MENU

Zo vraag je je klimjaarkaart aan

Met de klimjaarkaart heb je toegang tot 36 Belgische klimgebieden. Zo vraag je hem aan.

Ieder NKBV-lid kan de klimjaarkaart via het persoonlijke profiel in MijnNKBV aanvragen. De kaart die € 20 (voor leden van 25 jaar en ouder) of € 15 (leden jonger dan 25 jaar) kost is één kalenderjaar geldig. Je klimjaarkaart wordt automatisch verlengd, tenzij je opzegt voor 1 november. Let op! Het is door CAB en KBF verplicht om op de rotsen die onder de klimregeling vallen te beschikken over een aansprakelijkheidsverzekering (particulier).

Bestel de klimjaarkaart klimmen met introducés

Vanaf 1 oktober bestel je de klimjaarkaart voor de laatste drie maanden van het jaar voor maar € 10 . Let op: ook dan moet je voor 1 november opzeggen als je geen gebruik meer wilt maken van de klimjaarkaart in het daaropvolgende jaar.

Controle in het klimgebied

In de Belgische klimgebieden wordt regelmatig gecontroleerd of de bezoekers ook daadwerkelijk lid zijn van een klim- of bergsportfederatie. In het geval van NKBV-leden wordt gecontroleerd of ze beschikken over een klimjaarkaart.

Wanneer je klimt in een klimjaarkaartgebied moet je jezelf kunnen identificeren als NKBV-lid én kunnen laten zien dat je beschikt over een geldige klimjaarkaart. Ook moet je verplicht beschikken over een aansprakelijkheidsverzekering particulieren (avp). Per 1 januari 2020 wordt er GEEN geen ledenpas met daarop de vermelding klimjaarkaart meer verzonden. Bij controle in een van de klimgebieden in België, hoef je alleen maar je digitale klimjaarkaart te laten zien op je smartphone. Handig, want die vergeet je niet zo snel mee te nemen!

Je kunt de het tabblad waar de klimjaarkaart wordt vermeld ook offline opslaan, dus een internetverbinding is niet noodzakelijk. Wil je niet afhankelijk zijn van je telefoonbatterij, heb je geen smartphone of wil je geen apps, dan kun je de klimjaarkaart ook downloaden uit je MijnNKBV-account en hem printen. Zorg dan wel dat je ook je ledenpas meeneemt op klimtrip.

  • Toon de controleur de NKBV app als bewijs dat je een klimjaarkaart hebt. Op het tabblad met je gegevens staat dit vermeld in het grijze blok met lid-soort, reisverzekering, annuleringsverzekering en klimjaarkaart. Tip: Download het tabblad met jeNKBV-profiel (via de knop op het tabblad) of maak een screenshot.
  • Ga naar Mijn NKBV en print (fysiek of screenshot) het betalingsbewijs. Neem dit met je ledenpas mee naar het klimgebied.

Kinderen

De kosten voor de klimjaarkaart zijn voor volwassen en kinderen gelijk. Ben je met niet-klimmende kinderen op pad? Ze mogen dan best een keer aan het touw schommelen of een paar meter klauteren. Er is geen specifieke regelgeving voor het af en toe mee laten klimmen van kinderen opgesteld. Ga er daarom op verstandige wijze mee om, met name wanneer een controleur in het klimgebied naar jullie klimjaarkaarten informeert.

Groepen

Om de druk op klimgebieden binnen de perken te houden reguleren NKBV, KBF en CAB het aantal groepen dat gelijktijdig in een gebied actief is. Het maximaal aantal mensen dat in een gebied mag klimmen is vastgelegd in de milieuvergunning van elk gebied. Onder een groep wordt verstaan "mensen die deelnemen aan een activiteit die op het programma van een NKBV-organisatie (regio, SAC, sectie) staat". Zodra je als NKBV-organisatie (regio, SAC, sectie) een activiteit plant in een klimjaarkaart-gebied dan moet je je aanmelden bij de klimplanning van de NKBV (via info@nkbv.nl). Is er plek, dan krijg je plaatsen voor je voorkeursgebied toegewezen. Is er geen plek in je voorkeursgebied beschikbaar, dan kun je in overleg met de medewerker van de NKBV kijken wat wel mogelijk is.

Meer dan 10 NKBV-klimmers die buiten een NKBV-organisatie (regio, SAC, sectie) om samen komen klimmen en zich als een groep gedragen, vormen ook een groep. Met je in dat geval ook aan bij de klimplanning van de NKBV.

Klimgebied afhuren

Groepen die niet verbonden zijn met de NKBV (scholen en bedrijven) kunnen tegen betaling in een door KBF en CAB beheerd klimgebied klimmen. Voor de gebieden die door de KBF worden beheerd kun je contact opnemen met het secretariaat met via info@kbfvzw.be. Voor de gebieden die door de CAB worden beheerd kun je contact opnemen met het secretariaat via secretariat@clubalpin.be.