MENU

Deelnemers Expeditie Academie

Expeditie Academie III (2019-2022)

Sjoerd Boersma

Door de enthousiaste verhalen van de berggids tijdens een lawinecursus ben ik begonnen met klimmen met als doel net zulke avonturen te beleven. Gedurende enkele zomers heb ik de alpiene cursussen van de NKBV gevolgd en ben ik begonnen met zelfstandig tochten te maken. Deelname aan de Expeditie Academie biedt ons de mogelijkheid om onze alpiene vaardigheden te vergroten en om als team goed op elkaar ingespeeld te raken, zodat we terdege voorbereid de expeditie ingaan en er een unieke belevenis van kunnen maken. Deelname aan de Expeditie Academie maakt mijn droom reëel.

Anniek Verschuur

Alpien klimmen betekent voor mij samen onderweg zijn in het majestueuze landschap van de bergen, klein als mens en daardoor juist mijn eigen kracht voelend. Het betekent vroeg opstaan en onder een sterrenhemel op weg gaan naar een onbekende bestemming. In de stilte van de nacht waarna de eerste toppen langzaam rood kleuren door de opkomende zon. De bergen hebben al van jongs af aan deze grote aantrekkingskracht op me en het voelt elke keer weer als thuiskomen in het onherbergzame, ruige en tegelijkertijd stilzwijgende landschap. Het samen overwinnen van de uitdagingen onderweg zet me in mijn kracht. Het voelen van de eigen kracht is ook wat ik als psychomotorisch therapeut aan mijn cliënten hoop te kunnen meegeven, om zo een beetje dichter bij zichzelf te komen. De Expeditie Academie inspireert mij om mezelf uit te dagen om me als alpinist verder te ontwikkelen om nieuwe onbegane paden te ontdekken in gebieden met een nog zoveel grootser perspectief dan in de Alpen; vertrouwend op mijn eigen kracht en die van de ander. Ooit komt mijn pad misschien ook uit bij gebruiken van deze betekenisvolle ervaringen in de bergen in mijn therapeutisch werk.

Noor van der Veen

Het mooie aan klimmen is dat er geen eenvoudig recept voor bestaat. Hoe langer ik klim, hoe meer ik besef dat de ingrediëntenlijst voor succes of vooruitgang, niet alleen bestaat uit vaker klimmen, of net iets meer krachttraining. Dat geldt zeker voor alpinisme: daarin telt niet alleen hoe fit je bent (al helpt het wel), maar ook of je lekker in je vel zit, hoe je humeur is, welke keuzes je maakt, hoe goed je je klimmaatje kent. En dan heb je nog allerlei externe factoren om rekening mee te houden, zoals het weer, of de condities van de route. Hoe mooi is het dan als al die dingen op het juiste moment kloppen en samenvallen, en je je doel kunt bereiken. Vooral als dat doel ooit onmogelijk ver weg leek. De Expeditie Academie motiveert mij om de komende jaren kritisch en met heel veel enthousiasme mijn eigen skillset als klimmer uit te breiden en naar een hoger niveau te tillen, maar ook om samen met een inspirerend team nieuwe uitdagingen aan te gaan, onze grenzen te verleggen, onszelf en elkaar beter te leren kennen en een gigantisch vet avontuur aan te gaan. Ik heb nu nog een lichte voorkeur voor expeditie naar een idyllisch dal ergens in een onverkende Himalayavallei, met zon, sneeuw, gletsjers en graniet, maar ik hoop dat mijn teammaatjes me ook zullen uitdagen om nieuwe dingen te proberen die meer buiten mijn comfortzone liggen. Wie weet ben ik over een jaar wel een gigantische ijsklimfanaat – ik kan niet wachten om het uit te vinden!

Jeffrey Meesters

Voor mijn studie ben ik gaan studeren in Eindhoven, waarna ik op mijn 18e al snel het (E)SAC leven instapte. Naast het sportklimmen begon het alpinisme, trad klimmen en ijsklimmen. Ondertussen woon ik in Nieuwegein en ben ik werkzaam voor Rijkswaterstaat, waar ik werk aan de Afsluitdijk. Daarnaast ben ik werkzaam bij Neoliet Utrecht, waar ik trainingen en cursussen geef. Mijn mooiste route is de Kuffner Graat naar de Mont Maudit, waarbij je alles moet beheersen. Sterkste punt? Naast mijn charmes? Een koel hoofd blijven houden wanneer het zwaar wordt, met als valkuil de emoties die er soms bij komen kijken. Na 2 jaar trainen hoop ik één van mijn dromen in vervulling te laten gaan: een beklimming van de Nose in Yosemite. En daarna? Uiteraard samen mooie dromen maken met de Expeditie Academie de komende 2 tot 3 jaar!

Martin Platteschor

Opstaan om half drie in de ochtend. Bibberend van de kou een kopje warme oploskoffie naar binnen werken… Ver weg van alles. Geen dagelijkse dingen aan je hoofd. Niks anders dan jij, je maatje en de berg. Een plek waar je als mens eigenlijk niks te zoeken hebt. Toch is het waar ik me thuis voel en waar ik terug blijf komen. Alpinisme biedt mij alles wat ik in een sport zoek, het combineert alle facetten van de klimsport met een vleugje avontuur en afzien. Een blend van fysieke- en mentale uitdagingen en dat alles met een onbeschrijfelijk uitzicht! Via de GSAC ben ik in 2013 in aanraking gekomen met deze mooie sport en al snel was het duidelijk dat ik me wilde gaan ontwikkelen tot een allround alpinist. Wat volgde was een C1, C2, een ijsklim-cursus, een tourski-cursus, heel veel klimvakanties, goede vrienden en een verhuizing naar de Alpen. De volgende stap: ‘Expeditie klimmen’ ver weg van de bewoonde wereld, geen infrastructuur en geen mensen die je voor waren. Deelname aan de Expeditie Academie is voor mij een unieke kans om samen met een gemotiveerd en getalenteerd team verder te ontwikkelen tot allround alpinist.

Dennis Hendrikx

Het klimmen is begonnen met een cursus bij het sportcentrum in Nijmegen zeven jaar geleden. Sindsdien ben ik verslaafd. Na drie maanden door de Himalaya trekken en meer buiten klimmen zag ik dat juist bij het samenkomen van vet klimmen en hoge bergen echt mijn passie ligt. Van die combinatie geniet ik nu al vijf jaar volop via cursussen en zelf klimmen in de Alpen. Qua cursussen heb ik bij de NSAC een C1, C2, C3 en een ijsklimcursus gedaan. Mijn eerste zelfstandige langere tocht, de Biancograat op de Piz Bernina, is mij door die fantastische oneindige sneeuwgraat altijd bij gebleven. Ik ben vol motivatie om het beste uit mezelf en mijn team te halen. Samen met gelijkgezinde mensen de bergen in trekken, avonturen beleven en mij ontwikkelen als alpinist is wat ik in de expeditie academie zoek.

Robert Löwensteyn

Klimmen is niet alleen de mentale en fysieke uitdaging maar ook het avontuur wat je aangaat met je klimmaatje(s). Samen beleef je de gaafste momenten die met geen pen te beschrijven zijn. Wat op mijn 19e begon met een indoor topropecursus, is nu uitgegroeid naar sportklimmen, tradklimmen, drytoolen, zomer alpinisme, ijsklimmen en toerskiën. Bijna alle aspecten van de bergsport trekken mij wel. Grenzen verleggen en uitdagingen aangaan is wat mij drijft. Ik ben altijd opzoek naar een stapje meer, daarom is het expeditieklimmen een mooie volgende stap in mijn bergsportcarrière. Mijn ambitie is om de komende twee jaar mijzelf verder te ontwikkelen als allround alpinist zodat ik een mooie bijdrage kan leveren aan het team en de expeditie. Ik kijk ernaar uit om met deze groep een heel gaaf traject in te duiken waar we van elkaar kunnen leren en elkaar uitdagen.

Regien Winnubst

Ik houd van afzien, gezelligheid en lekker eten. Een perfecte combi voor alpien klimmen! Behalve dat lekkere eten dan. Maar dan tover ik op de top een lekker stuk Gruyere kaas tevoorschijn en ben ik helemaal gelukkig. In de zomer ben ik in de bergen te vinden. Graatjes, steile rotswanden: heerlijk. In de winter zoek ik naar mooie watervallen die in conditie zijn. Maar waar ik naar verlang vanachter mijn bureau in Nederland zijn lange noordwanden, sneeuw en ijs afgewisseld door rots. Veranderlijke condities maken dat dit soort routes lastig te vinden zijn. Deze verlangens hebben in mij het expeditievuur aangewakkerd. De hechte vriendschap die je opbouwt met je klimmaatjes vind ik het mooiste aan de bergsport. Dat is ook mijn doel met de Expeditie Academie. Niet één expeditie maar een leven lang expeditieklimmen. M’n hoofd koel houden in de crux is mijn uitdaging (en niet teveel over eten praten als het er niet is). Gelukkig ligt Ettringen om de hoek: perfect oefenterrein. Als alpien instructeur geef ik graag mijn liefde voor de bergen door. Je hoeft geen man van staal te zijn om alpinist te zijn. Vooral behendigheid en doorzettingsvermogen gaan je naar de top brengen.

Michiel Telkamp

Wat ik het mooiste vind aan klimmen is het onbekende wat er bij komt kijken, niet weten wat er om de hoek of na de volgende greep is, daarom lijkt me een eerst-beklimming maken met de Expeditie Academie zo mooi. Vaak bij een uitdagende multipitch denk ik: moet je voorstellen dat je hier als eerste hebt geklommen, niet wetende of je überhaubt boven komt en wat de volgende lengtes gaan brengen. Geen informatie, geen topo, maar alles zelf ontdekken. Mijn passie ligt bij het rots- en ijsklimmen maar ook zeker bij het toerskiën. In de ongerepte natuur onderweg zijn opzoek naar de beste afdaling of beklimming. We worden in de komende 3 jaar opgeleid tot zelfstandig expeditieondernemers, zodat ik ook na het traject zelf (met mijn nieuwe expeditievrienden) op avontuur kan gaan. Daarom doe ik mee!

Expeditie Academie II (2016-2018)

Noël Diepens

Sinds ik jaren geleden op vakantie een keer door een stel klimmers was mee gevraagd en ze me 50 meter de diepte van de Verdon in lieten zakken met de opdracht klim maar weer omhoog was ik verkocht. Terug in Nederland ben ik meteen begonnen met klimmen en nooit meer gestopt. Ondertussen ben ik niet alleen gek op sportklimmen maar ook op boulderen, trad, multipichten, ijsklimmen, drytoolen, alpinisme en canyoning. Tijdens de expeditie academie hoop ik samen met een leuke groep mede enthousiastelingen hard te trainen om onze allround skills en klimniveau om hoog te brengen en vooral veel mooie tochten te maken.

video

Wout Martens

Mijn honger en nieuwsgierigheid naar nieuwe beklimmingen zijn niet te stillen. Avonturen aangaan met vrienden geeft mij het gevoel van ultieme vrijheid. In alle seizoenen ben ik onderweg in de alpen. Het liefst klim ik moderne alpiene routes in mixed terrein of ga ik toerskien, alhoewel ik van alle bergsport disciplines houd. Ik heb veel ervaring opgedaan in de alpen en wil mezelf nu testen in een van de Greater Ranges. Expeditie klimmen met mentoren en andere gemotiveerde jonge alpinisten is een droom die uitkomt. Mijn grootste doel is om na de academie zelfstandig op expedities te gaan en zo veel van de wereld te zien.

video

Rik van Odenhoven

Al heel mijn leven heb ik een onverklaarbare drang om dingen te beklimmen en hoogte op te zoeken. Op mijn 21ste is dit tot uiting gekomen in het actief beoefenen van de klimsport in alle vormen. Ik geniet van alle disciplines maar alpineren blijft mijn hart stelen. Het mooie aan alpineren vind ik dat de top je een duidelijk doel geeft en je klimt tot je letterlijk niet hoger kunt. Daarnaast geniet ik ook van de algemene ambiance in de bergen. Je komt op plekken waar je zonder je geleerde (alpiene) vaardigheden nooit zou komen en wordt beloond met uitzichten die je nergens anders ziet. Graag zou ik deze ervaringen met iedereen delen. Ik ben dan ook hard aan het trainen om van deze hobby mijn beroep te maken. De Expeditie Academie biedt een uitstekende kans met een gemotiveerd team op pad te gaan en onder begeleiding van de pro’s op nog meer mooie plekken te komen.

video

Mats Wentholt

Klimmen en de bergen hebben altijd een grote rol in mijn leven gespeeld. Het bracht mij van wandelen in Schotland tot een opleiding tot alpien instructeur en van rotsklimmen in Freyr tot deelname aan de Expeditie Academie. Afgelegen gebieden en mooie vergezichten triggeren mij elke keer weer om op pad te gaan. Dit is dan ook iets wat mij aanspreekt aan de Expeditie Academie, om met een gemotiveerde (en gezellige!) groep zelf een expeditie te organiseren. Ik heb veel zin in deze ervaring en hoop hierna met veel nieuwe kennis en kunde vaker op expeditie te gaan!

video

Jorian Bakker

Het onbekende! De wereld onderzoeken! In al mijn uitdagingen zoek ik een totaalpakket, iets waar je je hele skillset voor nodig hebt; fysieke en mentale conditie, ervaring, doorzettingsvermogen, vriendschap en humor. Alpien klimmen laat je plekken zien die verborgen zijn voor anderen. Het totaalpakket is wat mij aanspreekt. De ideale expeditie is in mijn beleving een onderneming waar een hecht team opereert in onbekend terrein. Het team is goed op elkaar ingespeeld door de vele klimmomenten, kent elkaars sterken en zwakten, is gemotiveerd en conditioneel sterk. De meerwaarde van de Expeditie Academie is de veelheid aan expertise en goede mensen binnen de NKBV die betrokken zijn bij de academie. Ik verwacht heel veel te leren in een korte tijd en prachtige momenten te beleven!

video

Line van den Berg

Klimmen is voor mij, net zoals mijn studie logica, het oplossen van puzzels: hoe beweeg je het meest efficiënt en veilig mogelijk naar boven? En wat kun je leren om nog efficiënter en veiliger te zijn? Vier jaar geleden zette ik voor het eerst een voet in de klimhal en sindsdien ben ik hooked. Van tradklimmen tot drytoolen en van alpinisme tot boulderen: wat een puzzels hebben de klimsport mij te bieden! Het is dé manier om mezelf fysiek en mentaal uit te dagen, grenzen te verleggen en nieuwe mensen en culturen te ontmoeten. De Expeditie Academie is voor mij de next step, alsof je een hele moeilijke sudoku voorgeschoteld krijgt en eerst samen met een team leert welke tools je kunt gebruiken om hem op te lossen. En ik kan niet wachten om die tools te leren en uiteindelijk samen toe te passen op expeditie!

video

Afgezwaaide deelnemers

We zijn deze lichting met 9 deelnemers begonnen. Gedurende het traject hebben drie deelnemers besloten te stoppen; Aniek Lith, Tomas van Lieshout, Jaron Middelhuis.

Expeditie Academie I (2014-2015)

Pilot

In mei 2014 is de Expeditie Academie gestart met de eerste groep. Relatief vergevorderde alpinisten kregen de kans deel te nemen aan de pilot van de Expeditie Academie. Een leerzaam traject met een serieuze expeditie als afsluiting.

vlnr boven: Jurgen Mesman, Dennis van Hoek, Marianne van der Steen, Roy Delahaije. vlnr beneden: Danny Schoch, Court Haegens, Martijn Seuren (Foto: Menno Boermans)

Tijdens het selectieweekend in Sy in de Belgische Ardennen zijn negen potentientiële deelnemers aan de tand gevoeld. In twee intensieve dagen in het gebied rond de NKBV Tukhut stonden onder andere een klimtest, een oriëntatieloop, een kennisquiz, samenwerkingsopdrachten en een feedback-sessie op het programma. Vijf deelnemers kregen te horen dat ze het team gaan vormen voor deze eerste ronde van de Expeditie Academie.

  • Roy Delahaije
  • Danny Schoch
  • Jan-Thijs Menger
  • Teun van Dijk
  • Wouter de Vries

Gedurende het traject wijzigde door uiteenlopende redenen de samenstelling van de groep. Drie leden (Jan-Thijs Menger, Teun van Dijk en Wouter de Vries) stopten en vier leden kwamen bij het team:

  • Jurgen Mesman
  • Dennis van Hoek
  • Marianne van der Steen
  • Martijn Seuren

Martijn Seuren had tijdens een trainingsstage in Chamonix meegeklommen. Omdat het samen klimmen zo goed beviel, vroegen de leden van de Expeditie Academie hem bij het team. In juli 2015 kwam Martijn bij een val bij de Grandes Jorasses om het leven.

Terug naar overzicht