MENU

Alle musthaves voor een beginnende boulderaar

Als je na een paar keer boulderen besluit om het regelmatig te gaan doen, is het handig om je eigen materiaal aan te schaffen.

Maar wat heb je daarvoor allemaal nodig? Veel boulderhallen hebben een uitgebreid assortiment en doorgaans kan het personeel van de boulderhal goed advies geven over wat het beste bij je past. Online of tweedehands de spullen aanschaffen, kan echter een stuk goedkoper zijn. Op websites als Marktplaats worden vaak tegen een lage prijs goede klimschoenen aangeboden die slechts enkele keren zijn gebruikt. Om duidelijkheid te creëren over wat je allemaal nodig hebt, is hieronder al het benodigde materiaal op een rijtje gezet.

Boulderpofzak

Kenmerkend voor een typische boulderaar is een grote pofzak. Doorgaans wordt deze pofzak als een handtas door de hele hal meegenomen en bevat de pofzak naast pof (oftewel magnesiumpoeder) ook een borstel, soms nog aangevuld met een nagelknipper en telefoon. Vrijwel elke boulderhal verkoopt tegenwoordig boulderpofzakken in verschillende kleuren met de naam van de hal erop. Mocht je liever een neutrale (naamloze) pofzak kopen, dan kun je het beste (tweedehands) onlinewinkels of boulderhallen met een wat groter assortiment raadplegen. Let er altijd goed op dat de pofzak goed afsluitbaar is, om te voorkomen dat je hele klimtas onder het pof komt. Een voldoende groot vak voor je telefoon is ook handig.

Klimmen en boulderen

Klimmen en boulderen

Gaat het al kriebelen? Leef je uit in de klim- en boulderhallen bij jou in de buurt.

Klim- en boulderhallen

Magnesium

Je kunt magnesium in verschillende soorten kopen. Het goedkoopst en meest gebruikelijk is magnesium in blok of poedervorm. Je kunt het in kleine blokken kopen, of in grote zakken van ruim een halve kilo. Pofballen zijn voor de boulderaar minder geschikt - daar heb je die grote pofzak niet voor gekocht! Liquid chalk is een mengsel van magnesium met alcohol. Sommige boulderaars zweren erbij, anderen merken geen voordeel ten opzichte van normaal magnesium. Soms bevat liquid chalk toevoegingen van parfum, hars (extra sticky) en anti-klontermiddelen. Koop bij voorkeur een variant die uit puur magnesium en alcohol bestaat. De overige bestanddelen zijn in drukke hallen uiteindelijk aan het einde van de rit slechter voor de grip op de grepen.

Borstel

Doordat boulderhallen over het algemeen meer bezoekers (tegelijkertijd) ontvangen dan klimhallen, en doordat boulderaars vaak meer pof gebruiken, worden grepen in een boulderhal doorgaans wat sneller vies. Het komt de klimgrepen (en de zuiverheid van de lucht in de boulderhal) ten goede om zo min mogelijk pof te gebruiken, maar een borstel komt ook goed van pas. Het zou goed gebruik moeten zijn om de grepen na het klimmen even schoon te poetsen, maar nog maar weinig mensen doen dat. De boulderborstel lijkt qua formaat en vormgeving zeer veel op een tandenborstel en is verkrijgbaar in verschillende prijsklassen, van een paar euro tot enkele tientallen euro's voor de grotere en hippere varianten. Let er bij aanschaf op dat de haren van de borstel 'hard' genoeg zijn, zodat je er daadwerkelijk het aangekoekte magnesium mee van de grepen kunt poetsen.

Van binnen naar buiten

Van binnen naar buiten

Als je al iets meer weet van veel voorkomende grepen in de hal. Deze grepen zijn vaak geïnspireerd op de grepen die moeder natuur in de rotsen heeft gevormd. Benieuwd hoe dit op de rots voelt?

Zet de stap naar buiten

Schoentjes

Voor vrijwel elke klimmer zijn de klimschoenen het belangrijkste onderdeel van de klimbenodigdheden. Klimschoenen zitten strak om je voet, en horen niet te verdraaien of verbuigen als je met de rand van de schoen op een klein treetje staat. Sommige professionele klimmers zweren daarom bij klimschoenen die vier maten kleiner zijn dan hun reguliere schoenmaat, maar voor beginnende klimmers - en of eigenlijk voor vrijwel alle klimmers - is dat helemaal niet nodig. Pijn lijden is vaak nergens voor nodig.

Hoe strak klimschoenen zitten, is sterk afhankelijk van je voorkeur. Als je nog niet zo lang klimt, is het belangrijkste advies: koop vooral geen schoenen die te strak zitten. Je voeten moeten nog gewend raken aan het gevoel en de drukpunten van klimschoenen, en te strakke schoenen leiden eerder tot blessures dan dat ze je klimprestaties verhogen. Om de juiste schoenen te vinden, is het raadzaam om verschillende soorten schoenen te passen bij een aantal winkels en klimhallen. Let er daarbij op dat je voet in de ochtend het kleinst is en later op de dag juist een stuk (tot wel een hele maat) groter is. Geen klimschoen past ná het klimmen of aan het einde van de dag, want dan zijn je voeten iets groter dan gewoonlijk.

Nog meer informatie over klimmen?

Nog meer informatie over klimmen?

Je hebt de eerste stappen in de boulder- en/of klimhal gezet en je bent enthousiast. Maar wist je dat je ook mee kan doen aan wedstrijden? Of dat je op veel plekken in en rondom Nederland ook buiten kan klimmen? Op de pagina over sportklimmen vind je alle informatie!

Alles over sportklimmen