MENU

Onderhoud klimgebieden

Om de klimgebieden in België en Duitsland beklimbaar te houden is jaarlijks onderhoud nodig. Als je een klimjaarkaart hebt draag je al bij aan het onderhoud, maar ook je fysieke hulp is hard nodig.

De klimgebieden die met de klimjaarkaart toegankelijk zijn worden door de twee Belgische federaties, de Klim- en Bergsport Federatie (KBF) en de Club Alpin Belge (CAB), en de NKBV onderhouden. Geld voor dat onderhoud is beschikbaar door onder andere de verkoop van klimjaarkaarten aan klimmers die in België klimmen. Ons streven is om zoveel mogelijk klimmers van het klimmen te laten genieten, maar op een gecontroleerde manier.

Onderhoud

Voor het toegankelijk houden van de klimgebieden is jaarlijks veel onderhoud nodig. Dat doen medewerkers en vrijwilligers van de drie samenwerkende verenigingen. Op georganiseerde dagen worden losse stukken rots verwijderd, planten bijgesnoeid, nieuwe paden en routes aangelegd en herbehaakt. Daarnaast worden beschermde gebieden onderhouden of juist ontzien. Deze onderhoudsdagen vinden normaliter in het najaar en winter plaats, wanneer de klimgebieden rustig zijn en broedende vogels niet verstoord worden.


Help mee

De klimgebieden kunnen niet zonder de inzet van vrijwilligers. Als NKBV regio, klim-vereniging of individu kun je een steentje bijdragen. Dat wordt heel erg gewaardeerd! Een klusdag, kuisdag op z'n Vlaams, houdt normaal gesproken in dat je er één dag van een weekend wordt gewerkt. De andere dag kun je zelf ergens gaan klimmen. Als je mee wilt helpen moet je tegen viezigheid kunnen, ouder dan 18 zijn en een bergsportverzekering hebben. Als je zelf mee wilt helpen aan het onderhoud van een Belgisch klimgebied dan kun je het zelf contact opnemen met de betreffende Belgische organisatie, de CAB of de KBF. Het is voor de organisatie handig om met een klein groepje klimmers (bijvoorbeeld 4) af te spreken om te komen helpen. Geef bij je aanmelding ook aan wat voor extra competenties de deelnemers hebben. Zo is het handig om te weten dat iemand geschoold is in werken op hoogte of een expert is met de kettingzaag. Dat soort skills zijn erg handig!

Jaarlijks wordt door KBF een open rotsbeheerdag georganiseerd. Op een dergelijke dag is iedereen welkom. Kijk in de agenda voor het evenement van dit jaar.

Momenteel zijn er twee NKBV teams die zelfstandig aan de slag kunnen. We willen/moeten echter meer zelfstandig opererende teams hebben die in overleg met de Belgische beheerders de rotsen kunnen onderhouden. Idealiter zijn dit groepen van 10 à 15 personen die in wisselende samenstelling 4 à 5 keer per jaar een dag rotsonderhoud kunnen uitvoeren. Vind je de Belgische rotsen gaaf om in te klimmen, ben je niet bang zijn van vies worden of hard werken en ben je handig met de touwen, met losse rots en snoeihout? Dan is het wellicht iets voor jou. Vaak wordt samengewerkt met Belgische teams - hardstikke gezellig!

Wil je met een club of regio op reguliere basis meehelpen met onderhoud neem dan contact op met sport@nkbv.nl o.v.v. 'Onderhoud klimgebieden'. We zullen dan in overleg met CAB of KBF kijken of jullie geschoold kunnen worden tot zelfstandig onderhoudsteam.

CAB

Zodra de data van de onderhoudsdagen bekend zijn verschijnen ze online op de website van de CAB.

 • Samedi 2 octobre 2021: Grands-Malades
 • Dimanche 10 octobre 2021: Sy
 • Dimanche 17 octobre 2021: Dave
 • Samedi 23 octobre 2021: Landelies
 • Samedi 6 novembre 2021: Freyr
 • Dimanche 14 novembre 2021: Awirs
 • Samedi 20 novembre 2021: Dave
 • Dimanche 28 novembre 2021: Sy
 • Dimanche 5 décembre 2021: Dave
 • Samedi 11 décembre 2021: Chaleux

Onderhoud vindt in het herfst- en winterseizoen plaats om broedende vogels en bloeiende palnten niet te verstoren. Een werkdag ziet er meestal als volgt uit:

🚩 RDV 09h45: rendez-vous op de parking;

🗯 10h00: briefing, uitgifte van de te gebruiken materialen en vervolgens aan de slag gaan;

🥪12h00: lunch (broodjes en drinken) en vervolgens weer werken;

🍺 Tegen 16:00 +: borrel na afloop op de lokatie of in 't café.

🧷 Zelf mee te nemen materiaal: helm, gordel, karabiners, en eventueel eigen werk(hand)schoenen, zaag, et cetera. Kleding die vuil mag worden en die geschikt is voor de weersomstandigheden.

➕ De CAB deelt uit: het benodigde werkmateriaal zoals touwen, afdaalapparaten, borstels, snoeischaren, zagen, spade, houweel, etc.).

Wil je zelfstandig of met je club/vereniging meehelpen of heb je een specifieke vraag over het meehelpen bij het onderhoud van de massieven van de CAB (Freyr, Dave, Beez, Sy, etc)? Neem dan contact op met Joe Dewez via rochers@clubalpin.be. Dat kan zowel in het Frans als in het Nederlands.

De KBF

De data waarop door KBF onderhoud wordt verricht vind je ook online. Meld je aan bij de voor het specifieke weekend genoemde contactpersoon of via rotsklimmen@kbfvzw.be (contactpersoon Koen Hauchecorne). Vermeld daarbij dat je NKBV-lid bent.

Wat biedt de KBF?

 • Het nodige werkmateriaal.
 • Een enthousiast team van ervaren vrijwilligers die je de kneepjes van het vak tonen.
 • Een “warme verrassing”!

Wat verwachten we van jou?

 • Je bent bereid om flink de handen uit de mouwen te steken.
 • Je voorziet aangepaste kledij, werkhandschoenen, een klimhelm en de nodige uitrusting om te rotsklimmen.
 • Je voorziet een persoonlijke lunch en drank.

Wil je meer weten over het onderhoud van de klimgebieden door KBF en het Belgian Rebolting Team? Kijk dan onderstaand webinar of lees meer in het artikel over KBF en het Belgian Rebolting Team.

Duitsland

Veel klimgebieden in Duitsland in de nabijheid van Nederland worden beheerd door de lokale Sektionen van de DAV. Zij organiseren ook onderhoudsdagen. Daarvan is geen centraal overzicht. De belangrijkste klimgebieden voor Nederlanders zijn de Ith, Nideggen, Ettringen en het Sauerland. Deze gebieden worden respectievelijk onderhouden door de Sektion Göttingen, Sektion Eifel/Aachen, de Sektion Koblenz en de Sektion Hochsauerland. Je kan met hen contact opnemen als je wilt helpen bij het onderhoud.

Vergoeding

Wanneer je met je regio of SAC of klimvereniging komt helpen dan kom je in aanmerking voor het vergoeden van de door jullie gemaakte reiskosten (à € 0,19/km). een voorwaarde is dat je vooraf contact opneemt met sport@nkbv.nl o.v.v. 'Onderhoud klimgebieden'.

Foto credits: Belgian Rebolting Team - BRT Classic