MENU

10 tips voor een duurzame bergvakantie

We geven je tips om duurzame afwegingen te maken en zo op een bewuste manier de bergen in te gaan.

Wat de bergsport zo'n mooie sport maakt, is dat je het beoefent in de ongerepte natuur. Waar je ook klimt, of je tochten maakt, je staat in verbinding met kwetsbaar landschap. We zijn als bergsporters mede verantwoordelijk deze natuur te behouden en te beschermen. NKBV-leden ondersteunen het behoud en onderhoud van de bergen en rotsmassieven. De NKBV draagt namelijk jaarlijks € 400.000 bij aan het Gegenrecht fonds en € 85.000 aan de klimgebieden in België. Om de natuur zo min mogelijk te belasten, kun je als bergsporter je persoonlijke bijdrage leveren door bewuste afwegingen te maken op vakantie. Ga jij binnenkort de bergen in? Lees dan onderstaande tips voor een duurzame bergsportvakantie.

Ga je in de winter? Lees dan hoe je zo bewust mogelijk op pad gaat.

9 tips duurzaam off-piste

Voorbereiding

Tip 1 – Maak een bewuste bestemmings- en vervoerskeuze
De keuze waar je heen reist bepaalt een groot deel van de impact van je reis. Ter plaatse zijn veel zaken niet meer te beinvloeden. Maak die bestemmingskeuze bewust door de volgende vragen te stellen: (1) Kan ik er met de (nacht)trein komen? Je kunt met de auto of het vliegtuig naar de Alpen, maar de trein is een veel schoner alternatief. Laat je rijden en vermijd de files door de trein te pakken richting de bergen. De meeste bestemmingen van Bergsportreizen zijn prima met het openbaar vervoer te bereiken. Dat is comfortabel, veilig en milieuvriendelijk.

duurzaam reizen met de trein naar de alpen

Ga voor meer informatie over treinreizen naar de Treinreiswinkel. (2) Is er goed lokaal OV? Wel zo handig als je met de trein komt. En wie er voor kiest om toch de auto te pakken richting de Alpen, kan ter plaatse de afweging maken om in het dal te parkeren in plaats van zo ver mogelijk de berg op. In veel Alpenbestemmingen is het OV perfect geregeld. Zwitserland is hier natuurlijk het beste voorbeeld van. Kijk ook eens naar de Alpine Pearls, 23 bestemmingen in 5 Alpenlanden die van alles rondom duurzame mobiliteit aanbieden. (3) Zijn er duurzame accommodaties? Natuurlijk kamperen wij graag op bergsportvakantie, en is dat ook nog eens het best voor het milieu. Maar als je een pension of hotel nodig hebt, kun je bij BookDifferent – een Nederlands initiatief – kijken welke accommodatie de laagste uitstoot en de meeste milieulabels heeft (en die vervolgens boeken).

Tip 2 – Bereken en compenseer je CO2-uitstoot
Bereken je CO2 uitstoot als je naar de bergen gaat en daar bent. Vergelijk die CO2 uitstoot met de uitstoot die je produceert als je thuis zou blijven. Compenseer je CO2 uitstoot vervolgens door met behulp van de andere negen tips duurzame afwegingen te maken en te kiezen voor groene alternatieven. Gebruik bijvoorbeeld Greenseat, of de CO2 calculator van Hivos, of Klimaatwijs op vakantie van Milieu Centraal om je uitstoot te bereken. Voor een berekening van de uitstoot van je huishouden kijk je op Milieucentraal.


Tip 3 - Kies voor duurzame materialen
Sommige fabrikanten houden meer rekening met milieu en sociale omstandigheden dan andere. Door te checken of jouw kleding en materialen duurzaam worden geproduceerd, kun je een bewuste keuze maken. Neem een kijkje op Rank a Brand Sport en Outdoor Kleding als je overweegt een product te kopen. Overweeg ook of je je oude producten nog kunt herstellen als ze stuk zijn. Of vraag in je kennissenkring of je misschien iets kunt lenen of tweedehands overnemen?

Onderhoud je outdoorkleding onderhoud je bergschoenen Recycle je spullen



In de bergen

Tip 4 - Steun de lokale economie
Door zoveel mogelijk regionale producten te kopen en te verblijven bij locals, steun je de lokale economie. Dat is een goede zaak, want zo kan de lokale bevolking duurzame veranderingen zoals het plaatsen van zonnecellen etc. financieren. Wanneer je een lokaal geproduceerde kaas koopt, profiteert de bevolking van de opbrengst. Bovendien hoeft de kaas niet per helikopter de bergen in gebracht te worden.

Tip 5 - Blijf op het pad
Als je op uitgezette wandelroutes en paden loopt, help je de flora en fauna te beschermen. Ga je wel buiten de gebaande paden, doe dit dan met respect. Weeg af in hoeverre je sportieve activiteiten uitstoot, lawaai, verstoring of erosie veroorzaken. Probeer tijdens je activiteiten dieren en hun voederplaatsen met rust te laten, en laat planten en bloemen staan.



Tip 6 - Neem je afval mee
Ga kritisch om met verpakkingsmateriaal en neem het afval mee terug naar het dal. Op grote hoogte breekt zelfs organisch afval nauwelijks af. Neem zo min mogelijk verpakkingsmateriaal mee de berg op door plastic en kartonnen doosjes al in het dal achter te laten. Je kunt hier al rekening mee houden bij het winkelen in de supermarkt.

afval in de bergen NKBV-bio katoenen afvalzak
Tip 7 - Vul je eigen waterfles
Wie zijn eigen waterfles of waterzak gebruikt in plaats van plastic flesjes koopt, maakt al een duurzamere keuze. Wees je daarnaast bewust van je watergebruik in de bergen. Moet je echt twee keer op een dag douchen? Ook onderweg kun je er soms voor kiezen om gebruik te maken van een filter om gletsjerwater te zuiveren.

NKBV-mizu
Tip 8 - Vermijd liften en kabelbanen
Natuurlijk doet de echte bergsporter alles op eigen kracht, maar soms kun je echt niet om het gebruik van liften en kabelbanen heen. Probeer in elk geval deze infrastructuren zoveel mogelijk te vermijden door je routes lift- en kabelbaanarm te plannen.

In de hut

Tip 9 - Gebruik duurzame opladers
Neem een powerbank mee of mobiele oplader op zonne-energie voor je telefoon. Zo help je het energieverbruik van de hut te verminderen. Bovendien is het handig voor als je onderweg eens zonder accu komt te zitten.

Tip 10 - Wees proactief
Door in de hut vragen te stellen over duurzaamheid, stimuleer je ze om milieubewuste keuzes te maken in hun beleid. Veel hutten stellen zich erg dienstverlenend op naar klanten toe en zijn gevoelig voor hun verwachtingen. Je kunt al snel meehelpen aan een helikopterrotatie minder. Datzelfde geldt voor tourist info, hotels e.d.

duurzame BERGHUTTEN

Een bewuste bergvakantie toegewenst!

Heb je een goed idee voor de Commissie Duurzaamheid? Stuur dan een mail naar duurzaamheid@nkbv.nl. De commissie gaat er graag mee aan de slag.

Meer duurzaamheid

Terug naar overzicht