MENU

Hart voor Slovenië

De Juliana Trail klinkt als een ode aan onze voormalige koningin. Maar niets is minder waar. De Juliana Trail is een prachtige wandeltocht in rondom de Triglav in Slovenië.

Tekst: Peter Daalder. Beeld: Aart Markies

Aan het meer van Bled staat een groot rood hart waarmee velen zich laten fotograferen. Op de achtergrond van die foto’s zie je het spiegelgladde meer van Bled, de Maria Hemelvaartskerk op het eilandje in het meer of het kasteel van Bled, een fort hoog boven het water.

Het is een plaats waar onze gids Mija Kokosin graag komt. Aan het water, de bootjes op het meer, de steile beboste heuvels en daarachter de Julische Alpen. Mija loopt met ons etappe 10 en 11 van de Juliana Trail, die bestaat uit zestien etappes in een grote cirkel om de Triglav, de hoogste berg van Slovenië.

Zestien kilometer

Mija werkt bij de VVV en is verantwoordelijk voor een paar etappes van de trail. Een paar keer per jaar loopt ze de route, kijkt of de bewegwijzering, met de karakteristieke JA-bordjes, nog klopt, of er geen bomen de weg versperren of dat een boer plotseling een hek rond zijn land heeft gezet.

Het is warm als we vertrekken vanaf het station van Grahovo. We zijn daar aangekomen met de Bohinj spoorlijn tussen Jesenice en Nova Gorica. Een afstand van 89 kilometer vol met kunstwerken als tunnels en bruggen. Van oudsher een belangrijke verbinding met de kust.

Mija vertelt tijdens de zestien kilometer naar Most na Soci en de vijf kilometer naar Tolmin over de route, die zowel links- als rechtsom te lopen is. Zestien etappes van in totaal 270 kilometer die door de bergen van de Julische Alpen lopen. De langste etappes zijn tussen de 17 en 20 kilometer en stijgen soms behoorlijk. Onze etappe gaat 750 meter omhoog en daalt bijna 900 meter. Onderweg komen we door een paar gehuchten waar je geen winkel tegenkomt. Gelukkig zit het lunchpakket in de rugzak. Drinken is er onderweg wel want we komen langs een paar natuurlijke bronnen. Er hangt zelfs een bekertje om ter plekke onder het stroompje te houden.

Uitzichtspunt

In een van de dorpen laten we de drone opstijgen waardoor de ruige Julische Apen zichtbaar worden achter de beboste heuvels die veel schaduw geven en voor verkoeling zorgen. Het is een populaire wandelroute, concluderen wij uit het feit dat we regelmatig wandelaars tegenkomen. Dat beaamt Mija en ze vertelt dat de route ook heel populair is bij de Slovenen zelf, die graag in de bergen wandelen.

De laatste klim op de berg Senica is meteen het hoogste punt van de dag. We worden beloond met een fantastisch uitzicht hoog boven de groene vallei en in de verte de stad Tolmin. Mija vertelt dat ze de route speciaal hiervoor verlegd hebben zodat de wandelaars deze plek kunnen aandoen. Wat zien we veel groen, wat een fris water in de Socivallei en wat is dit een mooi plaatje. Absoluut de moeite waard.

De afdaling in de schaduwrijke bossen boven het water van de rivier de Soca is steil maar de beloning komt met een prachtig laatste stuk langs het water naar Tolmin, dat voor ons het einde is van een aantal etappes op de Juliana Trail. Ons hart klopt wat sneller voor Slovenië en de volgende dag maken we in Bled toch ook maar een foto bij het grote rode hart.

Lees het hele artikel in Hoogtelijn

Alles over bergwandelen

Alles over bergwandelen

De NKBV is er om jou alles te laten halen uit je bergwandelactiviteiten. We helpen je alvast goed voor te bereiden voor je komende bergwandelingen.

Bergwandelen