommodaties.
  • Veiligheidsfuncties: SOS-waarschuwingen en live locatie delen voor extra veiligheid tijdens je tochten.

Neem altijd kaart en kompas mee

Veilig bergwandelen betekent dat je standaard een topografische kaart en kompas (eventueel aangevuld met telefoon met GPS, hoogtemeter of de Tochtenwiki app) meeneemt op je wandelingen. En dat je weet hoe ze werken zodat je ze altijd direct kan gebruiken als het nodig is. Een kaart heeft nooit een lege accu of gebrek aan online bereik.

Oriëntatie in de bergen

Lees verder

De 5 beste wandelapps voor bergwandelen

1. Outdooractive

De beste keuze voor meerdaagse tochten. Outdooractive biedt gedetailleerde topografische kaarten en uitgebreide routeplanning. De app is ideaal voor uitdagende bergtochten en biedt ook actuele informatie over trailafsluitingen en accommodaties/hutten langs de route. Met een premium abonnement krijg je toegang tot offline kaarten en live-tracking.

Probeer Outdooractive hier

2. Tochtenwiki – van Outdooractive, met korting voor NKBV-leden

De Tochtenwiki maakt gebruik van hetzelfde als Outdooractive, maar is ontwikkeld in samenwerking met de NKBV. Ideaal voor Nederlandstalige wandelaars die routes willen plannen en vinden in een vertrouwde omgeving. Als NKBV-lid krijg je bovendien elk jaar 5,- tot 10,- korting op het Pro of Pro+ abonnement.

Bekijk Tochtenwiki hier

3. AllTrails – Beste keuze voor dagwandelingen en inspiratie

Met meer dan 450.000 wandelroutes wereldwijd is AllTrails de populairste wandelapp. Je kunt routes filteren op afstand, moeilijkheidsgraad en beoordelingen van andere wandelaars. De community laat vaak recente trailcondities achter, wat handig kan zijn. Voor offline kaarten heb je een premium abonnement nodig.

Bekijk AllTrails hier

4. Komoot – Gebruiksvriendelijk en ideaal voor smartwatch-gebruikers

Komoot is eenvoudig in gebruik en biedt navigatie-instructies direct op je smartwatch. De app is populair onder fietsers, maar heeft ook prima wandelroutes. De kaarten bevatten minder technische details dan Outdooractive of AllTrails. Offline kaarten en live-tracking zijn beschikbaar met een premium abonnement.

Probeer Komoot hier

5. Gaia GPS – Beste voor avonturiers buiten de gebaande paden

Gaia GPS, iets minder bekend, staat bekend om zijn zeer gedetailleerde topografische kaarten en is ideaal voor diegene die wat meer buiten de gebaande paden of populaire routes gaat. Net als de andere apps kun je routes plannen en offline kaarten downloaden met een premium abonnement.

Bekijk Gaia GPS hier

Bonus: Wikiloc – Uitgebreide route-database voor inspiratie

Wikiloc uit Spanje is wat minder geschikt als navigatie-app maar bevat een zeer uitgebreide database van routes die door gebruikers zijn gedeeld. Hier vind je een gevarieerde verzameling tochten over heel Europa, ook in de minder bekende gebieden. Gebruik deze app vooral als inspiratiebron om meer te weten te komen over de minder bekende routes in berggebieden, zeker de Spaanse berggebieden zoals de Pyreneeën, Sierra Nevada en Picos de Europa.

Ontdek Wikiloc hier

Welke wandelapps gebruik ik?

Zelf gebruik ik verschillende apps door elkaar, maar voor offline kaarten en extra functies heb ik een premium abonnement op Outdooractive/Tochtenwiki. Test de apps zelf uit en ontdek welke het beste bij jouw wandelstijl past! Het gebruik van navigatie-apps is aanvullend op, en geen vervanging voor, traditionele navigatiemiddelen zoals kaart en kompas.

Terug naar overzicht