Berghutten zijn eenvoudige onderkomens in de bergen. Ze zijn door de jaren heen wel wat comfortabeler geworden, maar het zijn zeker geen luxe hotels. Ze bieden onderdak, een slaapmogelijkheid en meestal ook wat te eten aan. Vooral in het hoogseizoen zijn berghutten drukbezocht. Reserveren is overigens altijd noodzakelijk. Dus weet je welke route je in de bergen wilt wandelen en wil je zeker zijn van een slaapplek? Boek je overnachting in een berghut dan altijd voor je tocht. Zo doet je dat!
De meeste berghutten hebben een eigen website. Hierop vind je het telefoonnummer of het e-mailadres waarmee je kunt reserveren. Dit kan vaak al lang van tevoren. Houd er wel rekening mee dat sommige hutten in bepaalde seizoenen onbemand zijn. Dan wordt de telefoon niet opgenomen. Reserveren via e-mail is soms dan wel mogelijk. Wanneer de hut gebruikmaakt van een overkoepelend reserveringssysteem, zoals dat van de Alpenverenigingen, wordt dat ook op de eigen website vermeld. Let op dat je een bevestiging krijgt van je reservering.
Veel hutten van de Oostenrijkse, Duitse, Zwitserse en Zuid-Tiroolse Alpenverenigingen kun je boeken via het online portaal van de Alpenvereinshütten. Let op: hier vind je nog lang niet alle hutten van de Alpenverenigingen. Die worden in de komende jaren toegevoegd. Hutten in de Franse Alpen kun je boeken via de website van de fédération française des clubs alpins et de montagne. In deze online portalen zijn niet alle hutten te vinden, bijvoorbeeld omdat het een privé-berghut is. Een groot aantal vind je ook in het online portaal Hütten Holiday. Weet je nog niet zeker welke route je gaat wandelen en ben je nog op zoek naar inspiratie? In de online wandelrouteplanner NKBV-Tochtenwiki vind je tal van berghutten, die je in sommige gevallen ook direct kunt reserveren.
reserveren vind duurzame hutten
Met je lidmaatschap bij de NKBV krijg je tot wel 50% korting bij Alpenverenigingshutten. Check vooraf of de hut zo’n korting voor leden aanbiedt en geef bij je reservering aan dat je lid bent. Als je een huttentocht in de bergen gaat wandelen, moet je je (digitale) lidmaatschapspas bij je hebben want de huttenwaard controleert voordat je afrekent of je lid bent. De korting is overigens persoonsgebonden.
Bij aankomst in de hut meld je je eerst bij de huttenwaard. De huttenwaard vertelt je welk bed er voor je is gereserveerd of hoe laat de slaapplaatsen worden toegewezen. In sommige hutten worden de slaapplaatsen pas verdeeld rond een uur of 18:00, wanneer de huttenwaard een overzicht heeft van hoeveel mensen willen blijven slapen.
Ben je al onderweg en heb je nog niet alle hutten voor je tocht gereserveerd? Dan kun je in de berghut vragen of de huttenwaard je volgende hut wil bellen. Dat is praktisch omdat er dan een slaapplaats voor je gereserveerd wordt en omdat de volgende hut er dan van op de hoogte is dat jij die dag moet aankomen. Bovendien ervaar je op deze manier of de volgende hut eventueel vol is en je een alternatieve route moet wandelen. In verband met de langere verwerkingstijd van e-mail is het aan te raden tijdens je tocht altijd te bellen naar de volgende hut en niet te mailen. Het is aan te raden om vooraf de hutten te reserveren, zo kom je niet voor onaagename verrassingen te staan.
Mocht je toch geen gebruik willen maken van je reservering, annuleer dan altijd zo snel mogelijk. Dat kan in veel gevallen via hetzelfde online platform waar je geboekt hebt, soms moet je mailen of bellen. Het is belangrijk dat je dit op tijd doet. In berghutten wordt goed gepland. Als je niet annuleert, kan een andere wandelaar misschien niet blijven slapen of blijft de huttenwaard met teveel eten zitten. Daarom is het bijvoorbeeld bij Zwitserse hutten gebruikelijk om tot 100% van de gereserveerde dienstverlening in rekening te brengen als je pas na 18:00 uur (of helemaal niet) annuleert. Soms betaal je bij de reservering ook een aanbetaling, die je in geval van een (te late) annulering niet terugkrijgt.
Je plant een tocht met overnachting(en) in een berghut. Wanneer moet je de overnachtingen dan reserveren? Het simpele antwoord is: zo vroeg mogelijk. Over het algemeen geldt dat hutten in het hoogseizoen en langs bekende routes snel volgeboekt zijn, soms al kort nadat het boekingssysteem open is gegaan. Als er veel hutten in een gebied zijn, heb je voor je tocht meer uitwijkmogelijkheden. Wordt het lastig om de hutten op de door jouw gewenste dagen te boeken? Als het mogelijk is, kun je kijken of je de route in omgekeerde richting kunt wandelen – dat is zeker de moeite waard bij bekende wandelroutes die de meeste mensen in dezelfde richting lopen. Omdat andere wandelaars hun overnachting misschien annuleren, kan het de moeite waard zijn de reserveringssystemen in de gaten te houden of tussendoor nog eens de huttenwaard te bellen of er een plekje is vrijgekomen.