2. Lämmerenhütte
In de Lämmerenhütte in het Zwitserse Wallis wordt alles gedaan om zo ecologisch mogelijk te draaien. De hut heeft in 2017 een grondige opknapbeurt gehad met allerlei duurzame veranderingen. Zo zijn zonnepanelen aangelegd en heeft de hut een waterturbine. De zonnepanelen liggen niet alleen op het dak, maar ook aan de zijkant van de hut. Daardoor komt er in de winter geen sneeuw op de panelen te liggen en maakt de hut het hele jaar door gebruik van zonne-energie. De zonnepanelen leveren 95% van de elektriciteit en de rest komt van de waterturbine. Hetzelfde geldt voor het water dat ook grotendeels met zonne-energie wordt verwarmd. Alleen als het niet anders kan, gebruiken ze hout of gas. Ook afvalwater kent geen verspilling. Vies water gaat eerst door een vetvanger en dan door een natuurlijk stenen filter. De ontlasting van de wc wordt door wormen in compost omgezet. Meer weten? Bekijk dan onderstaande video waarin berggids Martijn Schell de Lämmerhütte bezoekt.
Zo kom je er
De Lämmerenhütte ligt in het berggebied boven het dorp Leukerbad. Om de hut te bereiken, pak je vanuit het dorp eerst de Gemmibahn of wandel je een paar uur naar boven. Een leuke stop onderweg is de Gemmiwand, waar je een bijzondere klimervaring te wachten staat. Je klimt niet verticaal, maar horizontaal en komt onderweg obstakels tegen zoals draaiende ladders en loopbruggen. Wie liever ‘normale’ klimroutes volgt, komt rond de Lämmerenhütte ook aan zijn trekken. Je vindt er klettersteigroutes van diverse niveaus.
Een wandeling over de Gemmipass mag zeker niet ontbreken tijdens je bezoek aan het gebied. Wanneer je over dit gletsjerpad loopt, heb je de mooiste uitzichten op de toppen van het Wallis kom je misschien wel een steenbok tegen. Ook zie je in de verte het dorpje Leukerbad liggen. Wil je een berg op? Dan staat de Wildstrubel (3.243 m) voor je klaar. Deze wordt vaak over een van de gletsjers beklommen.
De Lämmerenhütte is goed toegankelijk in de winter, wat het een mooie uitvalsbasis maakt voor skitours en sneeuwschoenwandelingen. De hut organiseert het hele winterseizoen leuke toerski-excursies waar je bij aan kunt sluiten.
3. Hermann-von-Barth Hütte
Deze hut in de Allgäuer Alpen in Duitsland is ecologisch georiënteerd. Diverse voorzieningen zorgen ervoor dat de hut zo goed als CO2-neutraal draait. Zonnepanelen verzorgen de energievoorziening en de natuurlijke afvalwaterzuivering wordt gedaan door een biologische waterzuiveringsinstallatie.
De Hermann-von-Barth hut staat op 2131 meter hoogte, waarmee het de hoogste hut is van de Allgäuer Alpen. Door de duurzame vernieuwingen zorgt de hut niet alleen goed voor het milieu, ook worden de gasten in de watten gelegd. Wat dacht je van een muzikale avond met een accordeonspeler of geweldig panoramisch uitzicht vanaf het zonneterras. De Hermann-von-Barth hut is geopend van mid-juni tot mid-september. Dit maakt het een fijne plek voor zomerse bergavonturen.
Doen rondom de Hermann-von-Barth Hütte
Het gebied rond de hut staat bekend om de vele klimroutes. Je vindt er middelzware en moeilijke routes, perfect voor diegene die op zoek zijn naar een uitdaging. De meeste klimroutes starten op 15 tot 30 minuten wandelen van de hut. Een veelbeklommen piek is de Wolfebnerspitzen (2427 m). Dankzij routes met 100 tot 350 hoogtemeters en diverse moeilijkheidsgraden is hier voor alle klimmers een mooie uitdaging te vinden. Minder populair, en dus minder druk, is de klim naar de top van de Hermannskarturm (2430 m) met de Via Jonas, waarbij je 200 klimmeters overbrugt. Het is een lange en zware tocht, onderschat deze niet. Heb je nog energie en tijd over maak dan zeker de oversteek naar de Hermannskarspitze (2472 m).
Steenboktocht
Ga je liever wandelen in de Allgäuer Alpen? Dan is de hut een mooie tussenstop tijdens de zesdaagse Steenboktocht. Je komt bloemenweides, ruige rotswanden en natuurlijk steenbokken tegen op je pad. De hele route is 57 kilometer lang en heeft tussentstops in de mooiste hutten.