MENU

Expeditie Academie III in september op expeditie naar Kirgizië

Na ruim twee jaar voorbereiding en een jaar vertraging vanwege corona is het nu eindelijk zover: de eindexpeditie van Expeditie Academie III komt in zicht. Op 2 september reist het team af naar de Min Teke vallei in Kirgizië om daar mogelijk eerstbeklimmingen te doen en nieuwe routes te openen.

Expeditie Academie III

De Expeditie Academie is een project van de NKBV waarin jonge en getalenteerde Nederlandse bergsporters worden opgeleid tot allround alpinisten die eerstbeklimmingen doen in ongebaand terrein. De negen deelnemers halen alles uit hun passie en verleggen hun grenzen. De kroon op de opleiding – die normaalgesproken twee jaar duurt, maar voor deze lichting wegens corona een jaar werd verlengd – is een eindexpeditie naar een aansprekend doel in de Greater Ranges.

Hecht team

Het team van Expeditie Academie III bestaat uit negen deelnemers die in 2019 dit avontuur met elkaar startten: Regien Winnubst, Michiel Telkamp, Jeffrey Meesters, Martin Platteschor, Anniek Verschuur, Sjoerd Boersma, Robert Löwensteyn, Dennis Hendrikx en Noor van der Veen. Ze worden begeleid en opgeleid door drie coaches en een Nederlandse berggids: Court Haegens, Niek de Jonge, Bas Visscher en Boris Textor. Het is een hecht team geworden dat de afgelopen jaren veel tijd met elkaar heeft doorgebracht in de bergen.

deelnemerscoaches

Min Teke vallei in Kirgizië

Na veel voorbereiding en overleg, waarin ieder teamlid een mogelijk expeditiedoel moest voorbereiden, is het team tot een plan voor de eindexpeditie gekomen. Van 2 september t/m 8 oktober 2022 reist Expeditie Academie III af naar de Min Teke vallei in Kirgizië, in de buurt van de Tadzjiekse grens. In deze vallei is het vrouwenteam van de Zwitserse Expeditie Academie (een project van de SAC-CAS) geweest.

De Zwitserse vrouwen hebben in Min Teke een aantal eerstbeklimmingen gedaan, maar er blijft nog veel potentie voor nieuwe routes. Het gebied sprak Expeditie Academie III aan vanwege de veelheid en diversiteit aan mogelijkheden, een belangrijke vereiste voor het grote Nederlandse team.

Ben je benieuwd naar hoe ze het er vanaf gaan brengen? Volg ze op de sociale media of houd de Expeditie Academie pagina in de gaten.

Expeditie Academie

Terug naar overzicht