MENU

Zo ontvang je huttenkorting

Als NKBV-lid ontvang je tot 50% korting op je overnachting in een Alpenverenigingshut in de bergen. We leggen uit hoe je die korting krijgt.

Als NKBV-lid ondersteun je het onderhoud aan paden, routes en hutten in de Alpen en Pyreneeën. Jaarlijks dragen wij als NKBV €400.000,- bij aan het zogeheten Gegenrecht fonds. Dit fonds gebruiken alpenverenigingen voor het onderhoud aan paden, markeringen, bewegwijzering en hutten. In ruil daarvoor krijg je als NKBV-lid tot wel 50% korting op overnachtingen in meer dan 1200 berghutten. Mede dankzij dit fonds kunnen we allemaal genieten van het prachtige en kwetsbare berglandschap en blijven overnachtingen in de hut betaalbaar. Nu en in de toekomst. Hoe je de huttenkorting kunt verzilveren lees je hieronder.

Gegenrecht Fonds

Ledenpas

Als lid van de NKBV staat je digitale ledenpas in de NKBV-app. Zorg dat je deze altijd bij je hebt als je de bergen in gaat. Je hebt de mogelijkheid om deze pas van tevoren offline op te slaan. De huttenwaard wil deze pas zien om te controleren of je ook dit jaar lid bent van een alpenvereniging en of je recht hebt op de huttenkorting. Ben je lid van een andere alpenvereniging? Neem dan daarvan de ledenpas mee.

Reserveren

Geef bij je reservering aan dat je lid bent van een alpenvereniging. In het online portal kun je dat meestal aanvinken. Bij je e-mail- of telefonische reservering, gebruik je de volgende term:

 • AV-Mitglieder (Duits)
 • Membre d'une association reciprocitaire (Frans)
 • AV-socio (Italiaans)
 • AV-socio (Spaans)
 • AV-members (Engels)

Op vertoon van je NKBV-ledenpas krijg je tot 50% korting op de overnachtingsprijs. De NKBV-ledenpas is persoonsgebonden. De korting geldt per pas voor één persoon.

berghut reserveren

Welke hutten

In de Tochtenwiki vind je een overzicht van hutten die zijn aangesloten bij een alpenvereniging. In veel gevallen kun je direct reserveren. Ook in het online reserveringsportaal van de Oostenrijkse, Zwitserse, Duitse en Zuid-Tiroolse kun je hutten reserveren.

De volgende alpenverenigingen zijn aangesloten bij het Gegenrecht Fonds en hebben hutten waar je als NKBV-lid korting ontvangt. Check voordat je op tocht gaat goed of dit ook daadwerkelijk het geval is bij de hut waar je wilt overnachten. Zo kom je niet voor verrassingen te staan:

Daarnaast zijn er een aantal andere verenigingen die hutten bezitten waar ook voordelen gelden.

 • Club Alpin Belge
 • Dansk Bjergklub
 • Liechtensteiner Alpenverein
 • Groupe Alpin Luxembourgeois
 • Planinska Zveza Slovenia
 • Akademischer Alpenclub der Schweiz (AAC) (beigetreten sind: AAC Basel, AAC Bern, AAC Zürich, AAC Genf)

Uitzonderingen

De meeste privéhutten geven geen korting aan leden van Alpenverenigingen. Toch loont het soms de moeite om te vermelden dat je NKBV-lid bent. Enkele privéhutten hebben toch een aparte regeling voor leden van Alpenverenigingen.

leven in een berghut