MENU

3 x Nederlands succes op de Eiger Noordwand

3 Nederlanders beklommen afgelopen week, met succes, de ‘beruchte’ Eiger Noordwand via de Heckmair-route (1938). Een kroon op je bergsportcarrière volgens vele bergsporters.

Line, Bas en Danny bereiken de top

Op 16 en 17 maart beklom Line van den Berg samen met de Britse Fay Manners de route. Minder dan een week later beklommen Danny Schoch en Bas Visscher de route op 21 en 22 maart. Voor zover bekend heeft Line als tweede Nederlandse vrouw de noordwand beklommen, na Marianne van der Steen in 2014. Line en Danny zijn oud deelnemers van de Expeditie Academie en Bas is hier momenteel coach van.

Bas & Danny over de Eiger als hoofdoel van hun vakantie

“De Eiger Noordwand was voor ons beiden jarenlang onze grootste droom in de Alpen. We hebben al twee keer eerder het voornemen gehad om hem samen te doen, maar slecht weer en corona gooide roet in het eten. Afgelopen najaar hadden we al twee weken vakantie gepland, met de Eiger als hoofddoel. Maar of het echt zou gaan lukken blijft altijd de vraag. De weersvoorspelling bleek gelukkig perfect. In de voorafgaande week voelden we een gezonde wedstrijdspanning en moesten we een hoop werk afronden. Toch zijn we direct vanuit Nederland de wand ingegaan. Het klimmen was soms spannend en vermoeiend maar we konden gelukkig ook genieten van het mooie klimmen, de indrukwekkende omgeving, het bivakkeren en de herkenning van alle historische passages. En net zoals bij onze voorgaande avonturen hadden we het weer heel gezellig!”
Lees meer over hun avontuur op de instagramaccounts van Bas Visscher en Danny Schoch

Line over de perfecte afsluiting van het winterseizoen

“Wat is een betere manier om de winter af te sluiten dan met een feest op de Eiger noordwand*? Wat een avontuur, wat een fantastische route vol met prachtige mixed pitches. De hele beklimming stond er een grote glimlach van oor tot oor op mijn gezicht. Het gevoel te staan op de schouders van de pioniers in onze sport, de stukken geschiedenis die bij de verschillende stukken van de route horen, om het te klimmen met mijn goede vriendin Fay, onder de volle maan, reflecterend op mijn leven de laatste maanden - ik voel me zo dankbaar. Voor mij betekent de Eiger veel meer dan een beklimming, het staat voor vriendschap, loslaten van prestatiedruk vanuit mezelf, voor fun, voor het volgen van dromen, voor mezelf zijn. Wanneer dromen uitkomen, is het tijd voor nieuwe dromen.”
* Check Line haar instagram voor goede dance moves! Op haar blog vind je een uitgebreid verslag.

Beroemd & berucht

De Eiger Noordwand staat bekend als ‘de wand der wanden’ en ‘het laatste probleem van de Alpen’ met een pittige klim en kans op vallende rotsblokken. Na een aantal mislukte pogingen werd de Eiger Noordwand in 1938 voor het eerst succesvol beklommen door een Duits-Oostenrijks team via de route die later tot de Heckmair-route werd omgedoopt. Inmiddels zijn er al vele succesvolle beklimmingen gedaan, maar slechts een handjevol Nederlanders hebben hier de top bereikt. De allereerste Nederlanders waren Ronald Naar en Bas Gernigt. Zij bereikten in 1977 via de Heckmair-route de top van de Eiger Nordwand. Nu mogen we er met trots weer 3 Nederlandse namen aan toevoegen.