MENU

11x de lievelingskleding van de Expeditie Academie

Regen, kou, hagel, sneeuw of felle zon: als je alpien gaat klimmen wil je dat je kleding je beschermt tegen alle elementen. Je outfit moet degelijk, praktisch en duurzaam zijn, maar er ook een beetje goed uitzien op de foto’s natuurlijk. En er is altijd één item dat je het allerliefste draagt. In deze blog delen wij onze favoriete kleding voor alpiene tochten met je.

Een bonte parade op de camping in het Berninamassief.

De lievelingshandschoenen van Dennis: Rab Pivot GTX

Dunne handschoenen klimmen heerlijk, maar als de dag lang, koud en nat wordt neem ik de Rab Pivot GTX mee. Waterdicht dankzij de Goretex en prima mobiliteit ondanks de dikkere voering. Hierdoor is werken met touw en klimmen mogelijk, terwijl mijn handen lekker warm en droog blijven. De handschoen loopt door tot ver over de pols, waardoor sneeuw niet via de mouw binnendringt. Dit design helpt ook als je de schoen in handschoen letterlijk neemt. Tijdens het ijsklimmen ben ik door een sneeuwbrug gezakt en in de rivier belandt. Voor een voet is de pasvorm wat minder, maar toch hebben deze gele sokken mijn doorweekte voeten heerlijk warm gehouden.

Onderweg naar watervalijs viel Dennis in een beekje en maakte goed gebruik van zijn Rab Pivot GTX.

De beste hardshell volgens Robert: Rab Muztag Jacket

Features tot en mét! Rab slaat de spijker op de kop met de Muztag GTX Jacket. Met onder andere dubbelwerkende YKK ritsen, hoge insteekzakken, een capuchon die over je helm past en ventilatieritsen onder de oksels is dit de Goretex die ik mee de bergen in neem. Met getailleerde pasvorm en keuze uit drie kleuren is de Rab Muztag GTX Jacket is dé jas voor de veeleisende en modebewuste alpinist.

Robert het in het team ook wel De Oranje Man. Zijn Rab Muztag GTX gaat overal mee naartoe.

De favoriete warme jas van Anniek: Rab Xenon Jacket

Als ik de graat van de Lyskamm opklim en opeens in de wind sta en op dat moment ook nog wolken voor de zon schuiven, ben ik blij met deze jas. Het is het perfecte laagje voor de koude momenten in de zomer, en om lekker de hele dag aan te houden in de winter. Door het synthetische materiaal is hij zo weer droog na een buitje. En door het lage gewicht, het kleine pakvolume en de gladde stof, past hij altijd in mijn rugzak. De Rab Xenon Jacket gaat mee op elke tocht.

De allerbeste softshell volgens Michiel en Bas: Rab Borealis Jacket

Michiel: De Rab Borealis is het perfecte tweede laagje tijdens het sporten. Of je nu gaat fietsen, rennen, multi-pitchen of wandelen: de Borealis zit altijd lekker en niet in de weg tijdens bewegen door de stretchstof. Superlicht en klein op te vouwen gaat hij overal mee naar toe, in lichte regen of wind is dit tweede laagje nog altijd warm genoeg en ademend voor een comfortabele sessie.

De Rab Borealis doet het goed in frisse wind en staat goed op de foto.

Bas: Mooi rood is niet lelijk! De Rab Borealis jacket is lekker dun, flexibel en niet onbelangrijk... zijn kleurtje doet het goed op de foto's! Tijdens alpiene tochten draag ik meestal een softshell als buitenste laag. In de afgelopen tijd heb ik de Borealis veel gedragen en hij bevalt me erg goed. De stretch geeft veel bewegingsvrijheid en het ademende vermogen zorgt ervoor dat ik het niet te warm krijg. De hoody beschermt tegen de wind, de zakken zitten op de juiste plekken en de fit is voor mij precies goed. Aanrader!

De favoriete klimbroek van Martin: Rab Torque Pants

In de bergen heb ik het eerder te warm dan te koud, en daarom zweer ik bij dunne laagjes. De Rab Torque Pants is een dunne softshellbroek die gemaakt is om technisch te klimmen. Dankzij zijn flexibele stof gecombineerd met verstevigingen waar het nodig is, kan ik vrij bewegen en hoef ik niet bang te zijn dat ik mijn broek beschadigd. Gecombineerd met een hardshellbroek en in de winter eventueel een thermolaagje is dit mijn keuze voor alle bergavonturen.

Martin test zijn Rab Torque pants eens goed uit op de Weisshorn noordgraat.

De beste ijsklimbroek volgens Sjoerd: Rab Winter Torque pants

De Rab Winter Torque pants is de ideale broek voor winterklimmen. De softshellstof bestaat deels uit membraan om te beschermen tegen nat ijs en sneeuw die op je broek smelt, terwijl er op andere plekken geen membraan is om ervoor te zorgen dat de broek goed ademt. De binnenkant heeft een zacht laagje fleecestof, waardoor hij op warmere dagen prima zonder thermobroek gedragen kan worden en voor de aanloop kunnen de verluchtingsritsen open. Door de aansluitende pasvorm is de kans klein dat je een stijgijzer door je broek schopt, maar mocht je toch pech hebben dan zit er versteviging vanaf de enkel tot en met de knie. Onder aan de broek zitten twee lusjes voor de bevestiging van elastiek, dat ervoor zorgt dat je broek niet omhoog glijdt. Ik koos voor een fel kleurtje: handig om je broek terug te vinden in de hut, want wie wil de Rab Winter Torque pants nou niet?

De beste muts volgens Court: Rab Logo Beanie

“I am not bald, I have only a rather high forehead.” Als notoire koukleum maar ook tegen verbrandende zon biedt deze muts mij bescherming tegen alle elementen. In de kou en wind trek je hem heerlijk over je oren, in warmer weer met veel zon vouw je hem eenvoudig als een petje en tijdens een bivak of middagdutje gebruik ik hem gewoon ook als slaapmasker. Voor mij is de Rab Logo Beanie onmisbaar, daarom heb ik er wel drie.

Court zoals iedereen hem kent: met omgevouwen Rab Logo Beanie.

De beste thermolegging volgens Regien: Rab Power Stretch Pro Pants

Ik houd van een zachte stof op mijn huid die me goed warm houdt. Deze thermobroek geeft me het gevoel van het aantrekken van een fleecetrui onder mijn jas maar dan aan m’n benen. De Rab Power Stretch Pro Pants is de koningin der thermobroeken. Voelt fijn op de huid, lubbert niet uit en is boven alles ontzettend warm. Het is de ideale baselayer voor koude omstandigheden. Maar ik vind eigenlijk altijd wel een excuus om hem gewoon het hele jaar rond te dragen. Gegarandeerd warme billen!

De favoriete regenjas van Noor: Rab Women’s Kinetic Alpine Jacket

Iedereen weet: als je een paraplu meeneemt, gaat het niet regenen. Zo is het ook met regenjassen. Meestal ga ik klimmen als de weersvoorspelling goed is, maar in principe ga ik nooit in de bergen op pad zonder waterdichte jas. Toch bleef zo’n zware jas vaak de hele dag in mijn rugzak zitten. Zonde van het gewicht, en daarom ben ik zo blij met mijn Rab Kinetic Alpine Jacket. Dat is een waterdichte jas die ik ook graag aantrek als het niet regent, omdat hij zo goed ademt, me beschermt tegen de wind, én omdat hij genoeg stretch heeft om lekker in te kunnen bewegen. En hij weegt maar 340 gram!

Een regenjas aantrekken in droog, maar winderig weer: je doet het met de Rab Kinetic Alpine jacket!

De wildcard van Niek: Rab Tube

De ‘buff’ van Rab draag ik onder mijn helm zodat mijn haren niet zo wapperen in de wind. Het houdt mijn oren lekker warm en een fijne bijkomstigheid is dat mijn oorlellen niet verbranden door de zon. Als het hard waait kan ik de Rab Tube ook om mijn nek dragen. Tijdens overnachtingen in een ongepland bivak trek ik hem lekker over mijn ogen en oren zodat ik het gesnurk van mijn klimpartner niet hoor en ik ’s ochtends lekker uit kan slapen. Kortom een multifunctioneel item in ook nog eens een verdomd kickuh kleurtje!

Niek in Alaska met zijn Rab Tube: onmisbaar item voor elke expeditie!