MENU

Daarom heb je een klimjaarkaart

Met de klimjaarkaart kunnen NKBV-leden klimmen in de Belgische klimgebieden die door CAB, KBF en NKBV beheerd worden.

Voor klimmen in Belgische klimgebieden heb je een klimjaarkaart nodig. In België liggen namelijk vrijwel alle rotsmassieven op privé-terrein. Dat betekent dat je alleen met de nadrukkelijke toestemming van de eigenaar het terrein mag betreden en/of de rotsen mag beklimmen. De klimjaarkaart geeft je die toestemming.

Klimjaarkaart aanvragen klimmen zonder klimjaarkaart

Huur, onderhoud en kosten

Om de toegang tot de rotsen mogelijk te maken, huren de twee grote Belgische klim- en bergsportfederaties, de Klim- en Bergsport Federatie (KBF) en de Club Alpin Belge (CAB) en de Union Belge de Spéléologie (UBS) rotsmassieven van de eigenaren. In enkele gevallen zijn ze zelf eigenaar van een klimgebied. Omdat pacht, onderhoud en het opstellen van bouw- en milieuvergunningen jaarlijks veel geld kosten worden alleen de eigen leden tot de door beheerde gebieden toegelaten.

Buitenlandse leden van bij IFSC of UIAA aangesloten verenigingen mogen vrij klimmen in de door KBF, CAB en UBS beheerde gebieden. Nederlanders echter niet. Het idee hierachter is reciprociteit, oftewel 'gelijk oversteken'. Omdat de (bijvoorbeeld) Franse federaties ook klimgebieden beheren mogen Franse FFME of FFCAM leden 'gratis' klimmen in de door KBF en CAB beheerde gebieden en vice versa. Dit geldt niet voor Nederlanders, simpelweg omdat we in Nederland de Belgen op het vlak van klimgebieden niks te bieden hebben.

De NKBV draagt daarom jaarlijks circa € 100.000.- bij aan de huur en het onderhoud van de 31 (stand 1-01-2020) klimjaarkaart-gebieden. In ruil daarvoor mogen NKBV-leden, die een klimjaarkaart hebben gekocht, in deze klimgebieden in België klimmen. Zowel CAB, KBF als UBS hebben de kosten voor pacht en onderhoud van de klimgebieden in hun jaarpremie verwerkt. De NKBV heeft dat niet voor haar leden gedaan. Daarom moeten de specifieke leden die in de Belgische klimgebieden willen klimmen de zogenaamde klimjaarkaart kopen. Hiermee draag je jouw steentje bij aan huur en onderhoud van de Belgische klimgebieden. Er wordt door de NKBV niet aan de klimjaarkaart verdiend. De inkomsten van de klimjaarkaart gaan naar pacht en het onderhoud van de klimgebieden.

Onderhoud klimgebieden

31 klimgebieden

Je hebt met de NKBV klimjaarkaart toegang tot de grootste en mooiste Belgische klimgebieden. Dit zijn er per 1 januari 2020 maar liefst 31, een vervijfvoudiging ten opzichte van 10 jaar geleden! Nieuw voor 2020 zijn 8 door de UBS beheerde klimgebieden, Dalle du Four a Chaux (Esneux), Dalle du Fond des Cris, Rochers de Sainte-Anne (Tilff), Porche de Roiseux, Roche à Frêne, Rocher du Calvaire (Bomal), Roche aux Corneilles, Rocher de Bretaye.

Aiguilles de Chaleux Carrière Jaminon (Pepinster) Rocher du Chateau de Moha Rochers des Grands-Malades
La dalle du Beaupère Copère, Naussée (Plain des Fosses) Rochers de Freyr Rochers du Castel (Pont-à-Lesse /Castel)
Beez Corphalie Rocher de la Vièrge (Comblain-la-Tour) Rochers du Paradou (Yvoir)
Carrière de Durnal Dalle d’Engis (Tour en Bêche) Rochers du Néviau (Dave) Sy
Carrière des Awirs Landelies Rochers de Renissart (Hotton) Carrière de la Chaussée Romaine (Flône)
Carrière Prospèr Roche aux Corbeaux Rochers de Regissa Dalle du Four a Chaux (Esneux)
Dalle du Fond des Cris Rochers de Sainte-Anne (Tilff) Porche de Roiseux Roche à Frêne
Rocher du Calvaire (Bomal) Roche aux Corneilles Rocher de Bretaye

Klik op het klimgebied voor meer info over het gebied in de NKBV Tochtenwiki.