Als NKBV-lid draag je per jaar zo'n € 9,- bij aan het onderhoud aan hutten, paden en routes in de Alpen en Pyreneeën. Dat deel van jouw contributie gaat naar het zogeheten Gegenrecht Fonds, waar vanuit meerdere onderhouds- en ondersteuningsprojecten worden betaald. Afgelopen jaar is er in Oostenrijk en Zwitserland met geld uit het Gegenrecht Fonds hard gewerkt aan de verduurzaming en renovatie van een aantal karakteristieke hutten.
Duurzame energie
Tussen de Zwitserse Gemmipass en het Wildstrubelmassief ligt de Lämmerenhütte (2.502 m) van de SAC, een populaire bestemming voor dagwandelingen en startpunt voor vele klimtochten. De hut werd het afgelopen jaar uitgebreid met kleinere kamers, een comfortabele lounge en een vaatwasser. Daarnaast zijn er zonnepanelen, thermische collectoren, een waterturbine en een gasketel geplaatst voor duurzame energie en (warm) water. Ook werd de keuken uitgebreid, zijn er nieuwe sanitaire voorzieningen en is het rioolwater zuiveringssysteem opgeknapt.
De vernieuwde Lämmerenhütte, Foto: SAC
Milieuzegel
Op 2.363m hoogte ligt in het Oostenrijkse Zillertal de Plauener Hütte. Sinds 2013 draait de hut op water- en zonne-energie, waardoor de huttenbaas afscheid kon nemen van zijn dieselmotor. Een jaar later installeerde men een nieuwe waterkrachtcentrale (drukleiding, turbine, regelsysteem, gebouwcentrale) en een zonnecollector. De jongste aanpassing aan de hut was de bouw van een volledig nieuwe afvalwaterzuiveringsinstallatie afgelopen jaar. Voor al deze verduurzamingen heeft de hut in 2017 het DAV-milieuzegel ontvangen.
Authentieke uitstraling
In het Oostenrijkse Wilder Kaiser gebergte ligt op 1.620 m de Gruttenhütte. Een hut die al in 1900 werd gebouwd door de DAV. De bijgebouwen het Kempflehaus en het Dornhaus werden vorig jaar afgebroken om plaats te maken voor de uitbreiding van de Gruttenhütte; Er is een nieuwe gemeenschappelijke ruimte gebouwd en de sanitaire voorzieningen zijn vernieuwd. Ook creëerde men meerdere vierpersoonskamers. De authentieke uitstraling van de hut is bij de verbouwing en renovatie zoveel mogelijk behouden.
Kleine tweelingbroer
In 1926/1928 bouwde Sektion Wien (OeAV) in het hart van de Hohe Tauern in Oostenrijk een stenen huis. De huidige Salmhütte. Sindsdien is de Oostenrijkse hut aan de voet van de Grossglockner niet verder uitgebreid. Twee jaar geleden was het de hoogste tijd voor het creeëren van meer ruimte. In 2016 bouwde men de “kleine tweelingbroer” naast de Salmhütte, waarbij zoveel mogelijk hetzelfde eenvoudige materiaal en stijl werd gehanteerd als de oude Salmhütte. Het is een houten gebouw en ook het interieur bestaat uit massief houten bedden, tafels en stoelen. Het bijgebouw heeft een modernere en grotere keuken, meer zitplaatsen en bedden en een droogteruimte. Natuurlijk zijn er zonnepanelen geplaatst om de opwekking van energie zo duurzaam mogelijk te houden.
Bedankt
Door jouw bijdrage blijven hutten bereikbaar en kunnen ze worden aangepast op de toekomst. Als dank voor je lidmaatschap ontvang je daarom tot 50% korting op overnachtingen in bij Alpenverenigingen aangesloten hutten. Wil je meer weten over het Gegenrecht Fonds? Lees meer in het kenniscentrum.