MENU

De enige echte bergwandeltocht in Nederland

Een pittige bergwandeling langs de hoogste toppen in de regio. Een 101 km lange route door alpenweides, langs snelstromende beken, rotswanden en met spectaculaire vergezichten vanaf elke top. Oostenrijk? Nee, Zuid-Limburg! Op de Dutch Mountain Trail waan je je in de bergen, maar dan dichtbij huis.


De route van 101 km langs de Seven Summits

De Seven Summits

De Dutch Mountain Trail (DMT) is een initiatief van het Dutch Mountain Film Festival, het filmfestival in Zuid-Limburg dat jaarlijks de meest avontuurlijke bergfilms laat zien. In 2020 bestond DMFF tien jaar. Ter ere van die verjaardag verscheen de DMT wandelgids om mensen behalve op het witte doek, ook live de bergen te laten beleven, in Nederland. De route gaat langs de Seven Summits, de zeven hoogste toppen van Zuid-Limburg, waar DMFF eerder al zeven rondwandelingen over had beschreven.

Toppen en dalen

De tocht start bij de Wilhelminaberg in Landgraaf en eindigt op D'n Observant in Maastricht. Vanaf de zeven toppen kijk je steeds uit over een ander dal. Het dal van de Worm in de richting van de Eifel, het dal van de Sinselbeek als we via de Schneeberg naar de Vaalserberg lopen, de dalen van de idyllisch meanderende Gulp en Geul en de Voerstreek en het Maasdal.

Wandelgids Dutch Mountain Trail

Wandelgids Dutch Mountain Trail

De Dutch Mountain Trail is de ruigste wandeltocht van Nederland. Loop van station Eygelshoven (Kerkrade) naar station Maastricht over een route van 101 km waar het echte berggevoel nooit ver weg is. Met deze wandelgids ga je goed voorbereid op pad, want de route is niet bewegwijzerd.

Bestel nu

Vier etappes

De Dutch Mountain Trail wordt over het algemeen opgedeeld in 4 etappes, waarbij je elke dag rond de 25 km wandelt. Maar afhankelijk van je wensen kun je de lengte van de etappes ook inkorten en er een aantal dagen langer over doen. Hier geven we je de planning voor 4 etappes:

Etappe 1 - Eygelshoven – Vaals

  • 28 km
  • Summits: Wilhelminaberg (225 m) en Schneeberg (257 m)

Etappe 2 - Vaals – Gulpen

  • 23 km
  • Summit: Eyserberg (197 m)

Etappe 3 - Gulpen – Mheer

  • 26 km
  • Summit: Gulperberg (157 m), Hakkenberg (252 m) en Kattenroth 209 m)

Etappe 4 - Mheer – Station Maastricht

  • 23,5 km
  • Summit: D’n Observant (157 m)

Echte bergervaring

Net als in de bergen, gaat de tocht zoveel mogelijk over onverharde wegen door onbewoonde streken. Zelfs als je een geoefende wandelaar of trailrunner bent, vind je een mooie uitdaging in deze tocht. De ware kuitenbijters die je moet trotseren om de toppen te bereiken doen niet onder voor de pittige eindklim van menige bergtop in de Alpen. Toegegeven, het traverseren van een sneeuwveld zal niet vaak op het programma staan, maar reken wel op vals platte plateaus waar de wind vrij spel heeft en steil glibberende afdalingen door bos of over grashellingen. Je komt zelfs langs flinke afgronden.

Kortom, onderschat deze Dutch Mountain Trail niet en geniet van deze bergervaring in Nederland. Meer inspiratie? Je leest hier het persoonlijke verhaal van wandelaar Pieter Boddaert over de trail.