MENU

Het Gegenrecht Fonds

Het Gegenrecht is een wederzijds recht op het gebruik van elkaars hutten en wandelpaden. Dankzij deze overeenkomst kunnen NKBV-leden met korting overnachten in de hutten van onze zusterverenigingen en gebruikmaken van goed onderhouden paden in de Alpen en Pyreneeën.

De aangesloten leden van het Gegenrecht Fonds hebben de gezamenlijke taak om te zorgen voor het onderhoud, beheer en de aanleg van paden en hutten in de Alpen. Zo heeft elk lid van een aangesloten Alpen- of bergsportvereniging te maken met dezelfde regels, kosten en voordelen in de hut en blijven de overnachtingen in de 1200 aangesloten berghutten betaalbaar.

Geschiedenis

Het Gegenrecht Fonds is in 1987 opgericht door de Duitse, Oostenrijkse, Franse, Italiaanse en Zwitserse Alpen verenigingen. Andere aangesloten verenigingen die hutten bezitten zijn, de Zuid-Tiroolse, Sloveense, Ticinese, en Zwitserse Academische Alpen verenigingen. Aangesloten verenigingen die geen hutten bezitten zijn de Club Alpin Belge (CAB), de Luxemburgse bergsportvereniging en de Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging (NKBV).

Het internationaal Gegenrecht is momenteel van toepassing op 545 hutten van de Oostenrijkse Alpenclub (ÖAV), Duitse Alpenclub (DAV) en Zuid-Tiroolse Alpenclub en op nog eens 1300 hutten in Zwitserland, Liechtenstein, Frankrijk, Italië, Spanje, Slovenië, België en Luxemburg.

Onderhoud aan paden en hutten

De Oostenrijkse en de Duitse Alpenverenigingen onderhouden bij elkaar ongeveer 40.000 kilometer aan wandelpaden. De regio's van deze Alpenverenigingen zorgen ervoor dat paden en markeringen in de omgeving van hun hutten netjes onderhouden zijn. Bij de Wegewart, de padenwacht van de regio, melden toeristen en locals ontbrekende markeringen of gevaarlijke situaties. Deze padenwacht gaat op onderzoek uit en schakelt mensen in om de schade te herstellen. Maar liefst 22.000 helpers, waaronder 7.000 vrijwilligers in totaal zetten zich in voor het onderhoud van paden en hutten.

Al deze mensen onderhouden ook de honderden hutten van de Alpenverenigingen. Dat is fijn, want in de bergen is goed onderhoud aan hutten hard nodig. Zo heeft de grond waarop ze staan vaak last van erosie en zijn er dus aanpassingen nodig. Een likje verf, de installatie van een douche of soms zelfs het verplaatsen van een hele hut.

Onderhoud aan paden en hutten opgeknapte hutten 2019 opgeknapte hutten 2020 opgeknapte hutten 2022

Verduurzaming

Naast het onderhoud aan paden en hutten staat ook de verduurzaming van berghutten hoog op de agenda. Zo kun je denken aan het plaatsen van zonnepanelen, waterturbines en nieuwe wc-systemen waardoor afval niet meer met de helikopter naar het dal moet worden gevlogen. Wel zo duurzaam!

Berggids Martijn Schell ging op bezoek bij een verduurzaamde berghut.

Vind duurzame berghutten

Wat kost het?

Het onderhoud in de Alpen kost enorm veel geld en dus is de inzet van alle vrijwilligers erg welkom. Het herstellen van paden en het aanpassen van hutten wordt betaald uit het genoemde Gegenrecht Fonds. Alle Alpenverenigingen dragen af aan dit fonds; de NKBV draagt jaarlijks € 400.000 bij. Dat komt neer op ongeveer € 9,- per hoofdlid, dat is verwerkt in de contributie. Zo draag je als NKBV-lid dus actief bij aan het onderhoud van paden en hutten in de bergen.

Behalve de jaarlijkse bijdrage aan het Gegenrecht Fonds, steunt de NKBV om de paar jaar een hut met een extra bijdrage. Dat geld komt uit het Hutten Ondersteunings Fonds (HOF). Per jaar is dat maximaal € 30.000. Om hiervoor in aanmerking te komen, kunnen hutten een aanvraag indienen. Goedkeuring hangt af van een aantal criteria, waaronder de ligging, het nut van de nieuwbouw of renovatie, het financiële plaatje en duurzaamheid.

Extra donatie HOF HOF

Korting als NKBV-lid

Als je als NKBV-lid regelmatig in een berghut van een Alpenvereniging overnacht, heb je je lidmaatschap snel terugverdiend. Dankzij deze samenwerking met onze zusterverenigingen krijg je als NKBV-lid namelijk tot wel 50% korting op overnachtingen in de berghutten van de aangesloten Alpenverenigingen.

zo krijg je korting zo reserveer je een berghut

10 tips duurzaamheid Bewust de bergen in De geschiedenis van berghutten