MENU

SKT3

Sportklimtrainer 3

Klimsport

Sportklimtrainer 3

Als Sportklimtrainer 3 geef je training aan ervaren en prestatiegerichte klimmers, bijvoorbeeld aan de selectie. Deze klimmers gaan naar lokale, regionale of nationale wedstrijden. Naast klimtechniek komt in de opleiding SKT3 fysiologie, trainingsleer en coaching aan bod.

Wat houdt het in?

Als Sportklimtrainer 3 geef je training aan ervaren en prestatiegerichte klimmers, die aan lokale, regionale of nationale wedstrijden meedoen. Zo kun jij degene worden die de selectie traint! Naast klimtechniek komt in de opleiding SKT3 techniek. fysiologie, trainingsleer, mentale training en coaching aan bod. De opleiding bestaat uit online workshops en praktijkgerichte workshops in een hal, een stage, een leercoachtraject met persoonlijke begeleiding, (voorbereidende) huiswerkopdrachten en zelfstudie. Met een praktijkexamen rond je de opleiding tenslotte af.

Verloop SKT3

* Bij de SKT3-opleiding is de licentie Sportkliminstructeur Indoor Voorklimmen (SKI iV of I3) optioneel voor trainers van boulderhallen. Voor deze bouldertrainers is een klimvaardigheidsbewijs Indoor Voorklimmen (of k3) voldoende.

De workshops

1. Tijdens de workshops over Mentale vaardigheden worden onder andere de volgende onderwerpen behandeld; prestatieleerlijn, tactiek, gesprekstechnieken en zelfregulatie.

2. Tijdens de Techniek workshops ga je kijken naar je klimmer: Hoe leer je techniek aan (verdieping in motorisch leren), leer je theorie bij biomechanica in het klimmen en bij het ontwikkelen van een breed bewegingsrepertoire.

3 Tijdens de Fysieke workshops wordt theorie en praktijk van de volgende onderwerpen behandeld. Denk hierbij aan energiesystemen, anatomie, fysiologie, blessures, trainingsprincipes en variabelen.

Studiebelasting

Het behalen van de SKT3 kan in ongeveer 1 tot maximaal 2 jaar. De totale belasting van 96 uur wordt bepaald door:

 • 25 uur zelfstudie voorafgaand aan de workshops
 • 35 uur aan workshops (online en offline)
 • 13 uur voor het traject leercoach
 • 5 uur aan stage
 • 15 uur voor opdrachten en het reflectieverslag
 • 3 uur praktijkbeoordeling
 • Hierin zijn niet de uren opgenomen die je nodig hebt voor het wekelijks oefenen in je eigen trainingspraktijk en het behalen van je SKI Indoor Voorklimmen of KVB Indoor Voorklimmen.

Toelatingseisen

 • 6A on sight en/of 6A boulder
 • SKT2-licentie
 • Minimaal 1 jaar ervaring met het geven van training aan een lokale selectie, regionale selectie of andere gevorderde doelgroepen.
 • Tijdens het opleidingstraject moet je een eigen trainingsgroep tot je beschikking hebben met wie je wekelijks oefent wat je in de workshops hebt geleerd.
 • NKBV-lidmaatschap
 • Diploma MBO niveau 3 of hoger
 • Leeftijd van minimaal 18 jaar oud bij de praktijkbeoordeling
 • Licentie Sportkliminstructeur Indoor Voorklimmen voor leadtrainers of I3
 • Klimvaardigheidsbewijs Indoor Voorklimmen voor bouldertrainers of K3

Algemene voorwaarden

Kosten

NKBV-leden betalen €450, niet-leden €500.

De werkelijke kosten voor de SKT3-opleiding zijn €1400; de NKBV investeert dus voor leden én niet-leden een groot deel van de opleiding.

Examinering

Na het volgen van de workshops ga je de volgende fase in van je leertraject. Samen met je leercoach heb je een leerpad uitgetippeld en als je alle onderdelen hebt afgerond ontvang je een positief advies van je leercoach. Dan kun je door een email te sturen aan opleidingen@nkbv.nl je beoordeling aanvragen.

Doorstromen

Na het behalen van je SKT3 licentie kun je doorstromen naar de SKT4. Als trainer-coach 4 werk je met getalenteerde, geselecteerde sporters op subtopniveau. Wil je als talentcoach of trainer-coach op het hoogste competitieniveau aan de slag, dan is de opleiding SKT4 dus jouw volgende stap.

Natuurlijk kun je je ook blijven ontwikkelen op SKT3 niveau. Bijvoorbeeld door bij te scholen via het Trainersweekend of door opleidingen te volgen via externe aanbieders zoals Academie voor Sportkader of NLcoach. Heb je wel eens gedacht aan het trainen van klimmers met een fysieke beperking (paraklimmen)? Houd hiervoor de bijscholingskalender in de gaten.

Inschrijven

Ben je enthousiast om Sportklimtrainer 3 te worden? In de agenda hiernaast vind je het actuele aanbod voor alle trainersopleidingen en -bijscholingen.

Eerstvolgende opleidingen/bijscholingen

Helaas...

Er zijn bij dit artikel geen bijpassende opleidingen.

{* course.start_date_day *}
{* course.start_date_month *}
{* course.name *} {* course.course_achievement_license_type *}
{* course.start_date *} t/m {* course.end_date *}
{* course.organisation_name *}
Digitale leeromgeving

De NKBV werkt met de digitale leeromgeving itslearning. Hier kun je alle materialen vinden die nodig zijn voor de opleiding. In de leeromgeving werk je aan opdrachten en lever je ze in.

Meer informatie

Voor meer informatie over de NKBV-opleidingen kun je contact opnemen met de NKBV Academie. We zijn maandag t/m vrijdag bereikbaar via:

Telefoon: 0348-485097
E-mail: opleidingen@nkbv.nl

Licentie en bijscholing

Natuurlijk kun je je ook blijven ontwikkelen op recreatief niveau. Bijvoorbeeld door bij te scholen via het Trainersweekend of door opleidingen te volgen via externe aanbieders zoals Academie voor Sportkader of NLcoach. Heb je wel eens gedacht aan het trainen van klimmers met een fysieke beperking (paraklimmen)? Houd hiervoor de bijscholingskalender in de gaten.

Bijscholingen