MENU

SKT3

Sportklimtrainer 3

Klimsport

Sportklimtrainer 3

Als Sportklimtrainer 3 geef je training aan ervaren en prestatiegerichte klimmers, bijvoorbeeld aan de selectie. Deze klimmers gaan naar regionale of nationale wedstrijden.

Wat houdt het in?

Door het volgen van de SKT3 verdiep je je in de kennis en vaardigheden van het trainersvak die nodig zijn om passende trainingen aan te bieden voor je wedstrijdselectie of ambitieuze klimmers

Waarvoor leiden we je op?

Na het volgen van de opleiding ben je als het goed is in staat een uitdagende en veilige omgeving voor je klimmers te creëren, voor het individu, maar ook voor de groep. Ook heb je je inzicht in klimbewegingen verbeterd; je kan klimmers observeren en analyseren, met oog voor zowel technische, tactische, mentale als fysieke aspecten van de klimmer en de klimbeweging. Ook heb gewerkt aan je coaching vaardigheden.

Dit alles pakken we aan in een wedstrijdgerichte context, en koppelen we (bijna) alle onderwerpen die aanbod komen in de opleiding aan het maken van een trainingsplanning voor de relatief korte als ook langere termijn.

Opbouw opleiding

Om al deze onderwerpen genoeg diepgang te kunnen geven, bestaat de opleiding uit vier blokken met elk een specifieke focus.

 • Analyseren van klimbewegingen, focus techniek, tactiek en talentontwikkeling
 • Fysieke aspecten van trainen
 • Coachen en ontwikkelen van mentale vaardigheden (incl wedstrijdcoaching)
 • Het maken van een planning

Per blok doe je aan zelfstudie ter voorbereiding, volg je workshops, en neem je deel aan een werksessie met andere deelnemers en een leercoach van de opleiding. Mogelijk wordt er tussendoor gevraagd om bepaalde onderdelen in je eigen trainingspraktijk te oefenen. Daarna kan je dat blok afronden. Zo zorgen we ervoor dat de opleiding en het daarbij behorende portfolio overzichtelijk blijft en makkelijk af te ronden.

Overige onderdelen van de opleiding

 • Voor de onderdelen die je in je eigen praktijk gaat oefenen heb je een leercoach tot je beschikking. Deze komt een aantal keer bij je kijken als je training geeft en voorziet je van feedback. Ook helpt de leercoach je de volgende stappen te zetten in je ontwikkeling.
 • Tijdens je opleiding loop je stage bij een andere trainer. Dit kan je zelf of samen met je leercoach organiseren. Daar hoort een (kort) stageverslag bij.
 • Voor de leadtrainers is het mogelijk om een SKI Indoor Voorklimmen licentie te halen simultaan aan de SKT3 opleiding.

Docenten en Leercoaches

De workshops worden gegeven door mensen met uitgebreide expertise op het betreffende onderwerp. De leercoaches begeleiden je persoonlijk verder, helpen je de opgedane kennis te vertalen naar je eigen praktijk en begeleiden je in het proces om de opleiding te doorlopen en af te ronden. Dit zijn ervaren trainers met een SKT3 en leercoachlicentie.

Planning

Op dit moment loopt de SKT3 2024 en is er nog geen nieuwe lichting ingepland. Zodra die gepland is komen worden er op deze pagina data gepubliceerd.

Interesse?

Voldoen je aan de instroomeisen? Schrijf je dan alvast hier in voor de volgende lichting. Zodra er een nieuwe SKT3 is gepland nemen we dan contact met je op.

Toelatingseisen

 • Eigen klimniveau (recent of in het verleden) minimaal 7a lead/6b boulder
 • Actieve SKT2-licentie
 • Minimaal 1 jaar ervaring met het geven van training aan een lokale selectie, regionale selectie of andere gevorderde doelgroepen.
 • Tijdens het opleidingstraject moet je een eigen trainingsgroep tot je beschikking hebben met wie je wekelijks oefent wat je in de workshops hebt geleerd.
 • NKBV-lidmaatschap
 • Diploma MBO niveau 3 of hoger
 • Leeftijd van minimaal 18 jaar oud bij de praktijkbeoordeling
 • Licentie Sportkliminstructeur Indoor Voorklimmen voor leadtrainers of I3

Algemene voorwaarden

Kosten

De kosten voor de opleiding zijn nog niet bekend.

Betaald je werkgever de factuur en hebben jullie meerdere deelnemers vanuit dezelfde werkgever? Dan kunnen we achteraf de factuur naar de werkgever sturen. Laat je werkgever dan een mailtje sturen naar opleidingen@nkbv.nl met een akkoord dat we de factuur mogen opsturen.

Examinering

Je rondt de opleiding af met een beoordeling van je gemaakte opdrachten per blok, en een praktijkbeoordeling. Als je alle competenties van de SKT 3 beheerst draagt je leercoach je voor om de beoordeling te doen. De beoordeling wordt afgenomen door een NKBV beoordelaar.

Doorstromen

Na het behalen van je SKT3 licentie kun je doorstromen naar de SKT4. Als trainer-coach 4 werk je met getalenteerde, geselecteerde sporters op subtopniveau. Wil je als talentcoach of trainer-coach op het hoogste competitieniveau aan de slag, dan is de opleiding SKT4 dus jouw volgende stap.

Natuurlijk kun je je ook blijven ontwikkelen op SKT3 niveau. Bijvoorbeeld door bij te scholen via het Trainersweekend of door opleidingen te volgen via externe aanbieders zoals Academie voor Sportkader of NLcoach. Heb je wel eens gedacht aan het trainen van klimmers met een fysieke beperking (paraklimmen)? Houd hiervoor de bijscholingskalender in de gaten.

Inschrijven

Ben je enthousiast om Sportklimtrainer 3 te worden? In de agenda hiernaast vind je het actuele aanbod voor alle trainersopleidingen en -bijscholingen.

Eerstvolgende opleidingen/bijscholingen

Helaas...

Er zijn bij dit artikel geen bijpassende opleidingen.

{* course.start_date_day *}
{* course.start_date_month *}
{* course.name *} {* course.course_achievement_license_type *}
{* course.start_date *} t/m {* course.end_date *}
{* course.organisation_name *}
Digitale leeromgeving

De NKBV werkt met de digitale leeromgeving Flowsparks. Hier kun je alle materialen vinden die nodig zijn voor de opleiding. In de leeromgeving werk je aan opdrachten en lever je ze in.

Meer informatie

Voor meer informatie over de NKBV-opleidingen kun je contact opnemen met de NKBV Academie. We zijn maandag t/m vrijdag bereikbaar via:

Telefoon: 0348-485097
E-mail: opleidingen@nkbv.nl

Licentie en bijscholing

Natuurlijk kun je je ook blijven ontwikkelen op recreatief niveau. Bijvoorbeeld door bij te scholen via het Trainersweekend of door opleidingen te volgen via externe aanbieders zoals Academie voor Sportkader of NLcoach. Heb je wel eens gedacht aan het trainen van klimmers met een fysieke beperking (paraklimmen)? Houd hiervoor de bijscholingskalender in de gaten.

Bijscholingen