MENU

Duurzame berghutten

Zuinig omgaan met energie en water is in een berghut altijd belangrijk.

Berghutten liggen vaak op afgelegen plekken, midden in de natuur. Daardoor is het soms lastig om de hutten van stroom en stromend water te voorzien, en als dat wel lukt, is het niet altijd even duurzaam. Sommige hutten hebben flinke renovaties ondergaan om zo milieuvriendelijk en zelfvoorzienend mogelijk te draaien. Zonnepanelen op het dak, een slim afvalwaterzuiveringssysteem of gebouwd met duurzame materialen. Deze vier berghutten hebben een groene overstap gemaakt.

1. Cristallinahütte

Midden in de bergen tussen Val Bavona en Val Bedretto in Zwitserland ligt een minimalistisch vormgegeven, houten gebouw: de Cristallina berghut, ook wel Capanna Cristallina genoemd. Het is een functioneel gebouw, niet per se knus. De oude Cristallina hut stond op een lawinegevoelige plek en werd in 1999 dan ook van de berg geveegd door een lawine. Voordat de hut opnieuw werd opgebouwd, zocht men eerst een veiligere plek. Iets boven de oude hut verrees in 2003 de nieuwe Cristallinahütte op een lawinevrij stuk. De nieuwe hut is duurzamer, gebouwd met natuurlijke materialen en uitgerust met thermische isolatie voor snelle verwarming. Als je ook in de oude hut kwam, herken je de stenen van de oude hut in het terras terwijl je van een van de vegetarische en vegan gerechten geniet.

© Capanna Cristallina

De hut ligt op 2572 meter hoogte op de Cristallina pas en het is een mooie uitvalsbasis voor je meerdaagse of dagwandelingen. Ken je de Sentiero Cristallina? Deze 42 kilometer lange route leg je in drie dagen af. Je wandelt van het bergdorp Bignasco naar Airolo, van de ene vallei naar de adere. Onderweg kom je glinsterende bergmeren tegen, kleine dorpjes, imposante berghellingen en bossen. De panorama's zijn adembenemend mooi. Het is ook nog eens een gebied vol wilde dieren. Misschien heb je het geluk om de kolonie steenbokken te ontmoeten of kom je oog in oog te staan met een adelaar of gems. Na de tweede etappe van de Sentiero Cristallina Trail kom je aan bij de Capanna Cristallina en zoek je een plekje op het zonneterras. Je sluit de dag af met een geweldig uitzicht over de Basodino gletjser.

Klimmen vanuit de Cristallinahütte

Hoewel de Cristallinahütte meestal gebruikt wordt als tussenstop tijdens het wandelen, is het ook een goede plek voor de start van je bergbeklimming. De pieken van de Cristallina (2.912 m) en de Cima di Lago (2.933 m) liggen binnen handbereik. Je bereikt beide pieken in ongeveer een uur vanuit de hut. Cima di Lago bereik je via een historisch militair pad. Een rondwandeling om een van de bergen is ook mogelijk. Capanna Cristallina ligt in een sneeuwzeker gebied waardoor winterse activiteiten volop mogelijk zijn. Maak bijvoorbeeld de klassieke skitour van Val Torta naar Val Cavagnoli. Deze route kun je ook met sneeuwschoenen afleggen, maar dan ben je een stuk langer onderweg waardoor een overnachting in de hut zeker aan te raden is.

Vind jouw ideale berggebied

Vind jouw ideale berggebied

Weet jij al waar je je volgende huttentocht gaat lopen? Laat je inspireren door de mooiste berggebieden.

Ontdek

2. Lämmerenhütte

In de Lämmerenhütte in het Zwitserse Wallis wordt alles gedaan om zo ecologisch mogelijk te draaien. De hut heeft in 2017 een grondige opknapbeurt gehad met allerlei duurzame veranderingen. Zo zijn zonnepanelen aangelegd en heeft de hut een waterturbine. De zonnepanelen liggen niet alleen op het dak, maar ook aan de zijkant van de hut. Daardoor komt er in de winter geen sneeuw op de panelen te liggen en maakt de hut het hele jaar door gebruik van zonne-energie. De zonnepanelen leveren 95% van de elektriciteit en de rest komt van de waterturbine. Hetzelfde geldt voor het water dat ook grotendeels met zonne-energie wordt verwarmd. Alleen als het niet anders kan, gebruiken ze hout of gas. Ook afvalwater kent geen verspilling. Vies water gaat eerst door een vetvanger en dan door een natuurlijk stenen filter. De ontlasting van de wc wordt door wormen in compost omgezet. Meer weten? Bekijk dan onderstaande video waarin berggids Martijn Schell de Lämmerhütte bezoekt.

Zo kom je er

De Lämmerenhütte ligt in het berggebied boven het dorp Leukerbad. Om de hut te bereiken, pak je vanuit het dorp eerst de Gemmibahn of wandel je een paar uur naar boven. Een leuke stop onderweg is de Gemmiwand, waar je een bijzondere klimervaring te wachten staat. Je klimt niet verticaal, maar horizontaal en komt onderweg obstakels tegen zoals draaiende ladders en loopbruggen. Wie liever ‘normale’ klimroutes volgt, komt rond de Lämmerenhütte ook aan zijn trekken. Je vindt er klettersteigroutes van diverse niveaus.

Een wandeling over de Gemmipass mag zeker niet ontbreken tijdens je bezoek aan het gebied. Wanneer je over dit gletsjerpad loopt, heb je de mooiste uitzichten op de toppen van het Wallis kom je misschien wel een steenbok tegen. Ook zie je in de verte het dorpje Leukerbad liggen. Wil je een berg op? Dan staat de Wildstrubel (3.243 m) voor je klaar. Deze wordt vaak over een van de gletsjers beklommen.

De Lämmerenhütte is goed toegankelijk in de winter, wat het een mooie uitvalsbasis maakt voor skitours en sneeuwschoenwandelingen. De hut organiseert het hele winterseizoen leuke toerski-excursies waar je bij aan kunt sluiten.

3. Hermann-von-Barth Hütte

Deze hut in de Allgäuer Alpen in Duitsland is ecologisch georiënteerd. Diverse voorzieningen zorgen ervoor dat de hut zo goed als CO2-neutraal draait. Zonnepanelen verzorgen de energievoorziening en de natuurlijke afvalwaterzuivering wordt gedaan door een biologische waterzuiveringsinstallatie.

De Hermann-von-Barth hut staat op 2131 meter hoogte, waarmee het de hoogste hut is van de Allgäuer Alpen. Door de duurzame vernieuwingen zorgt de hut niet alleen goed voor het milieu, ook worden de gasten in de watten gelegd. Wat dacht je van een muzikale avond met een accordeonspeler of geweldig panoramisch uitzicht vanaf het zonneterras. De Hermann-von-Barth hut is geopend van mid-juni tot mid-september. Dit maakt het een fijne plek voor zomerse bergavonturen.

Doen rondom de Hermann-von-Barth Hütte

Het gebied rond de hut staat bekend om de vele klimroutes. Je vindt er middelzware en moeilijke routes, perfect voor diegene die op zoek zijn naar een uitdaging. De meeste klimroutes starten op 15 tot 30 minuten wandelen van de hut. Een veelbeklommen piek is de Wolfebnerspitzen (2427 m). Dankzij routes met 100 tot 350 hoogtemeters en diverse moeilijkheidsgraden is hier voor alle klimmers een mooie uitdaging te vinden. Minder populair, en dus minder druk, is de klim naar de top van de Hermannskarturm (2430 m) met de Via Jonas, waarbij je 200 klimmeters overbrugt. Het is een lange en zware tocht, onderschat deze niet. Heb je nog energie en tijd over maak dan zeker de oversteek naar de Hermannskarspitze (2472 m).

Steenboktocht

Ga je liever wandelen in de Allgäuer Alpen? Dan is de hut een mooie tussenstop tijdens de zesdaagse Steenboktocht. Je komt bloemenweides, ruige rotswanden en natuurlijk steenbokken tegen op je pad. De hele route is 57 kilometer lang en heeft tussentstops in de mooiste hutten.

Alles over bergwandelen

Alles over bergwandelen

De NKBV is er om jou alles te laten halen uit je bergwandelactiviteiten. We helpen je alvast goed voor te bereiden voor je komende bergwandelingen.

Bergwandelen

4. Stüdlhütte

De Stüdlhütte kent een lange geschiedenis die teruggaat naar 1868. Bergpionier Johann Stüdl gaf destijds opdracht voor de hut en in 1997 werd de nieuwe hut geopend die nog steeds in lijn is met de denkbeelden van Stüdl: less is more. De hut is een uitvalsbasis voor beklimmingen, maar moet geen Alpenhotel worden. Simpel maar gezellig. Er is zoveel mogelijk gedaan om het energieverbruik zo laag mogelijk te houden en de hut zo zelfvoorzienend mogelijk te maken.

De hut staat op een hoogte van 2800 meter en kan het hele jaar door in de sneeuw liggen. Goede isolatie is daarom belangrijk. De ronde vorm van het gebouw en de metalen bedekking voorkomen dat de wind kan binnendringen. Het duurzame isolatiemateriaal isofloc doet daar nog een schepje bovenop met thermische isolatie. Een goede isolatie betekent minder stoken. De zuidelijke kant van de hut heeft een lichte helling met zonnepanelen erop. Dat kan niet beter voor zonnepanelen. Dankzij dit zonnesysteem heeft de hut stroom en warm water. Daarnaast is ook het interieur van de hut duurzaam; de slaapruimtes zijn gemaakt van onbewerkt hout.

Activiteiten rondom de Stüdlhut

De Stüdlhut staat op grote hoogte in Hohe Tauern Nationaal Park in Oostenrijk, onderaan de Grossglockner (3798 m). Je bent het hele jaar welkom waardoor je in ieder seizoen de mooiste bergreis beleeft. De zomers lenen zich voor een fijne berghike of beklimming van de Grossglockner. Ook ligt de Stüdlhütte op route van de Adelaarsweg. Een uitdagende langeafstandswandeling voor iedereen die Tirol al wandelend wil leren kennen. Maar liefst 33 etappes brengen je in ruim 400 kilometer door de regio. Op de route worden betoverende uitzichten en gezelligheid in hutten afgewisseld met geschiedenis van de bergsport. In de winters vinden vele toerskiërs en sneeuwschoenwandelaars hun weg naar de hut.

Benieuwd naar waar je nog meer duurzame berghutten in de Alpen kunt vinden? Bekijk ze in de Tochtenwiki.

Onderhoud aan paden en hutten

Als NKBV-lid draag je bij aan het onderhoud van paden en hutten. Elk jaar dragen de leden gezamelijk €400.000,- bij aan het Gegenrechtfonds. En wist je dat je als NKBV-lid korting krijgt in de meeste berghutten in de Alpen?

Gegenrechtfonds Korting in de hut

Terug naar overzicht