MENU

Laatste ronde eerstbeklimmingen Expeditie Academie

Na een mooi-weerperiode van 3 dagen halverwege vorige week én een goede dag gisteren is er weer volop nieuws te melden van de Expeditie Academie uit Kirgizië. Het team doet verslag via de satelliet telefoon:

Wederom nieuwe routes
Noël, Rik, Wout, Court en Boris hebben op woensdag 19 september een eerstbeklimming gedaan van een 5014 hoge top via de noord-oostwand van de berg. De route (D-) liep door de noord-oostwand van de berg. Over de naam die ze de top willen geven wordt nog nagedacht.

Op donderdag de 20ste was het de beurt aan Mats, Noël en Boris die een eerstbeklimming deden van een 4852 meter hoge berg die door hen Peak Snowleopard genoemd is. Het drietal beklom de berg via de westwand en noordgraat (sneeuwgraat met een rotsgendarme) via een AD route.

Dezelfde dag werd een beklimming van Peak Currahee gedaan door Jorian en Line via de directe noordwand.


Peak Currahee (circa 5025m). De lijn midden door de wand is vermoedelijk de route die door Jorian en Line is geklommen. De rode lijn is de route die door een Brits team in 2014 gevolgd is. Foto: Clay Conlon/americanalpineclub.org

Uitrusten en laatste plannen
Het team had daarna nog een halve week te gaan voor ze aan de terugreis moeten beginnen. Moe en voldoen werd er uitgerust in het basiskamp waar inmiddels weer voldoende gas was om te koken.

Na een welverdiende rust hebben Mats en Court zondag een nieuwe route geopend op de noordwand van Pik Emma. Ze beklommen de wand via een 500 meter lange route met een moeilijkheid van ongeveer D+.

Geslaagde trip
Morgen komt de trekking-organisatie met paarden om het team op te pikken uit het basiskamp. Naar verwachting zullen ze donderdag in de hoofdstad Bisjkek aankomen en daarvandaan op zaterdagavond naar Schiphol vliegen.

Het is een geslaagde trip geworden! Er zijn vijf eerstbeklimmingen van toppen gedaan en daarnaast nog zeven nieuwe routes geopend op reeds eerder beklommen toppen:

  • Eerstbeklimming van twee bergen van 4.803m en 4.874m hoog door Wout, Line en Court. De bergen werden achter elkaar beklommen via de verbindingsgraat tussen beide bergen.
  • Eerstbeklimming van een circa 4600 meter hoge berg door Noël, Jorian, Rik en Boris. De berg is 'Surok' (marmot) gedoopt.
  • Nieuwe route op Pik Sutherland door Jorian en Noël.
  • Nieuwe 800 meter lange route, de Navat-spur (D) op de NO-pijler van Pik Buddyness door Mats, Rik, Jorian en Boris.
  • Court en Noël hebben twee nieuwe rotsroutes geopend (Raga, 140m, 6a en Scratching the Nose, 200m, 6a) op Eagle View, een berg van ca. 3600 meter hoog.
  • Nieuwe route, de Dutch Direct (TD+) op de noordwand van Peak Alexandra (5290m) door Wout en Line.
  • Eerstbeklimming van een 5014 hoge top via de noord-oostwand (D-) door Noël, Rik, Wout, Court en Boris.
  • Eerstbeklimming van een 4852 meter hoge berg (Peak Snowleopard genoemd) door Mats, Noël en Boris via de westwand en noordgraat (circa AD).
  • Nieuwe route op Peak Currahee door Jorian en Line via de directe noordwand.
  • Nieuwe route op de noordwand van Pik Emma door Mats en Court via een 500 meter lange route met een moeilijkheid van ongeveer D+.

Volg het team op Facebook of de blog op Expeditieacademie.nl.

Terug naar overzicht