MENU

Deelnemers Expeditie Academie

Expeditie Academie III (2019-2022)

Hecht team

Het team van Expeditie Academie III bestaat uit negen deelnemers die in 2019 dit avontuur met elkaar startten:

Ze worden begeleid en opgeleid door drie coaches en een Nederlandse berggids: Court Haegens, Niek de Jonge, Bas Visscher en Boris Textor. Het is een hecht team geworden dat de afgelopen jaren veel tijd met elkaar heeft doorgebracht in de bergen.

Expeditie Academie II (2016-2018)

Noël Diepens

Sinds ik jaren geleden op vakantie een keer door een stel klimmers was mee gevraagd en ze me 50 meter de diepte van de Verdon in lieten zakken met de opdracht klim maar weer omhoog was ik verkocht. Terug in Nederland ben ik meteen begonnen met klimmen en nooit meer gestopt. Ondertussen ben ik niet alleen gek op sportklimmen maar ook op boulderen, trad, multipichten, ijsklimmen, drytoolen, alpinisme en canyoning. Tijdens de expeditie academie hoop ik samen met een leuke groep mede enthousiastelingen hard te trainen om onze allround skills en klimniveau om hoog te brengen en vooral veel mooie tochten te maken.

video

Wout Martens

Mijn honger en nieuwsgierigheid naar nieuwe beklimmingen zijn niet te stillen. Avonturen aangaan met vrienden geeft mij het gevoel van ultieme vrijheid. In alle seizoenen ben ik onderweg in de alpen. Het liefst klim ik moderne alpiene routes in mixed terrein of ga ik toerskien, alhoewel ik van alle bergsport disciplines houd. Ik heb veel ervaring opgedaan in de alpen en wil mezelf nu testen in een van de Greater Ranges. Expeditie klimmen met mentoren en andere gemotiveerde jonge alpinisten is een droom die uitkomt. Mijn grootste doel is om na de academie zelfstandig op expedities te gaan en zo veel van de wereld te zien.

video

Rik van Odenhoven

Al heel mijn leven heb ik een onverklaarbare drang om dingen te beklimmen en hoogte op te zoeken. Op mijn 21ste is dit tot uiting gekomen in het actief beoefenen van de klimsport in alle vormen. Ik geniet van alle disciplines maar alpineren blijft mijn hart stelen. Het mooie aan alpineren vind ik dat de top je een duidelijk doel geeft en je klimt tot je letterlijk niet hoger kunt. Daarnaast geniet ik ook van de algemene ambiance in de bergen. Je komt op plekken waar je zonder je geleerde (alpiene) vaardigheden nooit zou komen en wordt beloond met uitzichten die je nergens anders ziet. Graag zou ik deze ervaringen met iedereen delen. Ik ben dan ook hard aan het trainen om van deze hobby mijn beroep te maken. De Expeditie Academie biedt een uitstekende kans met een gemotiveerd team op pad te gaan en onder begeleiding van de pro’s op nog meer mooie plekken te komen.

video

Mats Wentholt

Klimmen en de bergen hebben altijd een grote rol in mijn leven gespeeld. Het bracht mij van wandelen in Schotland tot een opleiding tot alpien instructeur en van rotsklimmen in Freyr tot deelname aan de Expeditie Academie. Afgelegen gebieden en mooie vergezichten triggeren mij elke keer weer om op pad te gaan. Dit is dan ook iets wat mij aanspreekt aan de Expeditie Academie, om met een gemotiveerde (en gezellige!) groep zelf een expeditie te organiseren. Ik heb veel zin in deze ervaring en hoop hierna met veel nieuwe kennis en kunde vaker op expeditie te gaan!

video

Jorian Bakker

Het onbekende! De wereld onderzoeken! In al mijn uitdagingen zoek ik een totaalpakket, iets waar je je hele skillset voor nodig hebt; fysieke en mentale conditie, ervaring, doorzettingsvermogen, vriendschap en humor. Alpien klimmen laat je plekken zien die verborgen zijn voor anderen. Het totaalpakket is wat mij aanspreekt. De ideale expeditie is in mijn beleving een onderneming waar een hecht team opereert in onbekend terrein. Het team is goed op elkaar ingespeeld door de vele klimmomenten, kent elkaars sterken en zwakten, is gemotiveerd en conditioneel sterk. De meerwaarde van de Expeditie Academie is de veelheid aan expertise en goede mensen binnen de NKBV die betrokken zijn bij de academie. Ik verwacht heel veel te leren in een korte tijd en prachtige momenten te beleven!

video

Line van den Berg

Klimmen is voor mij, net zoals mijn studie logica, het oplossen van puzzels: hoe beweeg je het meest efficiënt en veilig mogelijk naar boven? En wat kun je leren om nog efficiënter en veiliger te zijn? Vier jaar geleden zette ik voor het eerst een voet in de klimhal en sindsdien ben ik hooked. Van tradklimmen tot drytoolen en van alpinisme tot boulderen: wat een puzzels hebben de klimsport mij te bieden! Het is dé manier om mezelf fysiek en mentaal uit te dagen, grenzen te verleggen en nieuwe mensen en culturen te ontmoeten. De Expeditie Academie is voor mij de next step, alsof je een hele moeilijke sudoku voorgeschoteld krijgt en eerst samen met een team leert welke tools je kunt gebruiken om hem op te lossen. En ik kan niet wachten om die tools te leren en uiteindelijk samen toe te passen op expeditie!

video

Afgezwaaide deelnemers

We zijn deze lichting met 9 deelnemers begonnen. Gedurende het traject hebben drie deelnemers besloten te stoppen; Aniek Lith, Tomas van Lieshout, Jaron Middelhuis.

Expeditie Academie I (2014-2015)

Pilot

In mei 2014 is de Expeditie Academie gestart met de eerste groep. Relatief vergevorderde alpinisten kregen de kans deel te nemen aan de pilot van de Expeditie Academie. Een leerzaam traject met een serieuze expeditie als afsluiting.

vlnr boven: Jurgen Mesman, Dennis van Hoek, Marianne van der Steen, Roy Delahaije. vlnr beneden: Danny Schoch, Court Haegens, Martijn Seuren (Foto: Menno Boermans)

Tijdens het selectieweekend in Sy in de Belgische Ardennen zijn negen potentientiële deelnemers aan de tand gevoeld. In twee intensieve dagen in het gebied rond de NKBV Tukhut stonden onder andere een klimtest, een oriëntatieloop, een kennisquiz, samenwerkingsopdrachten en een feedback-sessie op het programma. Vijf deelnemers kregen te horen dat ze het team gaan vormen voor deze eerste ronde van de Expeditie Academie.

  • Roy Delahaije
  • Danny Schoch
  • Jan-Thijs Menger
  • Teun van Dijk
  • Wouter de Vries

Gedurende het traject wijzigde door uiteenlopende redenen de samenstelling van de groep. Drie leden (Jan-Thijs Menger, Teun van Dijk en Wouter de Vries) stopten en vier leden kwamen bij het team:

  • Jurgen Mesman
  • Dennis van Hoek
  • Marianne van der Steen
  • Martijn Seuren

Martijn Seuren had tijdens een trainingsstage in Chamonix meegeklommen. Omdat het samen klimmen zo goed beviel, vroegen de leden van de Expeditie Academie hem bij het team. In juli 2015 kwam Martijn bij een val bij de Grandes Jorasses om het leven.

Terug naar overzicht