MENU

Expeditie Academie test de Garmin Fēnix 6(s)

Een computer en coach voor om je pols

De NKBV Expeditie Academie traint het hele jaar door om fitter te worden voor het klimmen in de
Alpen en tijdens de eindexpeditie. Dat doet iedereen op zijn of haar eigen manier. Er zijn fanatieke
hardlopers bij, sommige teamleden zitten vaak op de racefiets of MTB, en Jeffrey zweert bij golfen.
Van Garmin kregen de teamleden een Fēnix 6s sporthorloge om te testen. Ze nemen hem mee op hun
trainingsrondjes en klimavonturen. Wat vinden ze ervan?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Niek, wat is jouw oordeel als fanatiek trailrunner over dit horloge, waarvan Garmin zelf zegt ‘hardlopen was nog nooit zo leuk’?

Niek: “Normaal gesproken ben ik niet zo vatbaar voor verkoopleuzen zoals deze. Maar om heel eerlijk te zijn heeft Garmin hier wel een punt. Voor mij is het hardlopen serieus leuker geworden sinds ik train met de nieuwe Garmin Fēnix 6s.”

Waarom dan?

Niek: “Nou, naast dat het mij een goed overzicht geeft van mijn gelopen rondjes, tijden en hartslagzones stimuleert het horloge me om gestructureerd te rennen met de Garmin Coach-functie. Daarbij kun je kiezen tussen drie coaches die elk hun eigen insteek hebben. Ik had gelijk een goede klik met mijn lieve coach Amy. 🙂 Vervolgens moet je nog een paar gegevens invullen waarbij met name je doel belangrijk is. Bijvoorbeeld het lopen van een halve marathon in een bepaalde streeftijd of het uitlopen van je eerste marathon. Hierna volgt de zogeheten ‘benchmark run’ om te kijken waar je staat. En voila, een schema op maat!”

Hoe ziet zo’n schema eruit?

Niek: “Het leuke, maar ook gelijk het zwaarste aan het schema zijn de intervaltrainingen. Ik hoef nergens over na te denken maar gewoon te rennen wat mijn horloge aangeeft. En het zijn realistische intervallen, ze zijn per slot van rekening op jou kunnen aangepast. Het schema wordt elke week ook nog eens bijgesteld op basis van de resultaten. En alles wordt ondersteund door filmpjes, artikelen en bemoedigende woorden van Amy. Want een complimentje van Amy is waar ik het natuurlijk voor doe… Een trailrun (N70 in Nijmegen) die Niek en Noor samen liepen met behulp van de navigatiefunctie op
de Garmin Fēnix 6s. De Garmin Connect App geeft uitgebreide statistieken en grafieken.

Niek: “Waar ik ook laaiend enthousiast over ben is de navigatiefunctie op het horloge. Op internet kun je talloze .gpx-bestanden downloaden die je gemakkelijk op je horloge zet. Zo heb ik al menig NS-wandeling of populaire trailrun gerend simpelweg door de aanwijzingen op mijn horloge te volgen.
En met een duidelijke kaart in kleur en heldere aanwijzingen is dit echt makkelijk te volgen. Kortom: hardlopen was inderdaad nog nooit zo leuk!”

Dennis, is de Garmin Fēnix 6s volgens jou een horloge voor hardlopers of kunnen klimmers ook goed gebruik maken van de vele functies?

Dennis: “Alpineren doe ik meestal met goed weer. Maar gure wind, bevroren haar en slecht zicht hebben ook een bepaalde charme. Bij die charme hoort normaal ook enige stress: navigeren is veel lastiger. Als je lucht niet meer van sneeuw kunt onderscheiden en het zicht slinkt tot meters is het heel makkelijk fouten te maken. Dat kost tijd of leidt zelfs tot gevaarlijke situaties. Hier biedt navigatiefunctie van de Garmin Fēnix 6s uitkomst.” Coach Court met zijn Garmin Fēnix 6s in het Bivacco Gallarate, Monte Rosa, waar hij door een heftige sneeuwstorm naartoe moest navigeren. Foto: Bas Visscher

Hoe werkt die navigatiefunctie dan?

Dennis: “Zoals bij veel sporthorloges is het mogelijk op GPS te navigeren. Wat de Garmin Fēnix 6s uniek maakt: het navigeren kun je direct volgen op een gedetailleerde kaart. Het is alsof je Google Maps op je pols meeneemt. Om eerlijk te zijn: dat voelt bijna als valsspelen. De kaart bevat veel details zoals toppen (met naam en hoogte) en type terrein. De batterij houdt het de hele dag uit. Zelf word je weergegeven op de kaart als een pijltje dat wijst in je looprichting. Het is meteen duidelijk waar je heen gaat. Hierdoor kom ik met enige voorbereiding in alle omstandigheden veilig thuis.” “Ik gebruik deze functionaliteit op drie manieren. Wanneer een tocht maak die dezelfde weg heen en terug gaat, start ik een track op de heenweg. Daarmee kan ik mijn route later gewoon teruglopen, ook als oude sporen al ingesneeuwd zijn. Ook op de heenweg is het heel makkelijk om tussendoor op de kaart even te controleren of ik nog goed ga.” Dennis op weg naar de top van de Piz Roseg in omstandigheden waar de navigatie van de Garmin Fēnix 6s goed van pas komen. Foto: Dennis Hendrikx
Dennis: “Een tweede manier is het downloaden van een .gpx bestand, net als Niek doet voor trailruns. Op sommige websites, bijvoorbeeld CamptoCamp, kun je deze gpx-tracks ook voor alpiene routes downloaden. Dat doe ik op mijn telefoon, waarna ik via de Garmin Connect-app de route meteen op mijn horloge kan zetten. In een minuut werk ben ik zo heel goed voorbereid.”

“Als laatste is het mogelijk om zelf een gpx-route op een computer uit te stippelen en die op het horloge te zetten. Ik gebruik dit nu om soms voor hardlopen, maar ik weet nu al dat dit fantastisch van pas gaat komen tijdens onze expeditie.”

Martin, jij gebruikt het horloge om slim te acclimatiseren, hoe gaat dat precies in zijn werk?

Martin: “Op hoogte is het aandeel zuurstof in de lucht minder dan op zeeniveau. Je lichaam heeft tijdnodig om zich aan te passen aan de ijle lucht. Wanneer je te snel stijgt raak je lichaam in de war en krijg je last van hoogteziekte. Maar wat is nou de perfecte hoogte om te acclimatiseren? Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk acclimatiseren om direct die ene mooie route te gaan klimmen.”

“De Garmin Fēnix 6s heeft een Pulse Oximeter die je inzicht geeft in de zuurstof waarde van je bloed. Zo kun je monitoren hoe goed je lichaam gewend is aan de hoogte en zie je op tijd wanneer je misschien te hoog gestegen bent. Bij ‘Trainingsstatus’ kun je vinden tot op welke hoogte je geacclimatiseerd bent. Een ideale app om slim te kunnen plannen en niet voor verassingen te komen staan.”


“Ik weet nog goed dat ik deze zomer dacht dat ik wel kon bivakkeren op 3500m boven zeeniveau, en dat vers uit Nederland… Ik ben twee dagen ziek geweest en kon moeilijk slapen… Mijn waardes waren veel te laag, zoals op de foto te zien. Ik had hier niet aan gedacht, maar de volgende keer houd ik zeker mijn horloge in de gaten.”

Sjoerd, kun jij iets vertellen over trainen op hartslag?

Sjoerd: “De Garmin Fēnix 6s heeft een ingebouwde hartslagmeter. Maar als je meer details en informatie wilt, dan raad ik de Garmin HRM Run hartslagband aan. Naast het meten van je hartslag, geeft de HRM Run ook informatie over de lengte van je stap, het aantal stappen per minuut, de gemiddelde grondcontacttijd en hoe dit zich per voet verhoudt en nog een aantal loopspecifieke gegevens. Deze gegevens zijn handig voor een coach om je techniek te analyseren.” “Zelf gebruik ik al die informatie om te kijken of de balans tussen mijn linker- en rechtervoet verandert als ik ergens een pijntje begin te voelen. Het voordeel van een hartslagmeter die via de borst je hartslag meet is dat die nauwkeuriger veranderingen in de hartslag meet, wat de kwaliteit van je training ten goede komt. Dat geldt vooral voor intervaltraining, waarbij de hartslag snel omhoog wordt gebracht en tijdens de rust weer daalt. Onze Garmin Fēnix 6s geeft ook aan wat je VO2-max en trainingsstatus is en met de nauwkeurigere gegevens van de HRM Run kun je je progressie nog beter bijhouden.”

Tot slot: zijn er nog functies of toepassingen van het horloge die we gemist hebben?

Anniek: “Niet alleen voor ons als sporters is de hartslagmeter op de Garmin Fēnix 6s een ideale trainingstool, ik gebruik deze ook in mijn psychomotorisch therapeutisch werk met kinderen en jongeren, met bijvoorbeeld adhd. Door de hartslagmeter om te doen tijdens verschillende bewegings- en ontspanningsactiviteiten kunnen zij leren hoe de hartslag tijdens inspanning versnelt, maar ook weer kan vertragen tijdens rust. De Garmin Fēnix 6s geeft directe feedback waardoor het lichaamsbewustzijn van kinderen kan groeien en zij tevens kunnen oefenen zichzelf tot rust te brengen. En als ik zelf in het weekend mijn trainingsrondje loop krijg ik met behulp van de hartslagmeter feedback of ik nog steeds op de goede trainingsweg ben voor onze expeditie!”


Michiel: "En je kunt op het horloge natuurlijk heel goed op zien hoe laat het is.”

Terug naar overzicht