MENU

8 indrukwekkende berghutten

Ver weg van de bewoonde wereld, omringd door bergtoppen, kom je aan bij je slaapplek voor de nacht. Je geniet van een biertje op het terras en sluit de dag af met een simpele maaltijd. Vroeg je bed in en de volgende dag door met je bergtocht. Het leven is goed in een berghut! Heb jij al eens overnacht in een van onderstaande hutten? Deze hebben nét dat beetje extra.

1. Monte Rosa Hütte

Bij aankomst bij deze hut in de buurt van Zermatt in Zwitserland moet je misschien even twee keer kijken. Het is niet een berghut zoals je hem verwacht. Nee, het is een hypermodern gebouw. Een bijna science fiction-achtig beeld op 2883 meter hoogte. In het verstilde landschap tussen de gletsjers staat een zilver gebouw met aluminium omhulsel en zonnepanelen. Deze hut is helemaal ingericht op zelfvoorziening. De zonnepanelen verzorgen 90% van de energie. Smeltwater wordt opgevangen en afvalwater wordt gefilterd om het toilet mee door te spoelen. De Monte Rosa hut is een innovatieve berghut waar vandaan je waanzinnige tochten maakt. Waag je bijvoorbeeld aan de beklimming van de hoogste berg van Zwitserland, de 4636 meter hoge Dufourspitze. Of verken het gebied tijdens een meerdaagse skitocht of gletsjertocht.

2. Brandenburger Haus

Gewapend met je ijsbijl, touw en stijgijzers kom je moe maar voldaan aan bij de hut Brandenburger Haus (3277 meter) in de Ötztaler Alpen. Wat je daar ziet, overtreft al je verwachtingen. Een uitzicht dat je wellicht alleen op de top van een berg verwacht doemt voor je op. Je kijkt uit over een uitgestrekt gletsjerlandschap. De hut doet bijna denken aan een kasteel dat uitkijkt op het gletsjerrijk. Wij worden niet alleen enthousiast van de hut zelf, maar ook van de omgeving. De hut staat midden in de Ötztaler Alpen in het westen van Oostenrijk. Dit is een waanzinnige bestemming voor de sportklimmer. Je kunt hier eindeloos rotsklimmen en klettersteigen.

3. Dreizinnenhütte

Is het jouw droom om de Drei Zinnen in de Italiaanse Dolomieten eens te bewonderen? Dan kan een stop bij de Dreizinnenhütte zeker niet ontbreken tijdens je tocht. Hier geniet je op 2405 meter hoogte van het beste uitzicht op de sprookjesachtig mooie pieken. Met een drankje in je hand en een pizza op je bord geniet je vanaf het panoramaterras van het uitzicht. De drie toppen trekken jaarlijks ontzettend veel mensen. Ze zijn waanzinnig om te zien en daarbij komt dat de outdoor mogelijkheden in het gebied eindeloos zijn. Liefhebbers van wandelen en klettersteigen kunnen hier helemaal los. Ervaren klimmers kunnen een unieke via ferrata route afleggen door tunnels uit de Tweede Wereldoorlog.

© Elmar Teegelbeckers

4. Rifugio Mont Thabor

Verblijf in deze hut als je Mont Thabor in het zuiden van Frankrijk wil beklimmen. De hut is simpel maar prachtig gelegen op 2502 meter hoogte nabij twee meertjes. Je wordt gastvrij ontvangen en je kunt hier aansterken voor al jouw avonturen in de omgeving. De hut is zowel in de zomer als de winter geopend waardoor je in elk seizoen geweldige tochten maakt. Beklim de Mont Thabor en bezoek het bijzondere kapelletje net onder de top. Of maak een sneeuwschoenwandeling door het gebied.

Alles over bergwandelen

Alles over bergwandelen

De NKBV is er om jou alles te laten halen uit je bergwandelactiviteiten. We helpen je alvast goed voor te bereiden voor je komende berwandelingen.

Bergwandelen

5. Konkordiahütte

De Konkordiahütte ligt op 2850 meter hoogte in de Berner Alpen in Zwitserland. De hut is gebouwd op de rotsen en torent hoog boven het Konkordiaplateau uit. Op dit plateau ligt de Aletschgletsjer die bestaat uit vier kleinere gletsjers. De hut is dan ook een perfecte thuisbasis voor gletsjertochten. Bijzonder en zorgwekkend feit is dat de gletsjer gemiddeld een meter per jaar terugtrekt. Vroeger lag hij 50 meter onder de hut, tegenwoordig is dit 150 meter. Helaas de harde waarheid. Door de terugtrekkende gletsjer moet je eerst een 150 meter hoge trap beklimmen om de hut te bereiken. Een flinke workout dus voordat je op het terras kunt neerploffen. Maar het uitzicht maakt dit helemaal goed.

© Christoph Sager

6. Triglavski Dom

De Triglavski hut op het Krederica plateau in Slovenië is met 2515 meter de hoogst gelegen berghut van de Julische Alpen. Deze hut is dé uitvalsbasis voor een beklimming van Mount Triglav. Vanuit de hut bereik je de bergtop in zo’n twee uur met via ferrata. De hut is gelegen op de drukst belopen route naar Mount Triglav. Het kan daardoor ook flink druk worden. Reserveer daarom je plekje in de hut in de zomermaanden ruim op tijd. Heb je eenmaal een plek, dan zit je hier waanzinnig. Het uitzicht is aan alle kanten adembenemend. Ook als de top van Triglav niet je doel is, is dit een fijne uitvalsbasis. Triglavski Dom ligt op de route van diverse meerdaagse tochten door de Sloveense Alpen.

7. Vernagthütte

In de Ötztaler Alpen in Oostenrijk stop je voor een hapje en een drankje bij de Vernagthütte, gelegen op 2755 meter hoogte. Deze hut ligt op de Ötztal Trek, een langeafstandsroute van 215 kilometer. Hierbij leg je in 22 etappes 17.000 hoogtemeters af. Alleen voor de echte doorzetters! Iets te hoog gegrepen? Het beklimmen van de toppen op de Weißkamm behoort ook tot de mogelijkheden. De Vernagthütte is zowel in de zomer als de winter geopend waardoor wandelen, klimmen, skiën en sneeuwschoenwandelen allemaal mogelijk is.

8. Refugio Josep Maria Blanc

Tot slot een prachtige berghut in Spanje. Regufio J.M. Blanc ligt op 2350 meter hoogte in het Aigüestortes Nationaal Park in de regio Catalonië. Een onontdekte bestemming waar je misschien niet meteen aan denkt bij een bergreis. De pieken zijn niet zo hoog als in de Alpen, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door het unieke landschap met vele meren en rivieren. De berghut heeft een sprookjesachtige ligging op een mini-schiereiland in een meer, omgeven door naaldbomen en bergtoppen. Het is een relatief luxe hut met warme douches. Heerlijk na een flinke klim. In de omgeving kun je diverse bergtochten maken naar de toppen van bijvoorbeeld Pic de Peguera, Pic de Monestero en Pic de Muntaño.

Onderhoud aan paden en hutten

Als NKBV-lid draag je bij aan het onderhoud van paden en hutten. Elk jaar dragen de leden gezamelijk €400.000,- bij aan het Gegenrechtfonds. En wist je dat je als NKBV-lid korting krijgt in de meeste berghutten in de Alpen?

Gegenrechtfonds Korting in de hut

Terug naar overzicht