MENU

Italië
Zuid-Tirol

Zuid-Tirol ligt in tegenstelling tot wat veel mensen denken in Italië. In het noorden grenst de provincie aan het Oostenrijkse Tirol. Ondanks de landsgrens tussen deze twee gebieden, zijn er naast de naam veel overeenkomsten te vinden. Door de Alpiene invloed is de voertaal Duits en eet je in de bergen vaak typisch Tiroolse gerechten.
Ondanks dat Zuid-Tirol pas sinds begin vorige eeuw bij Italië hoort, is de regio toch ook echt Italiaans, wat je merkt aan de flair en natuurlijk de Italiaanse twist in de keuken. Absoluut hoogtepunt van Zuid-Tirol zijn de Dolomieten, die met hun pracht uitnodigen tot uren- of zelfs dagenlange wandeltochten.

De markante en grillige bergtoppen van de Dolomieten

Niet voor niets zijn de Dolomieten benoemd tot werelderfgoed van UNESCO. Imposant is waarschijnlijk het eerste dat je te binnen schiet wanneer je de grillige bergtoppen ziet afsteken tegen de hemel. De bergketen is dan ook niet te vergelijken met bijvoorbeeld de Alpen of de Pyreneeën. Vanuit het dal is het uitzicht adembenemend, maar hoe hoger je komt, des te bijzonderder wordt het landschap. Voor een wandelomgeving waar je nooit genoeg van kunt krijgen, ga je naar Zuid-Tirol.

Van hoogtepunt naar hoogtepunt

Zuid-Tirol heeft zo veel prachtige plekken, dat het teveel is om op te noemen. Het voordeel is dan weer dat het eigenlijk overal mooi wandelen is. We doen toch poging een aantal hoogtepunten te noemen.

Wat dacht je bijvoorbeeld van de Seiser Alm. Dit geweldige wandel- en skigebied staat bekend als de grootste bergweide van Europa. Je wandelt hier over de groene weides bezaaid met kleurrijke bloemen en wandelt van hut naar hut. Vanaf het terras van zo’n hut heb je gegarandeerd uitzicht op één van de machtige toppen van de Dolomieten.

Ook mag een wandeling naar de wereldberoemde Drei Zinnen absoluut niet ontbreken op je wishlist. Deze drie typerende rotspunten zijn van alle kanten zeer herkenbaar. In het gelijknamige natuurpark rond deze rotsen kun je prachtig wandelen, maar ook goed klimmen. Het park bestaat namelijk voor het grootste gedeelte uit rotsen en steen.

Je hebt vast wel eens van de Sella Ronda gehoord. Dit is één van de bekendste tochten die je ’s winters op de ski kunt afleggen. Zuid-Tirol is namelijk ook een geliefde wintersportbestemming. Zodra de sneeuw weg is, kun je de tocht gedeeltelijk of volledig met wandelschoenen afleggen. Op de fiets is trouwens ook een optie. Op de racefiets rij je door de haarspeldbochten van de Passo Sella. De kans is groot dat je onderweg andere wielrenners tegenkomt die trainen voor bijvoorbeeld de Giro d’Italia.

Toon meer
Wat vind jij van dit gebied?
Verstuur
Forum

Zuid-Tirol, Italië

Bekijk de topics over dit gebied

Afstand vanaf Utrecht

1010 km

Utrecht

Vinschger Höhenweg

Doe inspiratie op voor een mooie wandeling.

Naar de Tochtenwiki

Bekijk de lokale website

Bekijk de locale website voor meer informatie.

Bekijk website
Hutten in Zuid-Tirol
Zoeken in de Tochtenwiki

Ontdek Zuid-Tirol op grote hoogte met uitdagende tochten

Lees meer

Duurzaam alpinisme in Zuid-Tirol

Lees meer

Zuid-Tirol doorkruisen met Reinhold Messner

Kijk hier

Zoek een bestemming in Zuid-Tirol

Wat wil je doen?
Kies een bestemming in Zuid-Tirol
Niveau
Licht
Middel
Zwaar
Afstand
km
km
Duur
uur
uur
Eigenschappen
{* property.name *}Helaas...

Er zijn geen resultaten gevonden voor jouw zoekopdracht.

{* tour.title *} {* tour.startingPointDescr *}
{* translateDifficulty(tour.rating.difficulty) *}
{* translateCategory(tour.category.name) *}
{* formatTime(tour.time.min) *} uur
{* formatKilometers(tour.length) *} km
{* tour.elevation.maxAltitude *} m
{* tour.elevation.minAltitude *} m
Bekijk tocht