MENU

Slovenië zet zichzelf steeds meer als wandelbestemming op de kaart. Nog wel eens overschaduwd door de buurlanden Oostenrijk en Italië, maar flink in opmars bij de fanatieke wandelaar. En terecht, want wandelen in Slovenië is fantastisch. Bovendien is Slovenië vanuit Nederland nog geen 1000 kilometer rijden. Eén van de absolute wandelhoogtepunten zijn de Julische Alpen. Je kunt er prachtige dagtochten maken, hoewel een meerdaagse wandeltocht echt een aanrader is.

Afstand

1198 km vanaf Utrecht

Tochtenwiki

Hutten in dit gebied

Tochtenwiki

Tochten in dit gebied

Lokaal

Bekijk lokale website

Forum

Praat mee op het forum

Wandelen in Slovenië en de Julische Alpen

De republiek Slovenië ontstond toen het land in 1991 onafhankelijk werd van Joegoslavië. Door de zuidelijke ligging in de Alpen heb je hier vrijwel altijd een zonnige vakantie. Aan de noordkant van Slovenië liggen de hoogste bergen, waaronder de bekende Julische Alpen met de hoogste berg Triglav. Naast de prachtige Sloveense natuur geniet je hier van de typische Alpensfeer. Hierdoor kan je wandelvakantie in Slovenië niet meer stuk.

Klim naar de top van de Triglav

In de Julische Alpen, tegen de grens met zowel Italië als Oostenrijk, ligt het Nationale Park Triglav. Het park is vernoemd naar de hoogste berg van zowel Slovenië als de gehele Julische Alpen, de Triglav van 2.864 meter hoog.

Vergis je niet in de beklimming ervan. Vanuit het dal naar de top ben je een paar dagen kwijt en heb je absoluut een goede conditie nodig. Flinke stukken zijn aardig steil en er zijn ook passages waar je echt moet klimmen. Tussen eind juni en eind september is de kans op sneeuw het kleinst. Onderweg kun je verblijven in een berghut op de route. Je kunt het beste doordeweeks op pad gaan. Veel Slovenen kiezen een wandeling op de Triglav als favoriet weekenduitje.

Wil je naast de Triglav andere toppen kunnen bijschrijven? Zet dan de Škrlatica (2.740 meter), Mangart (2.679 meter), Jalovec (2.645 meter) of Prisojnik (2.547 meter) op je lijstje.

Wandel langs meren en watervallen

De Bohinjvallei ligt voor het grootste gedeelte in het nationale park Triglav en is absoluut een bezoek waard. Je wandelt hier door bossen en bergen en de weelderige wilde bloemen zorgen voor prachtige kleuren. In de winter wordt hier in het Vogel Skiresort geskied. Heb je zin in een wat minder inspannende wandeling dan kun je in de zomer gebruik mkaen van de kabelbaan.

Het meer van Bohinj is volgens velen het allermooiste meer van Slovenië. Het water is spectaculair helder en om je heen zie je alleen de vrije natuur. In de zomer kun je hier heerlijk afkoelen door een duik te nemen in het water. Blijf je liever droog? Ga dan varen, kajakken of kanoën, of plan een wandeling rond het meer dat ongeveer elf kilometer telt in omtrek.

Of bezoek de Slavicawaterval. Met een hoogteverschil van 78 meter heeft deze waterval een grote aantrekkingskracht op wandelaars. Echte waterratten kiezen de populaire wandelroute Vallei van de Zeven Meren van Triglav.

Alpe Adria Trail loopt door Slovenië

Wil je een echte wandeluitdaging op je bucketlist? Zet er dan de Alpe-Adrai-Trail op. Deze wandelroute loopt namelijk in 43 etappes van de Grossglockner in Oostenrijk naar de Adriatische Zee in Italië, via de Julische Alpen in Slovenië. Het gaat wat ver om de volledige 750 kilometer in één keer te lopen, dus je kunt je ook beperken tot enkele etappes. In ons geval die door Slovenië. In de Julische Alpen liggen zo’n 180 berghutten waar je kunt overnachten. Maak je liever gebruik van een hotel of een camping, dan zijn de opties in de dalen eindeloos.

Blogs

28.11.2022

De Slovenian Mountain Trail

Lees verder