MENU

9 tips duurzaam off-piste

Op zoek naar de poeder! Maar hoe houd je je wintervakantie zo duurzaam mogelijk?

Je wintervakantie in de bergen is genieten in verstilde sneeuwlandschappen met winterse vergezichten. Als bergsporters zijn we mede verantwoordelijk deze natuur te behouden en te beschermen. De skigebieden dragen hieraan al hun steentje bij: veel skiliften draaien op groene energie en sneeuwkanonnen worden duurzamer gemaakt. In de zomer zaait men pistes in, wordt vegetatie aangeplant en verwijdert men oude liftpalen en bouwwerken.

Maar wat kun je zelf doen als je de natuur zo min mogelijk wilt belasten, maar wel graag de bergen in trekt tijdens je wintervakantie? In navolging van onze 10 tips voor een duurzame bergvakantie, geven we hieronder negen aanvullende tips voor de (off-piste) wintersporter.

Voorbereiding

Tip 1 - Ga buiten het hoogseizoen
Probeer buiten het hoogteseizoen op wintersport te gaan. Behalve dat het rustiger is op je bestemming en de prijs ook nog eens aantrekkelijker, wordt de natuur door de spreiding van toersisten gelijkmatiger belast.

Tip 2 - Zoek hoger gelegen gebieden op
Kies een hoger gelegen sneeuwzeker, skigebied. In lagere gebieden worden sneeuwkanonnen ingezet om de pistes wit te krijgen. Hoewel ze duurzamer zijn dan vroeger, verbruiken deze apparaten nog veel energie en water. Omdat de sneeuwkanonnen 's nachts draaien, maken ze veel lawaai, wat de rust van dieren verstoort. Geplette kunstsneeuw blijft langer liggen, waardoor er meer schimmelgroei is en de bodentemperatuur daalt. Dit schaadt de plantengroei en verstoort de fragiele ecosystemen.

Tip 3 - Leen of huur je skimateriaal
Ski- en snowboardmateriaal is kostbaar. Om die kosten te drukken, kun je misschien je materiaal huren of lenen. Als NKBV-lid krijg je korting bij Skiset. Huur je ski- en snowboardmateriaal alvast in Nederland en haal het op op je wintersportbestemming. Als NKBV-lid krijg je 5% korting bovenop de korting die je al hebt wanneer je via Skiset huurt.

Tip 4 - Reduceer het aantal korte vakanties
Echte powderchasers vertrekken naar de Alpen wanneer het flink heeft gesneeuwd. De vraag is of dat 2, 3 of 4 keer per seizoen moet. Meerdere keren op en neer reizen naar de bergen is uiteraard belastender voor het milieu dan wanneer je een langere periode aaneengesloten verblijft in een skigebied.

Vervoer

Tip 5 - Neem de Ski-Thalys of Alpen Express
Maak een bewuste transportkeuze en kies het groenste vervoermiddel. Je kunt met de auto of het vliegtuig naar de Alpen afreizen, maar in de winter rijdt er een speciale Ski-Thalys en Alpen Express en kun je relaxt met de trein naar je winterbestemming. Overweeg daarnaast eens om wintersportgebieden te bezoeken die zijn aangesloten bij Alpine Pearls of Gemeinschaft autofreier Schweizer Tourismusorte. Deze gebieden stimuleren mensen om de auto te laten staan door alternatief vervoer aan te bieden.

Vervoer naar de bergen

Op de sneeuwhelling

Tip 6 - Kies voor de dikke laag sneeuw
Probeer in je powderchase op zoek te gaan naar de dikke lagen sneeuw. Behalve dat je veel meer kunt genieten van de poeder, belast je ook de planten en struiken minder. Zorg er in elk geval voor dat je niet skiet op een dun laagje sneeuw waar de begroeiing nog te zien is. De scherpe kanten van de ski’s beschadigen namelijk de gevoelige vegetatie.


Tip 7 - Houd rekening met dieren; vermijd bossen
Manoeuvreren door de bossen en langs de bosrand is spectaculair, maar ook belastender voor de begroeiing en de dieren dan wanneer je over een besneeuwde grashelling skiet. In bijna alle skigebieden zijn grote delen van het terrein tot rustzone voor het wild bestempeld. De dieren moeten in de winter heel zuinig zijn met hun energie. Als ze door winterbergsporters gestoord en/of opgejaagd worden, verbranden ze daarbij kostbaar vet en kunnen in een strenge winter het loodje leggen. Bos met jonge aanplant is vaak ook niet toegankelijk voor wintersporters.



Tip 8 - Laat je leiden door de locals
Bij off-piste wintersporten is het belangrijk om je goed te laten informeren op de plaats van bestemming. Behalve dat het veiliger is voor jezelf, komt het welzijn van planten en dieren ten goede. Gidsen weten precies welke gebieden beschermd en kwetsbaar zijn, en leiden je daar dan ook omheen.

Tip 9 - Neem je afval mee
Een open deur, maar niet onbelangrijk. Ga je op pad in de sneeuw? Laat dan geen afval achter. Door de kou verteert je bananenschil of broodkorst te langzaam. In heel veel bergdorpen staat daarnaast een grotere variatie afvalbakken dan wij in Nederland gewend zijn. Laat de huttenbaas, chalet- of hoteleigenaar je uitleggen hoe je je afval moet scheiden.

alles over sneeuwschoenwandelen alles over toerskiën

Terug naar overzicht