MENU

10 tips voor een duurzame bergvakantie

Om de natuur zo min mogelijk te belasten, kun je als bergsporter je persoonlijke bijdrage leveren door bewuste afwegingen te maken. Met deze 10 tips maak je de meest duurzame keuzes voor jouw bergvakantie.

Wat de bergsport zo mooi maakt, is dat je het beoefent in de ongerepte natuur. Waar je ook klimt, of tochten maakt, je staat in verbinding met kwetsbaar landschap. Als bergsporters zijn we mede verantwoordelijk deze natuur te behouden en te beschermen. Wanneer lid bent van de NKBV ondersteun je het behoud en onderhoud van de bergen en rotsmassieven. De NKBV draagt namelijk jaarlijks € 400.000 bij aan het Gegenrecht Fonds en € 119.000 aan de klimgebieden in België. Maar om de natuur tijdens je vakantie zo min mogelijk te belasten, kun je als bergsporter ook je persoonlijke bijdrage leveren door bewuste afwegingen te maken. Ga jij binnenkort de bergen in? Met deze tips wordt jouw bergsportvakantie nog duurzamer.

Ga je in de winter? Lees dan hoe je zo bewust mogelijk op pad gaat.

9 tips duurzaam off-piste

1. Kies bewust je bestemming en vervoer

Waar je heen reist bepaalt voor een groot deel de impact van je reis, ter plaatse zijn veel zaken vaak niet meer te beïnvloeden. De volgende vragen helpen je je bestemming bewust te kiezen:

Kan ik er met de (nacht)trein komen?

De trein is een veel schoner alternatief dan de auto of het vliegtuig. Laat je rijden en vermijd files door de trein te pakken richting de bergen. De meeste bestemmingen van Bergsportreizen zijn prima met het openbaar vervoer te bereiken. Dat is comfortabel, veilig en milieuvriendelijk. Voor meer informatie over treinreizen kun je terecht bij de Treinreiswinkel of NS Internationaal.

duurzaam reizen met de trein naar de alpen

Is er goed lokaal openbaar vervoer?

Wel zo handig als je met de trein komt. En wie er voor kiest om toch de auto te pakken richting de Alpen, kan ter plaatse de afweging maken om in het dal te parkeren in plaats van zo ver mogelijk de berg op. In veel Alpenbestemmingen is het openbaar vervoer perfect geregeld. Zwitserland is hier natuurlijk het beste voorbeeld van. Kijk ook eens naar de Alpine Pearls.

Zijn er duurzame accommodaties?

Tijdens de bergsportvakantie kamperen we natuurlijk graag, en dat is ook nog eens goed voor het milieu. Maar als je een pension of hotel nodig hebt, kun je bij BookDifferent – een Nederlands initiatief – kijken welke accommodatie de laagste uitstoot en de meeste milieulabels heeft (en die vervolgens boeken).

2. Bereken en compenseer je CO₂-uitstoot

Bereken je CO₂-uitstoot als je naar de bergen gaat en daar bent. Vergelijk deze met de uitstoot die je produceert als je thuis zou blijven. Compenseer je CO₂-uitstoot vervolgens door met behulp van de andere negen tips duurzame afwegingen te maken en te kiezen voor groene alternatieven. Gebruik bijvoorbeeld Greenseat, of de CO₂-calculator van Hivos, of Klimaatwijs op vakantie van Milieu Centraal om je uitstoot te bereken. Voor een berekening van de uitstoot van je huishouden kijk je op Milieucentraal.


3. Kies voor duurzame materialen

Sommige fabrikanten houden meer rekening met milieu en sociale omstandigheden dan andere. Door te checken of jouw kleding en materialen duurzaam worden geproduceerd, kun je een bewuste keuze maken. Neem een kijkje op Good On You als je overweegt een product te kopen. Overweeg ook of je je oude producten nog kunt herstellen als ze stuk zijn. Of vraag in je kennissenkring of je misschien iets kunt lenen of tweedehands overnemen?

Onderhoud je outdoorkleding onderhoud je bergschoenen Recycle je spullen4. Steun de lokale economie

Door ter plaatse zoveel mogelijk regionale producten te kopen en te verblijven bij locals, steun je de lokale economie. Dat is een goede zaak, want zo kan de lokale bevolking duurzame veranderingen zoals het plaatsen van zonnecellen etc. financieren. Wanneer je een lokaal geproduceerde kaas koopt, profiteert de bevolking van de opbrengst. Bovendien hoeft de kaas niet per helikopter de bergen in gebracht te worden.

5. Blijf op het pad

Wanneer je op uitgezette wandelroutes en paden loopt, help je de flora en fauna te beschermen. Ga je wel buiten de gebaande paden, doe dit dan met respect. Weeg af in hoeverre je sportieve activiteiten uitstoot, lawaai, verstoring of erosie veroorzaken. Probeer tijdens je activiteiten dieren en hun voederplaatsen met rust te laten, en laat planten en bloemen staan.

6. Neem je afval mee

Ga kritisch om met verpakkingsmateriaal en neem het afval mee terug naar het dal. Op grote hoogte breekt zelfs organisch afval nauwelijks af. Neem zo min mogelijk verpakkingsmateriaal mee de berg op door plastic en kartonnen doosjes in het dal achter te laten. Je kunt hier al rekening mee houden bij het winkelen in de supermarkt.

afval in de bergen NKBV-bio katoenen afvalzak

7. Vul je eigen waterfles

Wie zijn eigen waterfles of waterzak gebruikt in plaats van plastic flesjes koopt, maakt al een duurzamere keuze. Wees je daarnaast bewust van je watergebruik in de bergen. Moet je echt twee keer op een dag douchen? Ook onderweg kun je er soms voor kiezen om gebruik te maken van een filter om gletsjerwater te zuiveren.

8. Vermijd liften en kabelbanen

Natuurlijk doet de echte bergsporter alles op eigen kracht, maar soms kun je echt niet om het gebruik van liften en kabelbanen heen. Probeer in elk geval deze infrastructuren zoveel mogelijk te vermijden door je routes lift- en kabelbaanarm te plannen.

9. Gebruik duurzame opladers

Neem een powerbank of mobiele oplader op zonne-energie mee voor je telefoon. Zo help je het energieverbruik van de hut te verminderen. Bovendien is het handig voor als je onderweg eens zonder accu komt te zitten.

10. Wees kritisch en proactief

Door in de hut vragen te stellen over duurzaamheid, stimuleer je hen om milieubewuste keuzes te maken in hun beleid. Veel hutten stellen zich erg dienstverlenend op naar klanten toe en zijn gevoelig voor hun verwachtingen. Zo draag je bij aan het verminderen van het aantal helikoptervluchten voor de bevoorrading van hutten. Hetzelfde geldt voor VVV’s, hotels e.d.

duurzame BERGHUTTEN

Duurzaamheidscommissie

Sinds 2015 is binnen de NKBV de commissie Duurzaamheid actief. Deze groep bergsporters adviseert het verenigingsbureau, de commissies, de regio’s, de secties en de leden op het gebied van duurzaam gedrag in de breedste zin. Vanuit verschillende professionele achtergronden, maar allen vanuit een enorme drijfveer om de bergsport duurzaam te maken, dragen zij bij aan projecten en activiteiten van de NKBV. Voorbeelden hiervan zijn onder andere een duurzame kaderdag en een klimaatneutrale bergsportdag! Heb jij een idee voor de duurzaamheidscommissie? Stuur dan een mail naar duurzaamheid@nkbv.nl. De commissie gaat er graag mee aan de slag.

Meer duurzaamheid