Klimmen is meer dan kracht of techniek — het is puzzelen, grenzen verleggen en vooral: plezier maken. Menno Berg weet daar alles van. Hij vertelt hoe hij begon met boulderen, waarom hij zich ontwikkelde tot trainer, en wat er zo gaaf is aan het begeleiden van klimmers. “Het mooiste vind ik als klimmers hun angst overwinnen, sterker zijn geworden of een nieuwe techniek leren.”
“Ik ben altijd beweeglijk geweest en heb veel verschillende sporten gedaan,” vertelt Menno. “In 2017 nodigde een vriend me uit om te gaan boulderen. Ik was toen aan het herstellen van een ijshockeyblessure, dus moest het rustig aan doen. Maar ik vond het meteen beregezellig in de boulderhal!”
Zodra hij hersteld was, nam Menno een abonnement. “Sindsdien heb ik bijna geen week overgeslagen. Het is zó leuk om met je lichaam steeds moeilijkere puzzels op te lossen.” En zijn favoriete plek om te klimmen? “100% Fontainebleau. Ik probeer zo vaak mogelijk te gaan, het verveelt nooit.”
De keuze voor de opleiding tot Sportklimtrainer 3 kwam deels uit noodzaak, maar zeker ook uit ambitie. ”Het was een vereiste om training te geven bij Talent Opleiding Centrum Utrecht. Maar ik wilde ook echt groeien als trainer, en deze opleiding sloot daar perfect bij aan.”
Als Sportklimtrainer 3 begeleid je vaak een lokale of regionale selectie. ”Je focust je op de ontwikkeling van talenten, maar ook op de brede motorische ontwikkeling. Het is echt een brede opleiding”, zegt Menno. ”Van fysiek en techniek tot mentale ontwikkeling en coaching. Bij veel opdrachten analyseerden we video’s van eigen klimmers om op basis daarvan oefeningen te bedenken voor de klimmers. Ook hebben we een trainingsplan gemaakt en was er een blok over het creëren van een veilig sportklimaat.”
De opleidingsdagen duurden een klein half jaar. ”Er waren zo’n negen cursusdagen door het hele land. Naast de cursusdagen was ik ruim een uur bezig met voorbereiding en verwerking. Veel opdrachten kon je al tijdens de dag afronden. Daarnaast liep ik meerdere stages van een dagdeel.”
Er waren wel wat opstartproblemen met Flowsparks, de online leeromgeving. ”Maar dat werd door de NKBV goed opgepakt. Al met al heb ik de opleiding in iets meer dan een jaar afgerond. Bij de meeste cursusdagen was de verhouding tussen theorie en praktijk goed in balans. Na een blok theorie gingen we vaak meteen zelf aan de slag. En veel opdrachten kon je gewoon uitvoeren binnen je eigen trainingsgroep.”
”Vooral mijn stijl als trainer is veranderd. Ik stelde al veel vragen om de klimmer te laten reflecteren, maar nu differentieer ik nog meer door te spelen met uitgestelde, concrete samengestelde feedback of door feedback te geven in de vorm van een nieuwe opdracht. Menno ontdekte ook hoe waardevol het is om mee te klimmen met de groep. “Jonge klimmers leren veel van voorbeelden. En ze vinden het ook nog eens heel leuk als je als trainer zelf meedoet!”
”De mooiste momenten? Als een klimmer iets doet wat ze nooit hadden durven dromen. Omdat ze hun angst overwinnen, sterker zijn geworden of een nieuwe techniek leren. Die big smile is fantastisch! Extra leuk natuurlijk als mijn training ze erbij heeft geholpen.
De grootste uitdaging zit voor mij in het bedenken van een training die voor iedereen uitdaging biedt, met daarbij differentiatie voor individuele klimmers. Ik vind het leuk om te improviseren bij onverwachte situaties en flexibel te reageren op veranderingen.” Zijn boodschap aan klimmers is: "Je kunt meer dan je denkt, vooral als je er plezier in hebt!"
“Dat begint bij de cultuur die je samen neerzet. Als trainer geef je daarin het voorbeeld: open, vriendelijk en met respect voor de onderlinge verschillen. Door elkaar aan te moedigen en complimenten te geven”
Menno vindt het belangrijk om naast het trainen ook aandacht te hebben voor het groepsgevoel. “Denk aan gezamenlijke activiteiten tijdens of buiten de training. En door trainingen zo te bouwen dat er voor iedereen iets te halen valt. Ik blijf ook in gesprek met klimmers én ouders: wat zijn hun doelen, wat motiveert ze? Met die feedback kan ik veel.”
“De opleiding geeft je een brede blik op het trainersvlak, van natuurkunde tot psychologie en pedagogiek. Alles wat je leert kun je toepassen op je eigen trainingsgroep en je krijgt de kans om bij anderen in de klimwereld in de keuken te kijken.” Zijn tip aan anderen: “Bereid de cursusdagen goed voor en probeer opdrachten meteen af te ronden. En wees ambitieus bij het kiezen van je stage. Zoek iemand bij wie je echt wat kunt leren over wat jij interessant vindt.”
“Ik wil nog heel veel training geven. En het lijkt me fantastisch om met een grote Utrechtse groep naar internationale wedstrijden gaan. En qua klimmen: Ik ben dicht bij het uitklimmen van Symbiose in 95.2 in Fontainebleau. Het lijkt me fantastisch om bovenop die boulder te staan! En Apotheose lijkt me ook een mooie klassieker om m'n tanden in te zetten.”
Check de opleidingspagina en ontdek of Sportklimtrainer 3 iets voor jou is!