MENU

Daarom heb je een klimjaarkaart

Met de klimjaarkaart kunnen NKBV-leden klimmen in de Belgische klimgebieden die door CAB, KBF, UBS (en indirect door NKBV) beheerd worden.

Wanneer je in de Belgische klimgebieden wilt klimmen dan heb je een klimjaarkaart nodig. In België liggen vrijwel alle rotsmassieven op privé-terrein. Dat betekent dat je alleen met de nadrukkelijke toestemming van de eigenaar of beheerder het terrein mag betreden en/of de rotsen mag beklimmen. Met de NKBV klimjaarkaart heb je toegang tot de door de Belgische klimfederaties CAB, KBF en UBS beheerde klimgebieden.

Klimjaarkaart aanvragen klimmen met introducés

In de Belgische klimgebieden wordt regelmatig gecontroleerd of de bezoekers ook daadwerkelijk lid zijn van een klim- of bergsportfederatie. In het geval van NKBV-leden wordt gecontroleerd of ze beschikken over een klimjaarkaart.

Wanneer je klimt in een klimjaarkaartgebied moet je jezelf kunnen identificeren als NKBV-lid én kunnen laten zien dat je beschikt over een geldige klimjaarkaart. Ook moet je verplicht beschikken over een aansprakelijkheidsverzekering particulieren (avp). Per 1 januari 2020 wordt er GEEN ledenpas met daarop de vermelding klimjaarkaart meer verzonden. Bij controle in een van de klimgebieden in België, hoef je alleen maar je digitale klimjaarkaart te laten zien op je smartphone, bijvoorbeeld in de NKBV-app. Handig, want je telefoon vergeet je niet zo snel mee te nemen!

Je kunt de het tabblad waar de klimjaarkaart wordt vermeld ook offline opslaan, dus een internetverbinding is niet noodzakelijk. Wil je niet afhankelijk zijn van je telefoonbatterij, heb je geen smartphone of wil je geen apps, dan kun je de klimjaarkaart ook downloaden uit je MijnNKBV-account en hem printen. Zorg dan wel dat je ook je ledenpas meeneemt op klimtrip.

  • Toon de controleur de NKBV app als bewijs dat je een klimjaarkaart hebt. Op het tabblad met je gegevens staat dit vermeld in het grijze blok met lid-soort, reisverzekering, annuleringsverzekering en klimjaarkaart. Tip: Download het tabblad met je NKBV-profiel (via de knop op het tabblad) of maak een screenshot. Je kan ook inloggen in mijnnkbv via je telefoon en daar laten zien dat je lid bent en een Klimjaarkaart hebt afgesloten.
  • Ga naar Mijn NKBV en print (fysiek of screenshot) het betalingsbewijs. Neem dit met je ledenpas mee naar het klimgebied.

Groepen

Groepen van 10 personen of meer die in georganiseerd verband willen klimmen moeten zich van te voren aanmelden. Dit geldt ook voor de bij de NKBV aangesloten verenigingen, clubs en regio's. Reden hiervoor is het reguleren van de toeloop tijdens drukke weekends (met name in voor- en najaar) over het beperkt aantal klimgebieden. Omdat in de milieuvergunningen die zijn afgegeven voor de rotsmassieven een maximaal aantal klimmers per dag is opgenomen is het noodzakelijk dat we (NKBV, KBF en CAB) de bezoekersstroom leiden. In de milieuvergunning van sommige massieven is overigens opgenomen dat klimmen in groepen groter dan 4 personen niet is toegestaan. In de NKBV Tochtenwiki staat dit bij de betreffende massieven vermeld.

Mail of bel met ledenservice@nkbv.nl | 0348 409 521

NKBV Tochtenwiki

Niet aan de NKBV verbonden groepen die in de rotsen willen klimmen kunnen het best direct contact met KBF en CAB opnemen.

  • CAB: door te mailen met secretariat@clubalpin.be. Of gelijk met het aanmeldformulier: https://www.clubalpin.be/reserver-sne#scrollTop=0
  • KBF: Stuur minstens 1 week vooraf een schriftelijke aanvraag naar klimtoelating@kbfvzw.be. Zie ook: https://www.klimenbergsportfederatie.be/index.php/klimtoelating-rotsen

Huur, onderhoud en kosten

Om de toegang tot de rotsen mogelijk te maken, pachten de twee grote Belgische klim- en bergsportfederaties, de Klim- en Bergsport Federatie (KBF) en de Club Alpin Belge (CAB) én de Union Belge de Spéléologie (UBS) rotsmassieven van de eigenaren. In enkele gevallen zijn ze zelf eigenaar van een klimgebied. Omdat pacht, onderhoud en het opstellen van bouw- en milieuvergunningen jaarlijks veel geld kosten worden alleen de eigen leden tot de door beheerde gebieden toegelaten. Buitenlandse leden van bij IFSC of UIAA aangesloten verenigingen mogen vrij klimmen in de door KBF, CAB en UBS beheerde gebieden. Nederlanders echter niet. Het idee hierachter is reciprociteit, oftewel 'gelijk oversteken'. Omdat de (bijvoorbeeld) Franse federaties ook klimgebieden beheren mogen Franse FFME of FFCAM leden 'gratis' klimmen in de door KBF en CAB beheerde gebieden en vice versa. Dit geldt niet voor Nederlanders, simpelweg omdat we in Nederland de Belgen op het vlak van klimgebieden niks te bieden hebben. Daarom geldt in België sinds begin jaren '90 een speciale regeling voor Nederlandse klimmers, de klimregeling en de 'klimjaarkaart'.

De klimregeling omschrijft en regelt de toegang van Nederlandse klimmers tot de Belgische rotsen. Belangrijk onderdeel van de klimregeling is dat de NKBV jaarlijks ruim € 100.000.- bijdraagt aan de huur en het onderhoud van de 34 klimjaarkaart-gebieden. In ruil daarvoor mogen NKBV-leden in deze klimgebieden in België klimmen. Zowel CAB, KBF als UBS hebben de kosten voor pacht en onderhoud van de klimgebieden in hun eigen lidmaatschapspremie verwerkt. De NKBV heeft dat voor haar leden niet gedaan. Daarom moeten NKBV-leden die in de Belgische klimgebieden willen klimmen de zogenaamde klimjaarkaart apart aanschaffen. De inkomsten van de verkoop van de klimjaarkaart komen overeen met wat de NKBV aan CAB en KBF bijdraagt voor pacht en het onderhoud van de klimgebieden. Met de klimjaarkaart draag je dus jouw steentje bij aan huur, inrichting en onderhoud van de Belgische klimgebieden.

Onderhoud klimgebieden GEDRAGSREGELS BelgiëTe gast in de rots

De 34 klimgebieden van de klimjaarkaart

Je hebt met de NKBV klimjaarkaart toegang tot 34 van de grootste en mooiste Belgische klimgebieden. Een vervijfvoudiging ten opzichte van 10 jaar geleden! Nieuw voor 2022 zijn twee klimgebieden, de Rocher des Béguines en de Carrière de Chokier. In 2021 is Mozet toegevoegd en in 2020 ware het maar liefst 8 door de UBS beheerde klimgebieden; Dalle du Four a Chaux (Esneux), Dalle du Fond des Cris, Rochers de Sainte-Anne (Tilff), Porche de Roiseux, Roche à Frêne, Rocher du Calvaire (Bomal), Roche aux Corneilles, Rocher de Bretaye.

Onze Belgische collega's van de KBF, CAB en USB werken nog steeds hard aan het beschikbaar maken en inrichten van meer klimgebieden. De komende jaren zal er waarschijnlijk gemiddeld jaarlijks één klimgebied aan de klimjaarkaartregeling worden toegevoegd.

Aiguilles de Chaleux Carrière Jaminon (Pepinster) Rocher du Chateau de Moha Rochers des Grands-Malades
La dalle du Beaupère Copère, Naussée (Plain des Fosses) Rochers de Freyr Rochers du Castel (Pont-à-Lesse /Castel)
Beez Corphalie Rochers de la Vièrge (Comblain-la-Tour) Rochers du Paradou (Yvoir)
Carrière de Durnal Dalle d’Engis (Tour en Bêche) Rochers du Néviau (Dave) Rochers de Sy
Carrière des Awirs Landelies Rochers de Renissart (Hotton) Carrière de la Chaussée Romaine (Flône)
Carrière Prospèr Roche aux Corbeaux Rochers de Regissa Dalle du Four a Chaux (Esneux)
Dalle du Fond des Cris Rochers de Sainte-Anne (Tilff) Porche de Roiseux Roche à Frêne
Rocher du Calvaire (Bomal) Roche aux Corneilles (Bomal) Rocher de Bretaye Mozet
Rocher des Béguines Carrière de Chokier

Ga naar tochtenwiki

Bekijk onze video's op youtube

Ben jij benieuwd hoe is om te klimmen in de klimjaarkaart-gebieden? We zijn gestart met een videoproject om jou thuis al een impressie te geven van elk gebied zodat je duidelijk hebt hoe de stijl is, wat je er allemaal kan en waar je rekening mee moet houden.

De video's staan in deze playlist op het Youtube-kanaal van de NKBV.

Terug naar overzicht