MENU

Hutten gerenoveerd en verduurzaamd vanuit Gegenrecht Fonds

Als NKBV-lid draag je jaarlijks bij aan het zogeheten Gegenrecht Fonds. Een fonds waar vanuit onder andere hutten in de Alpen worden opgeknapt en verduurzaamd. Ook afgelopen jaar is weer flink gewerkt aan het vergroenen van de berghutten.

Gegenrecht Fonds

Uitbreiding Albert-Heim-Hütte

Afgelopen herfst is de Albert-Heim-Hütte (2.543m) in het Zwitserse kanton Uri opgeknapt. De hut, die al ruim 100 jaar oud is heeft zo’n 2.800 bezoekers per jaar die overnachten in zomer en winter. Aan de hand van wensen van de bezoekers zijn een aantal verbeteringen doorgevoerd. Zo zijn de isolatie, brandveiligheid, sanitaire voorzieningen verbeterd.

Foto: Albert Heim Hütte, SAC

Verduurzaming en schade in Südtirol

In Südtirol waren er werkzaamheden aan de Oberetteshütte (2.670m), waar het sanitair en de stroomtoevoer is aangepakt. De Schlernbödelhütte (1.693m) en de Riesenfernerhütte (2.798m) voerden verduurzamingen door met de vernieuwing en uitbreiding van hun zonnepanelenpark. Deze laatste en de Sesvennahütte (2.256m) hebben daarnaast ook hun materiaalkabelbaan opgeknapt.

Behalve deze geplande onderhoudsprojecten moesten er verschillende onvoorziene reparaties worden uitgevoerd aan de hutten. Zo veroorzaakten stormen in oktober windschade aan de drinkwatervoorzieningen en toegangsweg van de Tiefrastenhütte (2.312m) en Dreischusterhütte (1.635m).

CO2-neutraal

In de Algauer Alpen is de Hermann-von-Barth Hütte (2.131m) onder handen genomen. Deze werkt nu grotendeels CO2-neutraal. Zo is onder andere het dak vernieuwd en de zonnepanelen, maar ook het sanitair en de technische ruimte.

Foto: Hermann-von-Barth Hütte, DAV

De Kaltenbergerhütte (2.089m) in Vorarlberg heeft haar energievoorzieningen verduurzaamd; de dieselaggregaat werd vervangen voor een aggregaat die loopt op de milieuvriendelijkere koolzaadolie. Ook zijn de sanitaire voorzieningen verbeterd en is er een mechanisch-biologische rioolwaterzuiveringsinstallatie neergezet.

Als kers op de taart heeft de Kaltenberghütte de onderscheiding ‘Kulinarisches aus der Region’ gekregen, wat inhoudt dat er hoofdzakelijk regionale gerechten en drankjes worden geserveerd.

Foto: Kaltenbergerhütte, DAV

verduurzaming hutten 2018