Ik wilde graag met een gemotiveerde leuke groep mensen hard mijn best doen om een betere alpinist te worden. Dit traject inclusief de coaching leken mij daar perfect voor.
Het is heel leuk en leerzaam om pad te gaan met mensen die zichzelf uit willen dagen en coaches met stapels ervaring. Hierdoor heb ik al veel mooie en indrukwekkende tochten kunnen maken en veel geleerd. Daarnaast heb ik geoefend hoe je het maximale perst uit ieder weer window, want met het weer hadden we toch regelmatig een beetje ongeluk.
Het lijkt me fantastisch, maar tegelijk ook ontzettend spannend, om zelf een route te kunnen openen. In de Alpen weet je meestal precies waar je aan toe bent dankzij informatie vooraf. Vooral van populaire routes kun je de crux instuderen via filmpjes op YouTube. Ik ben heel benieuwd hoe het is om ergens de eerste te zijn en alles zelf te moeten ontdekken.
Ik ben gestart met een cursus klimmen bij het sportcentrum van de Radboud Universiteit Nijmegen. Snel daarna ben ik NijSAC lid geworden en ook buiten gaan klimmen. Als student met zomer vakanties van negen weken was er tijd om C1, C2 en lange trektochten in India en Nepal te doen als eerste kennismaking met alpinisme en de Himalaya.
Ik heb IV en OV gedaan via de NijSAC, en een C1 (met Boris als gids!), C2 wellness en C3 wellness bij de NSAC.
Poeh, te veel om op te noemen… Een paar dingen die naar boven komen zijn: een van de grote bekende noordwanden (Eiger, Matterhorn). Verder paste Super Couloir op Mont Blanc du Tacul afgelopen jaar net niet in het schema dus daar kom ik nog graag voor terug. Daarnaast heb ik Mont Blanc zelf nog bewaard voor een echt mooie route. De Bonatti-Oggioni, Innominata graat of via de Peuterey Integral lijken me allen heel mooie opties.
Ben jij klaar voor de volgende stap in jouw carrière als zelfstandig alpinist? De Expeditie Academie leidt jonge en getalenteerde Nederlandse bergsporters op tot allround alpinisten die indrukwekkende routes en eerstbeklimmingen doen in onbekend terrein. Klinkt dit als iets voor jou? De inschrijving voor de NKBV Expeditie Academie is geopend!
Ben jij een zeer ambitieuze alpinist en droom je ervan om aansprekende beklimmingen te maken en uiteindelijk op expeditie buiten de Alpen te gaan? Omcirkel dan 13 februari met rood in je agenda en meld je aan voor de Expeditie Academie IV.
Terwijl de rest van het team van Expeditie Academie III onderweg is naar andere toppen, wachten Jeffrey Meesters en Michiel Telkamp in een verlaten basiskamp hun kans af. Hun oog is gevallen op een bijzonder uitdagend doel. En dat vereist een goede voorbereiding.
Tekst: Michiel Telkamp
Op 24 september 2022 stonden vier teamleden van Expeditie Academie III op de top van Pik Sindre in het Pamir Alai-gebergte in Kirgizië. De beklimming is de kroon op een opleidingstraject van drie jaar. In vier dagen tijd lukte het ze om deze prachtige berg te beklimmen. Een eerdere poging werd afgebroken door tijdsgebrek en hoogteziekte. Regien sloot aan bij de tweede poging en vertelt hoe ze de lessen van de eerste poging omzetten in su...
Met een tikkeltje gezonde spanning, maar vooral met veel plezier ging het Expeditie Academie team op naar hun volgende alpiene avontuur.
Het beklimmen van een nog niet eerder beklommen berg vraagt om een goede voorbereiding. En in sommige gevallen moet je het ook gewoon proberen. De Expeditie Academie is enkele weken terug van hun expeditie in de Min Teke-vallei in Kirgizië. Robert Löwensteyn vertelt over hun eerste poging van het beklimmen van een nog onbeklommen berg.
Het team van de Expeditie Academie III heeft niet stilgezeten. Dankzij het mooie weer van de afgelopen dagen kon het hele team op pad. Er werden verschillende nieuwe beklimmingen gedaan en bergen vernoemd naar dierbaren.
Na een inspannende reis van enkele dagen heeft de Expeditie Academie hun basiskamp in de Min Teke-vallei in Kirgizië bereikt. Trappelend van ongeduld zijn ze na een verkenningstocht direct op pad gegaan. En met succes!
Vandaag was het eindelijk zover. Na ruim 2 jaar aan training en voorbereiding nam het team van de Expeditie Academie op Schiphol en luchthaven Zürich afscheid om af te reizen naar Kirgizië.
Na ruim twee jaar voorbereiding en een jaar vertraging vanwege corona is het nu eindelijk zover: de eindexpeditie van Expeditie Academie III komt in zicht. Op 2 september reist het team af naar de Min Teke vallei in Kirgizië om daar mogelijk eerstbeklimmingen te doen en nieuwe routes te openen.
De Aiguille Verte, een van de meest majestueuze toppen in het Mont Blanc massief, bleek de perfecte laatste training ter voorbereiding op de expeditie.
3 Nederlanders beklommen afgelopen week, met succes, de ‘beruchte’ Eiger Noordwand via de Heckmair-route (1938). Een kroon op je bergsportcarrière volgens vele bergsporters.
Een lange adem hebben om uitdagingen aan te gaan en je doelen te bereiken. Dit geldt zeker voor de Nederlandse Line van den Berg en de Britse Fay Manners. Zij beklommen eind januari als eerste vrouwenteam de gewaagde en uitdagende alpiene ijsroute op de Grandes Jorasses.
Genieten van de mooiste winterse sporten. Je verbazen over prestaties, juichen bij elke plak die we binnen halen en nieuwe sporten ontdekken. De Olympische spelen zijn een magisch sportevenement. Weet jij welke bergsport er aan de Olympische lijst wordt toegevoegd?
De Expeditie Academie III klimt in de herfst een prachtige, lange sneeuw- en rotsgraat vanuit Zermatt die nog maar zelden wordt geklommen: de Young-graat aan de noordzijde van de Breithorn. Een beklimming met extra lading vanwege een bijzondere familiegeschiedenis.
“Voor me lopen Martin, Jeffrey en Bas, gestaag stijgend door de nacht. Terwijl het geluid van blaffende honden van de laatste boerderij waar we langskomen wegebt, verschijnt de maan van achter de berg, de witte toppen van de Monte Rosa boven ons en de wolkenzee in het dal onder ons verlichtend. Het heeft iets magisch. Dit is nog maar het begin, de aanloop naar onze eerste hut."
Blog geschreven door Anniek Verschuur, video gemaakt door Martin Platteschor
De klimmers van de Expeditie Academie beleven avonturen tijdens een driedaags bivak op de gletsjer, hoog tussen Chamonix en Courmayeur. Lees alles over hoe zij plannen maken, plannen aanpassen en wat je op de Vallée Blanche nog kunt klimmen als het weer of de condities niet meezitten. Een dik wolkendek was het nieuwe thuis van de Expeditie Academie.
Eindelijk! Eindelijk weer naar de bergen! Na een lang jaar vol reisbeperkingen waren de bergen voor de meeste van het team van de Expeditie Academie slechts een vage herinnering geworden. Teamlid Martin Platteschor maakte een beeldverslag van de eerste routes die hij samen met Jeffrey, Noor en coach Bas klom.
Het afgelopen jaar moesten de meeste mensen thuis hun opleiding volgen. En reizen naar het buitenland? Dat was er zeker niet bij. Maar wat nu als je opleiding vereist dat je in de bergen bent? Dan staat alles even op pauze. Euforie alom dus, toen de leden van de Expeditie Academie hoorden dat hun trainingsstage in de Alpen deze maand door kon gaan.
Vorig jaar was ze er al dichtbij toen de lockdown in Frankrijk werd afgekondigd, maar inmiddels is het haar gelukt. Line van den Berg, oud Expeditie Academie deelnemer heeft meerdere D11's gedrytoold. Daarmee is ze de tweede Nederlandse die dit hoge niveau heeft behaald.
De NKBV Expeditie Academie traint het hele jaar door om fitter te worden voor het klimmen in de Alpen en tijdens de eindexpeditie. Dat doet iedereen op zijn of haar eigen manier. Er zijn fanatieke hardlopers bij, sommige teamleden zitten vaak op de racefiets of MTB, en Jeffrey zweert bij golfen. Van Garmin kregen de teamleden een Fēnix 6s sporthorloge om te testen. Ze nemen hem mee op hun trainings...
Nu de meeste Alpenlanden een oranje reisadvies hebben gekregen, blijft ook de Expeditie Academie in eigen land. De komende tijd houden de teamleden de regels en reisadviezen goed in de gaten en trainen ze thuis verder richting hun expeditie volgend jaar, of in 2022.
Nederland heeft er een nieuwe UIAGM berggids bij. Tomas van Lieshout was kortstondig deelnemer aan de tweede lichting van de Expeditie Academie, maar besloot zich tussentijds volledig op de gidsenopleiding te richten. En met succes. Sinds deze zomer voegt hij zich bij het illustere rijtje van Nederlandse berggidsen.
Regen, kou, hagel, sneeuw of felle zon: als je alpien gaat klimmen wil je dat je kleding je beschermt tegen alle elementen. Je outfit moet degelijk, praktisch en duurzaam zijn, maar er ook een beetje goed uitzien op de foto’s natuurlijk. En er is altijd één item dat je het allerliefste draagt. In deze blog delen wij onze favoriete kleding voor alpiene tochten met je.
De Biancograat op Piz Bernina (4.048m) is een droomroute voor veel klimmers. Net als de fotogenieke west-oostoverschrijding van Piz Palü (3.905m). Helemaal mooi zou het zijn om die twee prachtige graatroutes aan elkaar te koppelen in één lange tour. Ondanks een onzeker weerbeeld ging de Expeditie Academie op pad. Het liep anders dan gepland, maar het werd een onvergetelijke dag.
Door: Noor van der Veen
Afgelopen weekend was het eindelijk weer zover en konden we heerlijk klimmen in de bosrijke kuilen van Kottenheim en Ettringer Lay. Met een deel van Expeditie Academie III reed ik naar Duitsland om zo de stramme lockdownbenen weer te strekken in de rotsen.
Door: Niek de Jonge
Ski's of bijlen? En wat gaan we morgen doen? Dat waren de vragen waar we na aankomst in de Ecrins voor de ijsklimweek van de Expeditie Academie een keuze in moesten maken. Terwijl Regien en de rest op toerski’s de Pic de Chamoissière bestormden en het dal van Louise Fine introkken (lees hier de blog van Regien), besloot ik om samen met Anniek, Jeffrey, Denn...
In tijden als deze kunnen we allemaal wel wat positieve inspiratie gebruiken. De Expeditie Academie neemt je in hun blogs mee op voorbereidingstrips in de bergen.
Ik gooi de vijf wollen dekens van me af, trek mijn skischoenen aan en stap naar buiten. Er staat een ijzig windje, maar de hemel is kraakhelder. Het licht van de maan schijnt op de steile bergen, die wit zijn van de sneeuw. Ondertussen wordt binnen in het winterhutje boven Villars d’Arène de Jetboil aangestoken om water te koken voor de thee en een ontbijt. Met hoofdlampjes op onze hoofden en dampende mokken voor onze neus worden we langzaam wakker.
Doo...
Voor Expeditie Academie lid Jeffrey was twee jaar terug tijd iets nieuws te leren in de klimsport: big wall. Hij en zijn twee vrienden nemen je pitch voor pitch mee in het beklimmen van de 900 meter verticale wand 'The Nose' in Yosemite.
Zonder nieuwe routes, nieuwe gebieden, nieuwe concepten kan de klimsport zich niet ontwikkelen. Wanneer alpinisten nieuwe routes openen op verre, onherbergzame locaties noemen we dat een expeditie.
“In het Pitztal is altijd ijs.” Met deze veelbelovende woorden van onze Expeditie Academie-gids Boris Textor vertrekken wij – Anniek en Noor - naar het Pitztal om te leren ijsklimmen. Het werd een leerzaam weekend. In deze blog delen we onze tips voor beginnende ijsklimmers.
Terwijl Jeffrey zijn gepatenteerde bicepverklemming uittestte op de bigwalls van Yosemite, bereidde de rest van het Expeditie Academieteam zich voor op de eerste trainingsstage: een week tradklimmen.
Na een mooi-weerperiode van 3 dagen halverwege vorige week én een goede dag gisteren is er weer volop nieuws te melden van de Expeditie Academie uit Kirgizië. Het team doet verslag via de satelliet telefoon:
Het team van de Expeditie Academie heeft het goede weer van afgelopen weekend benut om maar liefst vier nieuwe routes in de Djangart vallei te openen. De teamleden zitten nu aan het ‘herstelbier’ in het basiskamp, op Line en Wout na, die nog in het ABC (advanced base camp) zitten.
Het Expeditie Academie team is vrijdag aangekomen in de Djangart-vallei en gelijk in volle vaart van start gegaan. We geven je de eerste update!
Het NKBV Expeditie Academie team is afgelopen vrijdag vertrokken naar Kirgizië. Ze gaan vijf weken op expeditie naar de Djangartvallei waar ze nieuwe routes willen openen op beklommen en onbeklommen bergen.
Pfffff, zucht, snak…. De hitte is Nederland nog niet uit en ik zweet me kapot. Al uren sta ik mijn klimmateriaal te sorteren, gaten in mijn kleding te herstellen met lijm, tear-aid en garen, cams te onderhouden, ijsbijlen te tunen en ga zo maar door.
Iedere klimmer of alpinist die regelmatig in de bergen actief is, mag zich volgens de algemene maatstaven als fit persoon zien. Zoals iedere actieve sporter. Voor een expeditie is het echter belangrijk nog een stapje fitter te zijn.
Dat we klimmen, weet iedereen onderhand wel. Maar wat doen we nou al die tijd dat we niet aan het klimmen zijn? Hoe gaat het eraan toe als we straks een tijd met slecht weer in het basiskamp zitten? Deze video geeft het antwoord op die vragen, en meer!
Op 24 april beklimmen Jorian, Noël en Rik de noordwand van de Aiguille du Midi via Eugster diagonaal. Een 1100 meter lange ijs- en sneeuwroute die precies onder de lift door loopt. Het avontuur begint bij Refuge Plan d’Aiguille. Vlakbij het middenstation van de Aiguille du Midi lift.
Na de EHBBO cursus van Menno (verslag hieronder) vertrekken we met z’n allen naar Chamonix om meer meters te maken in mixed terrein. Het is te merken dat we ons de afgelopen dagen met heftige scenario’s hebben bezig gehouden: tijd voor de fun!
“Laten we de Pellisier gully op de Lachenal klimmen.” Na Vent du Dragon klonk dit als de ultieme klimvakantie: een korte, technische route op de zonkant waarin ik lekker kon gaan toolen en daarna niet aflopen, maar afskiën over de Vallée Blanche.
Het is eindelijk voorjaar, mijn favoriete tijd in de bergen. Ijsklimmen, rotsklimmen, mixed klimmen en skitoeren. Line en ik zijn gemotiveerd om een week in te klimmen voordat we met de rest van de groep op pad gaan.
In Chamonix klommen Aniek, Noël en Line het Chèré Couloir op de Triangle du Tacul. Bekijk hier het videoverslag van Line.
Voor de Verte ben je een alpinist, op de Verte word je een man van de bergen. Met die spreuk van Gaston Rébufat in ons achterhoofd stappen Tomas, Wout en ik in de Grand Montets lift in Argentière.
In april klom het team de Aiguille du Chardonnet via de Forbes Arête en de Migot Spur. Bekijk hier een kleine selectie aan foto's.
Na de selectieweek in Orco was ik heilig overtuigd: ik had mijn nieuwe passie gevonden. Spleetklimmen.
De NKBV Expeditie Academie is in februari gaan ijsklimmen. Tijdens een inspannende en fysieke week heeft het team zichzelf uitgedaagd om de mooiste, steilste, koudste en hoogste bevroren watervallen te beklimmen.
Ik zou bijna willen zeggen: eindelijk! We zijn van start. Afgelopen weekend kwam de kakelverse derde lichting van de Expeditie Academie voor het eerst samen voor de aftrap van het traject.
Na de selectieweek in de Alpen afgelopen maand is de groep die de Expeditie Academie 2019/2021 vormt, bijna definitief. Acht jonge alpinisten zijn definitief geselecteerd en twee deelnemers, die er vanwege persoonlijke omstandigheden niet helemaal bij konden zijn, zijn voorlopig toegelaten.
De organisatie van de Piolets d’Or, de Gouden Pickel, heeft een lijst gepubliceerd met aansprekende beklimmingen in 2018 waaruit de jury uiteindelijk de winnaars van de prestigieuze onderscheidingen kiest.
Komende week staat voor de eerste selectie van de Expeditie Academie de alpiene week op het programma, waaruit weer een volgende selectie wordt gevormd. Deze selectie zet de volgende stap in hun alpiene carrière. Een carrière die kan leiden tot een bestaan als berggids; Rik van Odenhoven, van de Expeditie Academie van vorig jaar, werd onlangs toegelaten tot de Oostenrijkse gidsenopleiding.
De eerste selectie van de nieuwe Expeditie Academie is bekend. Komend weekend worden achttien jonge alpinisten getest op diverse vaardigheden om vervolgens met een kleiner groepje op alpiene week te gaan voor het laatste selectiemoment.
Een overzicht van alle expedities en reizen dat het NKBV Expeditie Academie team heeft gemaakt van 2016 t/m 2018.
Na een mooi-weerperiode van 3 dagen is er weer volop nieuws te melden van de Expeditie Academie uit Kirgizië.
Het team van de Expeditie Academie heeft het goede weer van afgelopen weekend benut om maar liefst vier nieuwe routes in de Djangart vallei te openen.
Het Expeditie Academie team is vrijdag aangekomen in de Djangart-vallei en gelijk in volle vaart van start gegaan. We geven je de eerste update!
Het NKBV Expeditie Academie team is afgelopen vrijdag vertrokken naar Kirgizië.
Afgelopen weekend was de start van de selectie van de tweede lichting van de NKBV Expeditie Academie. De potentiële expeditieklimmers werden direct op de proef gesteld.
Vandaag is zijn de leden van de Expeditie weer veilig geland op Schiphol. De beklimming van de Gangstang is niet gelukt vanwege het slechte weer, sneeuw en lawines. Wel heeft het team andere bergen beklommen en twee nieuwe routes geopend. Succes dus!
Woensdagochtend 22 juli is alpinist en Expeditie-Academielid Martijn Seuren omgekomen bij een val in het Mont Blanc massief. Martijn was die dag gelijktijdig (maar zelfstandig) met de Zwitser Ueli Steck onderweg, toen hij een val van 300 meter maakte. Zijn lichaam werd geborgen in een gletsjerspleet aan de Italiaanse zijde van de graat. Inmiddels is na vele reacties een condoleanceregister geopend.
Je hebt er in Hoogtelijn 2015-1 al over kunnen lezen: het expeditiedoel van de Expeditie Academie is bekend. De Expeditie Academie gaat verder in een iets andere samenstelling dan ze begonnen is en jij kunt de mannen en vrouw van de Academie ontmoeten op de Bergsportdag.
Afgelopen zaterdag 8 november overnachtte de Expeditie Academie op de piste van indoor skihal SnowWorld in Landgraaf. Bekijk de foto's.
De mannen van de Expeditie Academie zijn ondertussen weer een hoop ervaring rijker. Martijn Schell, Roy Delahaije en Martijn Seuren (als mystery guest) besloten op de Aiguille Verte een mooie ijsroute te klimmen. Roy schreef erover op de Expeditie Academie website.
Na een inspannende trainingsstage van tien dagen in Chamonix zijn de vijf mannen van de NKBV Expeditie Academie weer terug in Nederland. Onder begeleiding van UIAGM Berggids Martijn Schell en NKBV Hoofdinstructeur Court Haegens is veel geleerd en geklommen. Het weer en de condities zaten het vijftal mee.
Op trainingsstage in Chamonix is het alpiene werk voor de mannen van de Expeditie Academie eindelijk begonnen. Een eerste verslag is te lezen op de website.
Op 13/14 september hebben de deelnemers van de Expeditie Academie voor het eerst gezamenlijk geklommen. Samen met Court Haegens en een aantal klimexperts werd geoefend in het basalt van Ettringen.
Komend weekend is de NKBV Expeditie Academie in het klimgebied Ettringen in Duitsland. Roy, Danny, Jan-Thijs, Teun en Wouter zullen van onder meer Gerke Hoekstra tips krijgen in het klimmen van spleten op eigen zekeringen.
U bent nu ingeschreven voor onze nieuwsbrief.