Torre Vitty in de storm
Een vriend van Boris, een gids die de topo van het gebied heeft geschreven, geeft ons een tip. Op de Gardenapas zou er een couloir in conditie zijn. 300 meter M4, steile sneeuw afgewisseld met stukken rots en ijs. Aanvallen! Op drie verschillende dagen klimt iedereen van het team deze mooie route. Noor, ik en Boris besluiten dit te doen op de enige slecht-weer-dag van de week. Harde wind is voorspeld. Als we op de pas de auto uitstappen en we bijna wegwaaien twijfelen we even of we gaan. In het couloir waait het niet toch? We leren wat klmmen met spindrift betekent: hoofd naar beneden, ogen dicht, capuchon op.
Aan een stuk door spindrift, niet naar boven kijken! Foto: Boris Textor
Droge zeldzame aarde
Succes is niet gegarandeerd met ijsklimmen in de Dolomieten. Michiel, Robert, Dennis en Boris proberen aan het begin van de week de route Seltene Erden (80º M4+ V+ 350m) op de Wildgall NO wand. De route is relatief recent geopend en zou mooie mixed lengtes garanderen. Dat is iets waar ze al een tijd naar uitkijken!
Robert: "Van zweten in de zon tot rillen van de kou in de wand. Het laatste uur van onze aanloop ploegen we door diepe sneeuw. De Wildgall NO wand komt langzaam dichterbij. Eemaal onder aan de wand aangekomen zien we dat onze route nog avontuurlijker geworden is. Seltene Erden ligt er droog bij. We besluiten toch in te stappen en onze drytool skills op de proef te stellen. Na een spannende lengte compacte plaat, komen we aan in het couloir waar we wat ijs vinden. Drie interessante mixed lengtes later verandert het couloir in een puinbak. Hier besluiten we dat het genoeg is voor vandaag en draaien we om. Na een lange afdaling in een steeds donker wordend dal komen we voldaan aan bij de auto. Ondanks het ontbrekende ijs was het een mooie en super leerzame dag! "
Michiel Telkamp in het droge couloir op de Wildgall. Foto: Robert Löwensteyn
Volgende winter ook ijs in de Dolomieten?
Ijsklimmen in de Dolomieten is zeker een aanrader! Het beste seizoen is half januari tot half februari. Maar dit kan sterk verschillen per jaar. Het niveau van de watervallen is divers, voor ieder wat wils dus. Er zijn WI3 watervallen voor de beginnende ijsklimmer en er zijn lange mixed (ijs met afwisselend rots) lijnen te vinden voor de ijsklimmer die de steilheid wilt opzoeken. Naast lange routes zijn er ook veel leuke natuurlijk gevormde ijsklimtuinen te vinden met enkele touwlengtes. Wij gingen bijvoorbeeld een dagje naar de Rosslahne Eisklettergarten, de Angerer Eisklettergarten en de Möselegraben Eisfall. Wij gebruiken de Eiskletterführer Südtirol - Dolomiten Auer, Bergtagnolli en Marth als topo. De Kompass app is fijn voor stafkaarten van Italië.