MENU

Valle d'Aosta (in het Frans Vallée d'Aoste) is een regio in het noordwesten van Italië. Het is een typische Alpen-regio. In dit grensgebied tussen Italië, Frankrijk en Zwitserland liggen enkele van de hoogste bergen van de Alpen: de Mont Blanc, Monte Rosa en Monte Cervino oftewel de Matterhorn.

Afstand

1004 km vanaf Utrecht

Tochtenwiki

Hutten in dit gebied

Tochtenwiki

Tochten in dit gebied

Lokaal

Bekijk lokale website

Natuurgebieden

In Valle d’Aosta ligt één van Europa’s mooiste natuurgebieden: Nationaal Park Gran Paradiso. Dit is het oudste nationaal park van Italië en het is ruim 70.000 hectare groot. Vroeger was dit het jachtgebied van de Italiaanse koningen. Gran Paradiso is een uniek gebied waar de natuur zijn gang gaat. Je kunt onnoemelijk veel wandeltochten maken in dit ongerepte en stoere berglandschap.

De Monte Rosa is een van de meest bekende bergmassieven van de Alpen met verschillende ‘meer dan vierduizenders’ zoals de Dufourspitze en de Punta Gnifetti. Hier staat ook op 4545 meter de hoogst gelegen berghut van Europa: de Capanna Regina Margherita. Ook het Mont Blanc massief telt een flink aantal vier- en drieduizenders met de, met afstand bekendste berg, in Frankrijk gelegen Mont Blanc (4.807 m). Van het deel dat in Valle d’Aosta ligt, is de Mont Blanc de Courmayeur (4748 m) de hoogste top. Vanwege zijn indruk-wekkende uitstraling en zijn populariteit onder bergbeklimmers is het de tweede top op de officiële lijst van de vierduizenders in de Alpen.

De legendarische Matterhorn

Een berg zoals een kind een berg tekent maar dan 4.478 m hoog. Deze berg staat in Vale d’Aosta beter bekend als de Monte Cervino. Internationaal staat de berg bekend onder de naam Matterhorn. Deze legendarische berg werd in 1865 voor het eerst door Engelsen beklommen na een heroïsche strijd met Italiaanse alpinisten. Valtournenche en Breuil-Cervinia zijn in dit deel van Valle d’Aosta de grotere plaatsen. Wat dieper in de vallei kun je terecht in een aantal prachtige, rustige dorpen met vrijwel onbeperkte wandel-mogelijkheden. Met vrijwel de hele tijd fantastisch uitzicht op de alles overheersende Matterhorn.

Voor elk niveau

Valle d’Aosta heeft een groot netwerk van bewegwijzerde paden waardoor je vanuit vrijwel elke plaats bergwandelingen op ieder niveau kunt organiseren. Verder kun je in Valle d’Aosta twee Alta Via routes lopen. Deze twee meerdaagse routes staan bekend als de mooiste trektochten van het dal. Beide routes lopen door het hooggebergte en doorkruisen het hele Valle d’Aosta. Alta Via één heeft als uitdagende naam ‘Het Pad der Giganten’. Het is een indrukwekkende route die langs de voet van de Monte Rosa, de Matterhorn en de Mont Blanc loopt. De Alta Via twee heeft als naam de ‘Alta Via Naturalistica’. Deze route loopt door het Nationaal Park Gran Paradiso en het Regionaal Park Mont Avic. Je kunt ook delen van beide routes lopen omdat voor bijna alle etappes geldt dat je de route kunt starten of stoppen vanuit het dal.