MENU

Het Gegenrecht Fonds

Het “Gegenrecht Fonds” oftewel de overeenkomst op het wederzijds recht op hutten. Het bevordert de overnachtingen en gebruik van de hutten en paden in de Alpen.

De aangesloten leden van het Gegenrecht Fonds verbinden zich aan een aantal regels zoals de gezamenlijke taak om te zorgen voor het onderhoud, beheer en aanleg van de paden en hutten in de Alpen. Doordoor gelden er voor elk lid dezelfde regels in de hut en zijn de kosten voor een lid van de Duitse Alpenvereniging dezelfde voor een overnachting in een berghut als een voor lid van de NKBV. Door deze samenwerking tussen de Alpenverenigingen blijven de overnachtingen in een berghut betaalbaar.

Geschiedenis

Het Gegenrecht Fonds is in 1987 opgericht door de Duitse, Oostenrijkse, Franse, Italiaanse en Zwitserse Alpen verenigingen. Andere aangesloten verenigingen die hutten bezitten zijn: de Zuid-Tiroolse, Sloveense, Ticinese, en Zwitserse Academische Alpen verenigingen. Aangesloten verenigingen die geen hutten bezitten zijn de CAB, Luxenburgse en de Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging (NKBV).

Het internationaal gegenrecht is momenteel van toepassing op 545 hutten van de Oostenrijkse Alpenclub, Duitse Alpenclub en Zuid-Tiroolse Alpenclub en op nog eens 1300 hutten in Zwitserland, Liechtenstein, Frankrijk, Italië, Spanje, Slovenië, België en Luxemburg.

Onderhoud aan paden en hutten

De Oostenrijkse en de Duitse Alpenverenigingen onderhouden bij elkaar ongeveer 40.000 kilometer wandelpaden. De regio's van deze Alpenverenigingen zorgen ervoor dat paden en markeringen in de omgeving van hun hutten netjes onderhouden zijn. Bij de Wegewart, de padenwacht van de regio, melden toeristen en locals ontbrekende markeringen of gevaarlijke situaties. Deze padenwacht gaat op onderzoek uit en schakelt mensen in om de schade te herstellen. Maar liefst 22.000 helpers, waaronder 7.000 vrijwilligers in totaal zetten zich in voor het onderhoud van paden en hutten.

Al deze mensen onderhouden ook de 1200 hutten van de Alpenverenigingen. Dat is fijn, want in de bergen is goed onderhoud aan hutten hard nodig. Zo heeft de grond waarop ze staan vaak last van erosie en zijn er dus aanpassingen nodig. Een likje verf met enige regelmaat, de installatie van een douche of soms moet zelfs de hele hut worden verplaatst.

Onderhoud aan paden en hutten opgeknapte hutten

Verduurzaming

Naast het onderhoud aan paden en hutten staat ook de verduurzaming hoog op de agenda van de berghutten. Zo kun je denken aan het plaatsen van zonnepanelen, waterturbine en nieuwe wc-systemen waardoor compost niet meer met de helikopter naar het dal moet worden gevlogen. Wel zo duurzaam!

Berggids Martijn Schell ging op bezoek bij een verduurzaamde berghut.

Vind duurzame berghutten

Wat kost het?

Het onderhoud in de Alpen kost enorm veel geld en dus is de inzet van alle vrijwilligers hard nodig. Het herstellen van paden en aanpassen van hutten wordt bekostigd uit het zogeheten Gegenrecht Fonds. Alle Alpenverenigingen dragen af aan dit fonds; de NKBV betaalt € 400.000,- per jaar. Dat komt neer op ongeveer € 9,- per hoofdlid.

Behalve de jaarlijkse bijdrage aan het Gegenrecht Fonds, steunt de NKBV om de paar jaar een hut met een aparte bijdrage. Dat geld komt uit het huttenondersteuningsfonds. Per jaar is dat maximaal € 30.000,-. Om hiervoor in aanmerking te komen, kunnen hutten een aanvraag indienen. Goedkeuring hangt af van een aantal criteria, waaronder de ligging, het nut van de nieuwbouw of renovatie, het financiële plaatje en duurzaamheid.

Extra donatie HOF HOF

Korting als NKBV-lid

Als je als NKBV’er regelmatig in een berghut van een Alpenvereniging overnacht, heb je je lidmaatschap snel terugverdiend. Omdat de NKBV veel bijdraagt aan het onderhoud van de hutten en paden in de Alpen, maar ook in de Pyreneeën, krijg je als NKBV-lid namelijk tot wel 50% korting op overnachtingen in de meer dan 1200 berghutten van de Alpenverenigingen.

zo krijg je korting zo reserveer je een berghut

10 tips duurzaamheid Bewust de bergen in De geschiedenis van berghutten