MENU

Zuid-Tirol ligt in tegenstelling tot wat veel mensen denken in Italië. In het noorden grenst de provincie aan het Oostenrijkse Tirol. Ondanks de landsgrens tussen deze twee gebieden, zijn er naast de naam veel overeenkomsten te vinden. Door de alpiene invloed is de voertaal Duits en eet je in de bergen vaan typisch Tiroolse gerechten.

Afstand

1010 km vanaf Utrecht

Tochtenwiki

Hutten in dit gebied

Tochtenwiki

Tochten in dit gebied

Lokaal

Bekijk lokale website

Van hoogtepunt naar hoogtepunt

Zuid-Tirol heeft zo veel prachtige plekken, dat het teveel is om op te noemen. Het voordeel is dan weer dat het eigenlijk overal mooi wandelen is. We doen toch poging een aantal hoogtepunten te noemen.

Een wandeling naar de wereldberoemde Drei Zinnen mag absoluut niet ontbreken op je to do lijst. Deze drie typerende rotspunten zijn van alle kanten zeer herkenbaar. In het gelijknamige natuurpark rond deze rotsen kun je prachtig wandelen, maar ook goed klimmen. Het park bestaat namelijk voor het grootste gedeelte uit rotsen en steen.

De Seiser Alm staat bekend als de grootste bergweide van Europa. Je wandelt hier over de groene weides bezaaid met kleurrijke bloemen en wandelt van hut naar hut. Vanaf het terras van zo’n hut heb je gegarandeerd uitzicht op één van de machtige toppen van de Dolomieten.

Je hebt vast wel eens van de Sella Ronda gehoord. Dit is één van de bekendste tochten die je ’s winters op de ski kunt afleggen. Zuid-Tirol is namelijk ook een geliefde wintersportbestemming. Zodra de sneeuw weg is, kun je de tocht gedeeltelijk of volledig met wandelschoenen afleggen. Op de fiets is trouwens ook een optie. Op de racefiets rij je door de haarspeldbochten van de Passo Sella. De kans is groot dat je onderweg andere wielrenners tegenkomt die trainen voor bijvoorbeeld de Giro d’Italia.

Huttentochten in de Dolomieten

Er zijn verschillende routes beschikbaar voor huttentochten in de Dolomieten, variërend van makkelijkere routes geschikt voor beginners tot meer uitdagende routes voor ervaren wandelaars. De populaire routes zijn de Alta Via 1 en Alta Via 2.

De Alta Via 1 is een beroemde route die loopt van Dobbiaco naar Belluno en biedt wandelaars een prachtig uitzicht op enkele van de mooiste berglandschappen in de Dolomieten. Het pad is ongeveer 120 km lang en onderweg passeer je talloze berghutten en hoogalpiene landschappen.

De Alta Via 2 loopt van Brixen (Bressanone) naar Felten en is ongeveer 180 km lang. Het is een uitdagender parcours dan de Alta Via 1, met meer hoogteverschillen en technische secties, maar biedt ook een adembenemend uitzicht op de bergen en de valleien eromheen. De vele via ferrata’s maken deze tiendaagse klassieker uitdagend en bijzonder van begin tot einde.

Klim naar de top

Je las het al: de rotsen van de Dolomieten nodigen uit tot klimmen. Het onbeschrijfelijke gevoel wanneer je bovenop de top van een berg staat in ongeëvenaard. Rondom kijk je naar het landschap om je heen en in de verte zie je de lagergelegen dorpen en steden liggen. In Zuid-Tirol vind je meer dan honderd toppen boven de 3000 meter, waardoor de mogelijkheden bijna eindeloos zijn. Bovendien wissel je zo bergwandelen, klimmen of klettersteigen met elkaar af.

Met Bergsportreizen, de reisorganisatie van de NKBV, kan je een alpiene rotsklimcursus volgen. Op de kalkachtige rotsformaties met steile wanden kunnen zowel beginnende als gevorderde rotsklimmers zich goed uitleven.

Ontdek de eeuwenoude wijntraditie van Zuid-Tirol

Aan de zuidkant van Zuid-Tirol vind je veel wijngaarden en dat al eeuwenlang. Volg daarom de Zuid-Tiroolse Wijnroute, waarbij je geniet van het prachtige uitzicht over wijngaarden zover het oog reikt, maar ook regelmatig een stop maakt om een heerlijke wijn uit de regio te proeven. En niet alleen dat. Onderweg kom je kleine dorpjes maar ook de stad Bolzano tegen, bekijk je historische burchten en wandel, fiets of rij je door glooiende heuvels.

Met de prachtige natuur, het heerlijke eten, aantrekkelijke wijnen, maar ook het grote aantal zonnige dagen is Zuid-Tirol een fantastische bestemming voor jouw volgende wandelvakantie.

Blogs

06.09.2023

Klimcursus in de Dolomieten

Lees verder
05.07.2022

Vinschger Höhenweg - Meerdaagse wandeling door het Vinschgau

Lees verder
15.10.2021

Bergwandelen in de Dolomieten, Zuid-Tirol, Italië

Lees verder