MENU

Onderhoud aan paden en hutten

Heb je je weleens afgevraagd wie het bergpad waarop je loopt onderhoudt. En de berghut? Of wie de routebordjes neerzet? In de Alpen liggen tienduizenden kilometers gemarkeerde bergpaden en die worden allemaal bijgehouden.

En wat dacht je van de berghutten? Berggids Martijn Schell ging op bezoek bij de Lämmerenhütte in Zwitserland. Deze hut probeert zo duurzaam mogelijk alle bergsporters te bedienen en de huttenwaard laat je zien hoe dat gaat.

In dit artikel leggen we uit wie het netwerk van paden, routes en hutten in de bergen in stand houden.

40.000 kilometer

De Oostenrijkse (OeAV) en de Duitse (DAV) Alpenverenigingen onderhouden bij elkaar ongeveer 40.000 kilometer aan wandelpaden. De regio's van deze Alpenverenigingen zorgen ervoor dat paden en markeringen in de omgeving van hun hutten netjes onderhouden zijn. Bij de Wegewart, de padenwacht van de regio, melden toeristen en locals ontbrekende markeringen of gevaarlijke situaties. Deze padenwacht gaat op onderzoek uit en schakelt mensen in om de schade te herstellen. Maar liefst 22.000 helpers, waaronder 7.000 vrijwilligers in totaal zetten zich in voor het onderhoud van paden en hutten.

Al deze mensen onderhouden ook de 1200 hutten van de Alpenverenigingen. Dat is fijn, want in de bergen is goed onderhoud aan hutten hard nodig. Zo heeft de grond waarop ze staan vaak last van erosie, en zijn er aanpassingen nodig. Een likje verf is regelmatig nodig, of de installatie van een douche, of soms moet zelfs de hele hut worden verplaatst. Privéhutten, dus de hutten die geen eigendom zijn van een Alpenvereniging, vragen natuurlijk ook om veel onderhoud, maar dit wordt geregeld door de beheerder zelf.

Wat kost het?

De inzet van alle vrijwilligers is hard nodig, want het onderhoud in de Alpen kost enorm veel geld. Het herstellen van paden en aanpassen van hutten wordt bekostigd uit het zogeheten Gegenrecht Fonds. Alle Alpenverenigingen dragen af aan dit fonds; de NKBV betaalt € 400.000 per jaar. Dat komt neer op ongeveer € 9 per hoofdlid.

Behalve de jaarlijkse bijdrage aan het Gegenrecht Fonds, steunt de NKBV om de paar jaar een hut met een aparte bijdrage. Dat geld komt uit het Hutten Ondersteunings Fonds (HOF). Per jaar is dat maximaal € 30.000. Om hiervoor in aanmerking te komen, kunnen hutten een aanvraag indienen. Goedkeuring hangt af van een aantal criteria, waaronder de ligging, het nut van de nieuwbouw of renovatie, het financiële plaatje en duurzaamheid.

Gegenrecht Fonds opgeknapte hutten vind duurzame hutten

Korting als NKBV-lid

Als je als NKBV’er regelmatig in een berghut van een Alpenvereniging overnacht, heb je je lidmaatschap snel terugverdiend. Omdat de NKBV zo veel bijdraagt aan het onderhoud van de hutten en paden in de Alpen, maar ook in de Pyreneeën, krijg je als NKBV-lid namelijk tot wel 50% korting op overnachtingen in de meer dan 1200 berghutten van de Alpenverenigingen.

zo reserveer je een berghut