MENU

Klimcursus in de Dolomieten

Om mijn klimtechnieken in de bergen op te frissen besloot ik de Intermediate Climbing Course van de Salewa Alpine Campus in de Dolomieten te doen. Samen met een zeer ervaren klimgids en vijf medecursisten ging ik drie dagen naar de indrukwekkende klimgebieden rondom Toblach, in Italië. Daar leerde ik alles over multi-pitchen en de basis van traditioneel klimmen.

Tekst - Suus Bongers

De Dolomieten zijn natuurlijk een waar klimparadijs. De kalkachtige rotsformaties met steile wanden zijn de perfecte plek om een klimcursus te volgen en je technieken aan te scherpen. Alle technieken leer je hier op de meest simplistische manier, met zo min mogelijk materiaal.

DE CURSUS

Dag 1

We verzamelen ons bij de Salewa Alpine Campus in Toblach. Hier ontmoet ik de vijf andere cursisten en de klimgids, met wie we direct alle klimspullen voor de komende dagen uitzoeken. Nadat we onze espresso staand achterover gooien, rijden we door naar het klimgebied waar onze cursus begint. Hier nemen we alle basistechnieken door: van ankers bouwen, multi-pitch zekeren, verschillende knopen, touwtechnieken en abseilen tot het omgaan met cams, nuts en mephaken. De haken die je met een hamer in de muur slaat zijn niet in alle klimgebieden geaccepteerd, maar komen in de Dolomieten vaker voor. Na de theorie is het tijd om te gaan single-pitchen en te oefenen met ankers bouwen en abseilen.

Na alle training gaan we richting de Malga Stolla Alm, waar we de komende nachten verblijven. De kleine, houten hut bevindt zich in een dal. We parkeren de auto bij Berggasthof Plätzwiese en lopen vervolgens drie kwartier door groene weides, kleurrijke bloemenvelden en met uitzicht op prachtige bergen richting de hut. Daar worden we verwelkomd met heerlijke schnaps. We krijgen grote Salewa-tenten en kiezen een mooie plek uit naast de hut. Na een avond vol gezelligheid en een heerlijk diner kruipen we rozig en voldaan in onze slaapzakken.

Dag 2

Na een goede nachtrust en een stevig ontbijt pakken we onze spullen in en lopen we vanaf de hut zo’n twee uur omhoog naar een waanzinnig klimgebied. Het is ongeveer 2500 meter hoog en het uitzicht is ongelooflijk mooi: de rode rots recht voor en boven ons, de hoge bergtoppen die ons omringen en de groene weiden beneden ons. Onze klimgids is geboren en getogen in dit gebied en vertelt ons dat als we geluk hebben hier zelfs edelweiss kunnen spotten.

Vandaag leren we op een lange traverse wand multi-pitchen. Met veel herhaling en oefening merk ik dat ik me langzaam comfortabel ga voelen bij alle technieken. Oefenen met de mastworp, zekeren met en zonder zekeringsapparaat, ankers bouwen en meerdere reddingstechnieken. Ook is er ruimte om veel vragen te stellen, meerdere scenario’s te bespreken en te bedenken hoe we daar vervolgens weer mee om moeten gaan.

Na de training dalen we af via een andere route en genieten we van het uitzicht. We maken wat foto’s en tot mijn verbazing zie ik er ineens een naast me, een edelweiss!
Ondertussen zien we de wolken langzaam naar ons toe trekken. Zodra we in de hut aankomen begint het te stormen. Wat hebben wij een geluk! Met de harde donderslagen die door het dal galmen zitten wij gezellig binnen in de hut spelletjes te spelen en te genieten van het heerlijke Italiaanse eten.

Dag 3

In de nacht waait de storm over ons heen en 's morgens worden we wakker met de zon op onze tent. We maken ons klaar voor de laatste dag in een ander klimgebied. Als we daar aankomen heeft de zon de rotswanden gedroogd en kunnen we meteen beginnen met multi-pitchen. In dit gebied vind je routes van niveau 4 tot 6b. Van rechte routes tot aan delen in de overhang, het was een geweldige plek om alles uit te voeren wat we de afgelopen dagen hebben geleerd.

Onze klimgids vertelt ons veel over zijn ervaringen en beantwoordt onze vele vragen. Hij kent het gebied als geen ander, waardoor we hem oneindig veel tips kunnen vragen over zowel klimmen als alpine tochten, en over de omringende gebieden in de Dolomieten. Dat maakt de cursus nog waardevoller dan hij al is, om met zo’n ervaren klimmer en alpinist op pad te zijn. We hebben deze drie dagen veel geleerd, gelachen en elkaar goed leren kennen. We eindigen de cursus met een voldaan gevoel, geven elkaar een knuffel en vertrekken met een nog grotere klimlust.

Wat leer je?

De klimroutes hebben een moeilijkheidsgraad van 4 tot 6b. Je kunt dus zelf kiezen hoe moeilijk of makkelijk je het wil maken. Hierdoor is de cursus toegankelijk voor vele klimmers, zowel beginners als gevorderden, waarbij je kennis opdoet over:

  • Keuze van materiaal
  • Zekeren met en zonder zekerapparaat
  • Multi-pitch technieken (touwhandelingen en gebruik van dubbel touw)
  • Traditionele klimtechnieken (cams, nuts en mephaken)
  • Standplaats inrichten
  • Abseilen
  • Reddingstechnieken

Hoe kom je er?

Het meest praktisch is om met de auto naar Toblach te rijden. Wil je je duurzamer voortbewegen, dan is het ook geen probleem om er met de trein en bus te komen. Je kan naar Bolzano of Innsbruck treinen en vervolgens doorreizen met de bus richting Toblach. Of vanuit deze steden carpoolen met medecursisten.

Al met al was het een prachtige ervaring om met de Salewa Alpine Campus, die samenwerkt met Globo Alpin, op pad te gaan. Ze beschikken over ervaren klimgidsen en er is veel te leren en te bewonderen in de prachtige Dolomieten.