MENU

Klimjaarkaart

Met de klimjaarkaart kunnen NKBV-leden klimmen in de Belgische klimgebieden die door CAB, KBF en NKBV beheerd worden. 

Je hebt met de NKBV klimjaarkaart toegang tot de grootste en mooiste Belgische klimgebieden. Dit zijn er inmiddels 22, een verdrievoudiging ten opzichte van ruim 10 jaar geleden! In de NKBV Tochtenwiki vind je meer info over al deze klimgebieden. 

Aiguilles de Chaleux Carrière Jaminon (Pepinster) Rocher du Chateau de Moha Rochers des Grands Malades
La dalle du Beaupère Copère, Naussée (Plain des Fosses) Rochers de Freyr Rochers du Castel (Pont-à-Lesse /Castel)
Beez Corphalie Rocher de la Vièrge (Comblain-la-Tour) Rochers du Paradou (Yvoir)
Carrière de Durnal Dalle d’Engis (Tour en Bêche) Rochers du Néviau (Dave) Sy 
Carrière des Awirs Landelies Rochers de Renissart (Hotton)
Carrière Prospèr Roche aux Corbeaux Rochers de Regissa Meer info onder elk klimgebied

Klimjaarkaart bestellen 

De klimjaarkaart kost €20,- en kan besteld worden via je persoonlijke profiel in Mijn NKBV. De klimjaarkaart is één kalenderjaar geldig en wordt, tenzij voor 31 oktober opgezegd,  automatisch verlengd. Vanaf 1 oktober bestel je de klimjaarkaart voor de laatste drie maanden van het jaar voor maar €10,- . Let op: ook dan moet je voor 31 oktober opzeggen als je geen gebruik meer wilt maken van de klimjaarkaart in het daaropvolgende jaar!

Na het afsluiten van de bestelling ontvang je een nieuwe ledenpas met daarop de vermelding klimjaarkaart.

  • Deze pas moet je meenemen en bij je hebben in de klimgebieden in België die onder de regeling vallen.
  • Let op! Het is verplicht op de rotsen die onder de klimregeling vallen om over een aansprakelijkheidsverzekering (particulier) te beschikken. Dit is in verband met eventuele schade die aan het particulier eigendom zou kunnen worden toegebracht.  

Bestel de klimjaarkaart

Kinderen

Zowel kosten voor de klimjaarkaart zijn voor volwassenen en kinderen gelijk; voor serieus mee-klimmende kinderen moet je dus ook een klimjaarkaart kopen, ongeacht hun leeftijd. Wie op pad is in een klimgebied met mensen die niet klimmen, hoeft voor hen geen klimjaarkaart aan te schaffen. Ben je met niet klimmende kinderen op pad? Ze mogen dan best een keer aan het touw schommelen of een paar meter klauteren. Er is geen specifieke regelgeving voor het af en toe mee laten klimmen van kinderen opgesteld. Ga er daarom op verstandige wijze mee om, met name wanneer een controleur in het klimgebied naar jullie klimjaarkaarten informeert. 

Waarom een klimjaarkaart? 

In tegenstelling tot elders in Europa liggen in België vrijwel alle rotsmassieven op privé-terrein. Dat betekent dat je alleen met de nadrukkelijke toestemming van de eigenaar het terrein mag betreden en/of de rotsen mag beklimmen. Om de klimgebieden toegankelijk te maken huren de twee grote Belgische federaties, de Klim- en Bergsport Federatie (KBF) en de Club Alpin Belge (CAB), de rotsmassieven van de eigenaren. In enkele gevallen zijn ze zelf eigenaar van het klimgebied. Omdat pacht en onderhoud veel geld kosten, worden alleen leden van KBF en CAB toegelaten. 

Wat nu als je Nederlander bent? Je hoeft geen lid te worden van KBF of CAB want de NKBV heeft een regeling met hen getroffen en draagt jaarlijks € 80.000.- bij voor de huur en het onderhoud van de klimgebieden. Wil je als Nederlander en NKBV lid in deze gebieden klimmen, dan schaf je de klimjaarkaart aan. Op die manier draag je jouw steentje bij aan huur en onderhoud. Er wordt door de NKBV niet aan de klimjaarkaart verdiend. De inkomsten van de klimjaarkaart gaan naar de klimgebieden.

Introducees bij regio- en verenigingsactiviteiten

NKBV-regio’s en bij de NKBV aangesloten klimclubs hebben de mogelijkheid introducés (niet-leden) in de Belgische rotsen te laten klimmen. Zij hoeven dan geen lid te zijn van de NKBV, maar moeten wel een weekend-klimkaart aanschaffen. Individuele klimmers kunnen geen eenmalige klimkaart aanvragen. Introducés kunnen slechts tweemaal gebruik maken van deze mogelijkheid. De kosten per persoon zijn:

  • een eenmalige klimkaart van € 6,- voor een weekend klimmen in België;
  • € 7,50 reis- en ongevallenverzekering. (niet verplicht, maar iemand moet wel verzekerd zijn)

De kosten worden per kwartaal in rekening gebracht bij de penningmeester van de regio/SAC. Download het formulier dat je als organisator, dus niet als individueel lid, ingevuld kunt terugsturen aan ledenservice@nkbv.nl

Groepen / Klimgebied afhuren 

Onder groep wordt verstaan mensen die deelnemen aan een activiteit die op het programma van een NKBV-organisatie (regio, SAC, sectie) staat. Meer dan 10 NKBV-klimmers die samen komen klimmen en zich als een groep gedragen, vormen ook een groep. Zij moeten zich hiertoe aanmelden bij de NKBV (info@nkbv.nl). Groepen die niet verbonden zijn met de NKBV (scholen en bedrijven) kunnen tegen betaling in een door KBF en CAB beheerd klimgebied klimmen. Voor de gebieden die door de KBF worden beheerd kun je contact opnemen met het secretariaat met via info@kbfvzw.be. Voor de gebieden die door de CAB worden beheerd kun je contact opnemen met het secretariaat via secrétariat@clubalpin.be.