MENU

italie

De bergfanaten onder ons weten het al langer, Italië is de ultieme speeltuin voor bergsporters en bergwandelaars. Hier hoef je je geen dag te vervelen. Bij Italië denk je waarschijnlijk eerst aan de Alpen of de Dolomieten. Italië kent echter veel meer prachtige berggebieden die we hier graag met je delen. Maar eerst gaan we een misverstand over de Alpen en de Dolomieten uit de wereld helpen. De Dolomieten is de term voor de indrukwekkende grijze pieken en steile rotswanden die zo'n 60 miljoen jaar geleden door erosie zijn gevormd. De Dolomieten zijn daarmee zelf geen bergketen zoals veel mensen denken maar ze maken onderdeel uit de Alpen. Ze worden er als het ware door omringd. Indrukwekkend en bijzonder zijn ze in ieder geval.
Italië neemt de hele zuidkant van de Alpen voor haar rekening. In het noordwesten liggen een paar van de hoogste bergen van de Alpen: de Mont Blanc, Monte Rosa en Monte Cervino oftewel de Matterhorn. In het Monte Rosa bergmassief ligt de hoogst gelegen berghut van Europa: de Capanna Regina Margherita (4545 meter). De gebieden Zuid Tirol en Trentino liggen aan de grens van Zwitserland en Oostenrijk. Een ander groot berggebied in Italië is de Apennijnen. Door de zuidelijke ligging van de berggebieden in Italië heb je een grotere kans op mooi en zonnig weer dan in de andere Alpenlanden.
Het gevarieerde berglandschap van Italië biedt ongekende mogelijkheden om te bergsporten of te wandelen. Je kunt imposante routes op grote hoogte lopen of, als je een echte bikkel bent, je uitleven op de vele vier- en drieduizenders. Voor klimmers zijn er ongekend veel klimroutes. De term via ferrata (klettersteig) is niet toevallig Italiaans. Op mooie dagwandelingen zie je hoe witte en grijze kleuren van rotsen contrasteren met het diepgroen van dennenbossen en het turquoise water van een plotseling opdoemend bergmeertje. Tel daar nog eens bij op dat, of je nu hoog in de bergen bent of in een dorpje logeert, je overal de Italiaanse ‘dolce vita’ sfeer proeft. Rustieke hutten, mooie gebouwen, levendige Italianen en dan hebben we het nog niet over het heerlijke Italiaanse eten in het dal maar zeker ook in de berghutten. Zet je bergschoenen klaar, zeg ‘çiao’ en laat je Italiaanse bergavontuur beginnen!

Suggesties

Vind een tocht die bij jou past

{* tour.title *}
{* translateDifficulty(tour.rating.difficulty) *}
{* tour.category.name *}
{* formatTime(tour.time.min) *} uur
{* formatKilometers(tour.length) *} km
{* tour.elevation.maxAltitude *} m
{* tour.elevation.minAltitude *} m
Bekijk tocht