MENU

Uit de comfortzone - Basiscursus alpiene technieken C1

Oud-Hoogtelijn redactrice Femke Welvaart ging met Bergsportreizen mee op een C1 basiscursus in het Ötztal. Lees hier haar verhaal.

Als je wilt leren om zelfstandig op pad te gaan in alpien terrein, volg je een alpiene basiscursus C1. Je leert veilig en gecontroleerd beter te wandelen en klimmen over gletsjers sneeuwhellingen en in blokkenterrein. Onder leiding van een UIAGM-berggids en/of NKBV-instructeur leer je de basistechnieken van het alpinisme. Oud-Hoogtelijn redacteur Femke Welvaart ging voor Hoogtelijn 1-2016 mee op Basiscursus Sneeuw en IJs (C1) in het Ötztal.

Energie

“Bergwandelen is geen competitie. Niet met je tochtgenoten en niet met jezelf” zegt Femke. “Je loopt in een rustig tempo met de berggids via het pad vanuit Vent omhoog, waardoor je gelijk je cursusmaatjes beter kunt leren kennen.”

Oriëntatie en toerenplanning

Op de eerste dag leer je de kaart te lezen en te interpreteren, want een goede kaart is een van de meest fundamentele zaken in de bergen. Daarnaast leer je hoe je relatief eenvoudig je tochtduur kunt berekenen; Allereerst kies je een punt op de kaart waar je naartoe wilt. Vervolgens bereken je het aantal kilometers en de hoogtemeters. Uiteindelijk zie je dat de wandeling naar de top van de 3.023 meter hoge Wildes Mannle een uur en drie kwartier duurt. Tijdens de cursus ben je iets langer op pad, want onderweg besteed je wat meer aandacht aan bijvoorbeeld het bewaren van je evenwicht in blokkenterrein.

Touwtechnieken

Dichtbij de hut in Vent leer je over touwen, knopen en karabiners. Samen doe je eenvoudige klim- en abseiloefeningen en leer je hoe je jezelf langs een touw omhoog werkt met behulp van prusiks, karabiners en de zogenaamde münchhausentechniek.

Doorweekt

De wolken en het weer in het hoger Ötztal zijn onvoorspelbaar, dus zorg voor waterdichte kleding en dat je regenhoes van je rugzak groot genoeg is om het touw eronder op te bergen. Heb je toch pech en wordt je uitrusting nat, dan zijn er in alle berghutten ruimtes te vinden waarin je je spullen kunt laten drogen. “Tijdens de lunch in het Hochjoch Hospiz (2413 meter) hang ik mijn jas en shirt in het Trockenraum en ril ik een beetje in mijn natte onderlaag. Krachtvoer laat mijn kachel weer branden en na een uurtje ben ik helemaal klaar voor het vervolg van de tocht. We overnachten die nacht in het Brandenburgerhaus op 3277 meter, de volgende dag staat de beroemde spletenredding op het programma.”

Spleetredding

Je loopt om de beurt aan kop van het touw, zodat je oefent met het leiden van de touwgroep en het houden van een regelmatig tempo. Bij het Windjoch oefen je de spleetredding. Elk teamlid hangt een keer in de spleet en is een ‘tweede man’; iemand die de leiding neemt en de knopen legt. Op deze manier ervaar je hoe het is om na een korte val in het touw te hangen van een gletsjer. De berggids legt stap voor stap uit hoe je je pickel zekert in de sneeuw, met welke schlinges en prusiks je jezelf en de ander zekert, en hoe je als team je maatje veilig houdt en weer omhoog krijgt. Dit gaat heel gecontroleerd, omdat de berggids iedereen leert wat hij en/of zij moet doen. “Kou, paniek, pijn, onzekerheid: allemaal factoren die hier niet aan de orde zijn. Dan verschijnt het gezicht van touwmaatje Gerben over de rand: "Hey daar! Hoe gaat het?" Ik lach breed en steek mijn duim op. "Takelen maar!" En daar ga ik.”

Joelend naar beneden

Nadat je de Fluchtkogel (3.500 meter) hebt beklommen, wandel je in een dik pak sneeuw terug naar de voet van de berg waar je je rugzak ligt. Je hebt al geoefend met remmen op sneeuwhellingen, zodat je nu bij eventuele glijpartijen precies weet wat je moet doen. Vervolgens ga je weer aan het touw, de gletsjer af en het groene terrein in naar de Vernagthütte. De volgende dag staat er een flinke tocht op de planning: via sneeuw, ijs en rots naar de Wildspitze en dan terug naar Vent.

Toptocht

Om vijf uur zit je dan aan het ontbijt. Met een goed voedzaam ontbijt achter de kiezen, ben je om zes uur al op pad. In je binnenzak zit wat tochtenvoer; dicht op je lijf, zodat je er snel bij kan en het niet bevriest. “Ik geniet van de gletsjer, de ruige toppen in de verte, het spannende licht en het zicht op het topkruis dat ik zo zal aantikken.” Je feliciteert je klimmaatjes en vooral ook jezelf met het behalen van de top. Je bent deze week uit je comfortzone gekomen en hebt je grenzen verlegd!

Lees de volledige reportage over de Alpiene Basiscursus Ötztal in Hoogtelijn 1-2016. Kijk voor een uitgebreid aanbod van alle C1 basiscursussen op Bergsportreizen.