Als NKBV-lid draag je jaarlijks bij aan het zogeheten Gegenrecht Fonds. Een fonds waar vanuit paden en hutten in de Alpen worden opgeknapt en verduurzaamd. Ook afgelopen jaar is gewerkt aan onder andere het vergroenen van de berghutten.
Vele wandelaars en klimmers banen zich elk jaar een weg naar een van de 153 SAC-hutten. Omdat de veiligheid van de gasten en de bescherming van de natuur belangrijk zijn voor de hutten, voeren ze steeds weer kleinere en grotere onderhoudswerkzaamheden uit. Veel renovaties aan de hutten liggen voor de hand, maar er zijn ook kleinere klussen die je op het eerste gezicht niet ziet waar de natuur, de gasten en het huttenteam van profiteren. Ook is het niet altijd zo dat de hutten zelf worden aangepast; soms zijn het wegen naar de hutten die hersteld of veiliger gemaakt moeten worden. Maar één ding hebben ze allemaal gemeen: bouwen in het hooggebergte is duur en alleen mogelijk dankzij de bijdrages van de leden van de Alpenverenigingen.
Als je in Kandersteg uit de trein stapte en je blik op de Blüemlisalp richt, kon je de "Spitzen Stei" al zien - tot een paar maanden geleden. Eeuwenlang troonde de monoliet boven het Öschinen-meer. Maar afgelopen winter brak het bovenste deel van de "Spitzen Stei" af en dreigt hij volledig te verdwijnen, inclusief de bergflank waarop hij staat. Anderhalve vierkante kilometer is in beweging. De route van de Fründenhütte vanuit het noordelijke Öschiwald wordt direct beïnvloed door deze situatie en is tot nader order gesloten. De nieuwe weg leidt over de Fründenschnuer, een open pad dat horizontaal langs een machtige rotswand loopt en voorheen alleen beschikbaar was voor alpinisten, gemzen en steenbokken. Als je aan de andere kant van het meer staat en naar de muur kijkt, kun je nauwelijks geloven dat er een manier is voor bergwandelaars om er doorheen te komen.
Maar dankzij de inzet van vrijwilligers van de Altels-sectie, kunnen ervaren wandelaars deze route nu lopen. De Fründenschnuer is verbreed en gerepareerd, omgetoverd tot een officieel Alpine-bergpad voor gevorderden (T4) en dus gemarkeerd in wit-blauw-wit en vastgezet met staalkabels (een via ferrata-set en helm worden aanbevolen). Bij deze variant loop je een uur langer naar de Fründenhütte, maar word je getrakteerd op een adembenemend en onvergetelijk uitzicht op het Öschinen-meer.
De Zapporthütte SAC aan de achterkant van het Zapporttal bij Hinterrhein staat letterlijk tussen "Hel" en "Paradijs" - dit zijn de namen van de velden op de Swisstopo-kaart net onder en net boven de hut. De Zapporthütte is een originele hut in eenvoudige stijl met weinig comfort, maar des te gezelliger met de rustieke houten kamers en een prachtig uitzicht op de vele bergtoppen in de omgeving, die bijna allemaal hoger zijn dan 3000 meter.
Om deze unieke plek te behouden zijn er enkele verbeteringen aangebracht in de watervoorziening. Tot nu toe is het water slechts oppervlakkig opgevangen, zo kwam het oppervlaktewater de watertank binnen, waardoor het waarschijnlijk was dat het drinkwater vervuild was. Een grondige renovatie van de drinkwatervoorziening was daarom noodzakelijk. De hutgasten en het huttenteam hebben nu de beschikking over heerlijk fris bronwater dat niet ver van de hut ligt en waarmee de harde kern zich bij de put voor de hut kan wassen. Omdat de SAC waar mogelijk altijd twee vliegen in één klap slaat, heeft de sectie Rätia, die eigenaar is van de hutten, ook het afvalwaterafvoersysteem bijgewerkt en een kleine biologische afvalwaterzuiveringsinstallatie gebouwd.
Aan de achterkant van het Mauvoisin-stuwmeer in Val de Bagnes ontmoeten bergbeklimmers elkaar al sinds 1938 in Cabane de Chanrion CAS. In de winter is het ook een belangrijke etappe voor toerskiërs op de Haute Route van Chamonix naar Zermatt. De traditionele stenen SAC-hut van de CAS-sectie Genevoise werd voor het laatst gerenoveerd in 1986. Om ervoor te zorgen dat de hut en zijn activiteiten in de toekomst worden voortgezet, is een grondige renovatie en vernieuwing van de watervoorziening vereist.
De hut wordt aangevuld met een kubus. Het belangrijkste doel hiervan is om operationele processen te verduurzamen en vereenvoudigen. Tegelijkertijd wordt het aantal bedden teruggebracht van 73 naar 60. De charme van de oude hut kan zo behouden blijven. De nieuwe lounge krijgt met grote ramen een adembenemend uitzicht op de bergen.
Gegenrecht Fonds onderhoud paden en hutten aanmelden als vrijwilliger
Je hebt met de klimjaarkaart toegang tot de grootste en mooiste Belgische klimgebieden. Met de klimjaarkaart krijg je toegang tot de mooiste Belgische klimgebieden. In België liggen vrijwel alle rotsmassieven op privéterrein en worden de rotsmassieven gehuurd van de eigenaren. Dit jaar droeg je als klimjaarkaarthouder flink bij aan het onderhoud van de klimgebieden. Om precies te zijn €106.351,- Behalve voor het onderhoud wordt deze bijdrage gebruikt om de klimjaarkaartregeling uit te breiden met meer gebieden.