MENU

Duurzame hutten door jouw lidmaatschap

Dankzij jouw bijdrage kunnen berghutten ook in 2022 een duurzame metamorfose ondergaan. Als NKBV-Lid draag je namelijk jaarlijks bij aan het Gegenrecht Fonds waarmee duurzame aanpassingen worden gefinancierd. En als dank ontvang je tot 50% korting in de hutten.

Wie wel eens in de bergen komt weet dat berghutten vaak op afgelegen plekken, midden in de natuur liggen. Het weer, het landschap en andere omstandigheden hebben invloed op de hut en het gebruik ervan. En ze zijn niet altijd even duurzaam gebouwd. Elk jaar zijn er hutten die flinke renovaties ondergaan om zo milieuvriendelijk en zelfvoorzienend mogelijk te kunnen functioneren. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen, een slim afvalwaterzuiveringssysteem of het gebruik van duurzame materialen.

Gegenrecht fonds

1. Cabane du Trient op 3.170 m

Het indrukwekkende uitzicht over het brede Trient-gletsjerplateau in Zwitserland is het handelsmerk van deze typische, hoogalpiene hut. Het stenen gebouw uit 1934 was niet geïsoleerd, het dak was lek, de kamers te smal en de brandveiligheid was onvoldoende. In samenwerking met de monumentenzorg wordt de hut zorgvuldig gerenoveerd. Binnen worden de muren verbouwd en geïsoleerd. De plafonds zijn verstevigd met drielaagse panelen en de dakconstructie is volledig vernieuwd. Het aantal slaapplaatsen is teruggebracht voor meer comfort en er is een nieuwe badkamer.

Vind jouw ideale berggebied

Vind jouw ideale berggebied

Weet jij al waar je je volgende huttentocht gaat lopen? Laat je inspireren door de mooiste berggebieden.

Ontdek

2. Elberfelder Hütte

Midden in de beschermde natuur van het Nationaal Park Hohe Tauern in Oostenrijk vind je de mooie en rustieke Elberfelder Hütte op 2.346m hoogte. Het is natuurlijk belangrijk om het afvalwater goed en duurzaam te zuiveren en de natuur niet te schaden. Daarom is er afgelopen zomer geïnvesteerd in een nieuw afvalwaterzuiveringsinstallatie. Het oude systeem functioneerde niet goed meer, het water werd niet meer volgens de gewenste normen gezuiverd. Er is nog overwogen om het oude systeem te renoveren, maar de mogelijke renovatiekosten wogen niet op tegen een compleet nieuwe installatie. Door middel van hout en netten wordt de nieuwe installatie beschermd tegen de druk van de sneeuw en steenslag.

De Elberfelder Hütte is een perfect uitgangspunt voor verschillende wandelingen. Vanuit het dal bereik je de hut in ca. 5 tot 6 uur waarbij je start in het pittoreske plaatsje Heiligenblut. Je wandelt door het indrukwekkende en onbewoonde Gößnitztal, een zijdal van het Mölltal. Je zult hier in de zomer alleen boeren en boerinnen en hun vee tegenkomen. Het Gößnitztal wordt zelfs beschouwd als een van de meest ongerepte en authentieke valleien in de oostelijke Alpen. Ook loopt hier een van de zes etappes van de in 1934 opgerichte 'Wiener Höhenweg' langs.

3. Barmer Hütte

De Barmer Hütte ligt op 2.610m in de Rieserfernergruppe onder de Hochgall in het Defereggental in Oostenrijk. Ook deze hut ligt midden in het beschermde natuurgebied van het Nationaal Park Hohe Tauern. De hut zelf is de afgelopen jaar grondig verbouwd. Maar afgelopen zomer was het de beurt aan de materiaalkabelbaan. Deze werd compleet vernieuwd. Het bergstation van de oude kabelbaan lag op enige afstand van de hut, wat het vervoer van materiaal nogal omslachtig maakte. Bovendien drongen sneeuw en vocht het bergstation binnen. Het station was zelfs zo oud dat er nog nauwelijks reserveonderdelen beschikbaar waren. Met de nieuwe materiaalkabelbaan kan het benodigde materiaal en voorraad nu sneller vervoerd worden en is de energievoorziening elektrisch en ecologischer gemaakt.

Mocht je de Barmer Hütte een bezoekje willen brengen dan bereik je de hut via een middelzware bergwandeling die start op de Patscher Alm in het Defereggental. Na een wandeling van ongeveer 3,5 uur kom je bij de hut aan. Daar word je omringd door machtige drieduizenders waar klimmers en alpinisten ongetwijfeld blij van zullen worden. Aan uitdagende bergtochten geen gebrek.

Benieuwd naar waar je nog meer duurzame berghutten in de Alpen kunt vinden? Bekijk ze in de Tochtenwiki.

Onderhoud aan paden en hutten

Als NKBV-lid draag je bij aan het onderhoud van paden en hutten. Elk jaar dragen de leden gezamelijk €400.000,- bij aan het Gegenrechtfonds. En wist je dat je als NKBV-lid korting krijgt in de meeste berghutten in de Alpen?

Gegenrechtfonds Korting in de hut