MENU

Daarom heb je een klimjaarkaart

Herbehaken, snoeien, losse rots verwijderen, nieuwe paden maken. Dit jaar droeg je als klimjaarkaarthouder flink bij aan het onderhoud van de klimgebieden. Om precies te zijn €106.351,- Behalve voor het onderhoud wordt deze bijdrage gebruikt om de klimjaarkaartregeling uit te breiden met meer gebieden.

Onderhoud klimgebieden

Op georganiseerde dagen worden losse stukken rots verwijderd, planten bijgesnoeid, nieuwe paden en routes aangelegd en herbehaakt. Daarnaast worden beschermde gebieden onderhouden of juist ontzien. Deze onderhoudsdagen zijn meestal in het najaar en winter, wanneer de klimgebieden rustig zijn en het de nestelende vogels niet verstoort.

Lees meer

Nieuwe gebieden

Je hebt met de NKBV klimjaarkaart toegang 31 van de grootste en mooiste Belgische klimgebieden. Een vervijfvoudiging ten opzichte van 10 jaar geleden! Daar komen in 2021 één en mogelijk zelfs twee gebieden bij.

Mozet

Met ingang van januari 2021 kun je terecht in Mozet als 32e klimgebied binnen de klimjaarkaart-regeling. Mozet ligt op circa 15 km ten zuidoosten van Namen in de Samson-vallei. Het ligt heel mooi en je vindt er een mix van routes in bijna alle moeilijkheidsgraden van 3 tot en met 7c. Er is één groot nadeel aan Mozet en dat is dat de rots van nature al vrij glad is.

Het gebied was tot dusver niet voor Nederlanders via de klim-regeling toegankelijk onder meer in verband met de ontoereikende parkeersituatie. Dat is inmiddels grotendeels verleden tijd daardat er extra parkeerplaatsen zijn geregeld. Info over het gebied kun je in de NKBV tochtenwiki vinden.

Bekijk

De 'beroemde' overstap in Mozet is inmiddels een kopje kleiner. Het losse topblok is recentelijk verwijderd.

Maizeret

Maizeret ligt op circa 12 kilometer ten zuidoosten van Namen vlak voor het punt waar de Samson in de Maas stroomt. In deze voormalige steengroeve wordt door de KBF al 5 jaar gewerkt aan het beklimbaar maken. De klus is nog lang niet geklaard, maar een deel van het gebied is waarschijnlijk medio 2021 gereed om voor het publiek open te gaan. De bedoeling was dat dat dit jaar al zo ver was, maar COVID-19 gooide roet in het eten. Ook de eisen van het Département de la Nature et des Forêts maakten dat het niet van een leien dakje ging. De rest van het gebied zal nog minimaal 1 à 2 jaar werk vereisen. Info over het gebied vind je wanneer het gebied geopend is in de tochtenwiki.

Wij zijn erg blij met de 6.347 klimjaarkaarthouders die de ontwikkeling van klimgebieden in België mede mogelijk maken. Lees via onderstaande button alles over de klimjaarkaartregeling.

Klimjaarkaart

Duurzame verbeteringen in de Alpen dankzij jouw contributie

Ongeveer een miljoen wandelaars en klimmers banen zich elk jaar een weg over paden en naar hutten. Dit stelt de infrastructuur van hutten voor grote uitdagingen. Omdat de veiligheid van de hutgasten en de bescherming van de natuur topprioriteiten zijn, zijn steeds weer kleinere en grotere onderhoudswerkzaamheden nodig. Jouw contributie als NKBV-lid maakt het mogelijk al die werkzaamheden te blijven doen.

Lees verder