MENU

Onderhoud klimgebieden

Om de klimgebieden in België en Duitsland beklimbaar te houden is jaarlijks onderhoud nodig. Als je een klimjaarkaart hebt draag je al bij aan het onderhoud, maar ook je fysieke hulp is hard nodig.

De klimgebieden die met de klimjaarkaart toegankelijk zijn worden door de twee Belgische federaties, de Klim- en Bergsport Federatie (KBF) en de Club Alpin Belge (CAB), en de NKBV onderhouden. Geld voor dat onderhoud is beschikbaar door onder andere de verkoop van klimjaarkaarten aan klimmers die in België klimmen. Ons streven is om zoveel mogelijk klimmers van het klimmen te laten genieten, maar op een gecontroleerde manier.

Onderhoud

Voor het toegankelijk houden van de klimgebieden is jaarlijks veel onderhoud nodig. Dat doen medewerkers en vrijwilligers van de drie samenwerkende verenigingen. Op georganiseerde dagen worden losse stukken rots verwijderd, planten bijgesnoeid, nieuwe paden en routes aangelegd en herbehaakt. Daarnaast worden beschermde gebieden onderhouden of juist ontzien. Deze onderhoudsdagen vinden meestal in het najaar en winter plaats, wanneer de klimgebieden rustig zijn en vogels niet verstoord worden.


Help mee

We kunnen niet zonder de inzet van vrijwilligers. Als NKBV regio, klim-vereniging of individu kun je een steentje bijdragen. Dat wordt heel erg gewaardeerd! Een klusdag, kuisdag op z'n Vlaams, houdt normaal gesproken in dat je er één dag van een weekend wordt gewerkt. De andere dag kun je zelf ergens gaan klimmen. Als je mee wilt helpen moet je tegen viezigheid kunnen, ouder dan 18 zijn en een bergsportverzekering hebben. Het is voor de organisatie handig om met een klein groepje klimmers (bijvoorbeeld 4) af te spreken om te komen helpen. Geef bij je aanmelding ook aan wat voor extra competenties de deelnemers hebben. Zo is het handig om te weten dat iemand geschoold is in werken op hoogte of een expert is met de kettingzaag. Als je mee wilt helpen aan het onderhoud van een Belgisch klimgebied dan kun je het best zelf contact opnemen met de betreffende Belgische organisatie, de CAB of de KBF.

CAB

Zodra de data van de onderhoudsdagen bekend zijn verschijnen ze online op de website van de CAB. Onderhoud vind in het herfst- en winterseizoen plaats.

🚩 RDV 09h45: rendez-vous op de parkingau parking.

🗯 10h00: briefing, uitgifte van de te gebruiken materialen.

🥪12h00: lunch (broodjes en drinken)

🍺 Tegen 16:00 +: borrel na afloop op de lokatie of in 't café.

🧷 Eigen materiaal: helm, gordel, karabiners, en eventueel eigen werk(hand)schoenen, zaag, etc..

➕ De CAB deelt uit: het benodigde werkmateriaal zoals touwen, afdaalapparaten, borstels, snoeischaren, zagen, spade, houweel, etc.).

 • Samedi 3 octobre - Grands Malades
 • Dimanche 11 octobre - Sy
 • Dimanche 18 octobre - Dave
 • Samedi 24 octobre - Landelies
 • Samedi 7 novembre - Freyr
 • Dimanche 15 novembre - Awirs
 • Samedi 21 novembre - Dave
 • Dimanche 29 novembre - Dave
 • Dimanche 6 décembre - Sy
 • Samedi 12 décembre - Chaleux

Wil je met je zelfstandig of met je club of vereniging meedoen of heb je een specifieke vraag over het meehelpen? Neem dan contact op met Joe Dewez via rochers@clubalpin.be (dat kan in het Frans of Nederlands).

De KBF

De data waarop door KBF onderhoud wordt verricht vind je ook online. Meld je aan bij de voor het specifieke weekend genoemde contactpersoon of via rotsklimmen@kbfvzw.be. Vermeld daarbij dat je NKBV-lid bent.

Wat biedt de KBF?

 • Het nodige werkmateriaal.
 • Een enthousiast team van ervaren vrijwilligers die je de kneepjes van het vak tonen.
 • Een “warme verrassing”!

Wat verwachten we van jou?

 • Je bent bereid om flink de handen uit de mouwen te steken.
 • Je voorziet aangepaste kledij, werkhandschoenen, een klimhelm en de nodige uitrusting om te rotsklimmen.
 • Je voorziet een persoonlijke lunch en drank.

Lees meer over het onderhoud van de klimgebieden door KBF en het Belgian Rebolting Team.

Duitsland

Veel klimgebieden in Duitsland in de nabijheid van Nederland worden beheerd door de lokale Sektionen van de DAV. Zij organiseren ook onderhoudsdagen. Daarvan is geen centraal overzicht. De belangrijkste klimgebieden voor Nederlanders zijn de Ith, Nideggen, Ettringen en het Sauerland. Deze gebieden worden respectievelijk onderhouden door de Sektion Göttingen, Sektion Eifel/Aachen, de Sektion Koblenz en de Sektion Hochsauerland. Je kan met hen contact opnemen als je wilt helpen bij het onderhoud.

Vergoeding

Wanneer je met je regio of SAC of klimvereniging komt helpen dan kom je in aanmerking voor het vergoeden van de door jullie gemaakte reiskosten (à € 0,19/km). een voorwaarde is dat je vooraf contact opneemt met sport@nkbv.nl o.v.v. 'Onderhoud klimgebieden'.

Foto credits: Belgian Rebolting Team - BRT Classic