MENU

De enige echte bergwandeltocht in Nederland

Een pittige bergwandeling langs de hoogste toppen in de regio. Een 101 km lange route door alpenweides, langs snelstromende beken, rotswanden en met spectaculaire vergezichten vanaf elke top. Oostenrijk? Nee, Zuid-Limburg! Op de Dutch Mountain Trail waan je je in de bergen, maar dan dichtbij huis.

Een route van 101 km langs de Seven Summits

Seven Summits

De Dutch Mountain Trail (DMT) is een initiatief van het Dutch Mountain Film Festival, het filmfestival in Zuid-Limburg dat jaarlijks de meest avontuurlijke bergfilms laat zien. In 2020 bestond DMFF tien jaar. Ter ere van die verjaardag verscheen de DMT wandelgids om mensen behalve op het witte doek, ook live de bergen te laten beleven, in Nederland. De route gaat langs de Seven Summits, de zeven hoogste toppen van Zuid-Limburg, waar DMFF eerder al zeven rondwandelingen over had beschreven.

Duivelsgrot (Foto: Petra Vroomen)

Toppen en dalen

De tocht start bij de Wilhelminaberg in Landgraaf en eindigt op de Observant in Maastricht. Vanaf de zeven toppen kijk je steeds uit over een ander dal. Het dal van de Worm in de richting van de Eifel, het dal van de Sinselbeek als we via de Schneeberg naar de Vaalserberg lopen, de dalen van de idyllisch meanderende Gulp en Geul en de Voerstreek en het Maasdal.

Uitzichten onderweg (Foto: Petra Vroomen)

Echte bergervaring

Net als in de bergen, gaat de tocht zoveel mogelijk over onverharde wegen door onbewoonde streken. Zelfs als je een geoefende wandelaar of trailrunner bent, vind je een mooie uitdaging in deze tocht. De ware kuitenbijters die je moet trotseren om de toppen te bereiken doen niet onder voor de pittige eindklim van menige bergtop in de Alpen. Toegegeven, het traverseren van een sneeuwveld zal niet vaak op het programma staan, maar reken wel op vals platte plateaus waar de wind vrij spel heeft en steil glibberende afdalingen door bos of over grashellingen. Je komt zelfs langs flinke afgronden.

Kortom, onderschat deze Dutch Mountain Trail niet en geniet van deze bergervaring in Nederland. Meer inspiratie? Je leest hier het persoonlijke verhaal van wandelaar Pieter Boddaert over de trail.

bekijk de tocht koop de wandelgids