MENU

Afval in de bergen

We weten allemaal dat afval in de natuur een groot probleem is; blikjes, glasscherven, wc-doekjes, plastic flesjes of een wikkelpapiertje. Deze dingen kan je zeker tegenkomen als je in de bergen bent.

Verminder je plastic-gebruik

Plastic is zo sterk dat het heel lang blijft bestaan en dat maakt het een probleem. Niet alleen voor de oceanen, maar ook voor de bergen. Gebruik daarom geen ‘single use plastics’; dat zijn plastic verpakkingen die eenmalig worden gebruikt. Zoals een plastic flesje of een zak appelen in de supermarkt. Neem je eigen fles mee, gebruik niet voor fruit en groente losse plastic zakje, neem je eigen boodschappentas of rugzak mee als je boodschappen gaat doen. Of koop je groenten en fruit op een locale markt (en neem je eigen zakjes mee). Tip: na het wassen van je afvalzak, kan je deze ook gebruiken om je groenten en fruit in te doen. Verpak je lunch in een lunchwrap en niet in plastic. Door een aantal simpele acties kun je jouw eigen ‘plastic footprint’ flink reduceren.

NKBV-webshop 10 tips duurzame bergvakantie

#bergop

Er zijn prachtige initiatieven die ons afvalprobleem grootschalig aan proberen te pakken. Het mooiste voorbeeld is Boyan Slat's The Ocean Cleanup. Met reusachtige gevaartes proberen zij de zeeën schoon te maken. Maar ook jij kan helpen. Ga je binnenkort de bergen in met de fiets, te voet of klimmend? Neem dan de NKBV #bergop-afvalzak mee in deze BIO- en Fairtrade katoenen zak met touwsluiting. De afvalzak is wasbaar en stevig genoeg om je afval in mee te nemen na een mooie hutten-, dag- , klim en fietstocht. Kiep na je tocht de zak leeg in de bestemde afvalbak in het dal. Voor de bivaktochten en gezinnen met kinderen is er ook een groter formaat. Laat ook zien hoe jij de bergen schoner maakt en bewuster de bergen in gaat.

NKBV-bio katoenen afvalzak

Wist je dat...

  • een gemiddelde Nederlander per jaar 480 kilogram afval produceert?
  • op alle stranden van de wereld gemiddeld 2.000 kilogram afval per vierkante kilometer ligt?
  • het een jaar duurt voor een bananenschil in de natuur is afgebroken, en nog langer op hoogte in de bergen?
  • één batterij 10.000 liter water vervuilt als deze in de natuur terecht komt?
  • het 50 jaar duurt voor een leeg cola blikje door de natuur is afgebroken?
  • op de bodem van de oceanen gemiddeld 70 kilogram afval per vierkante kilometer ligt?
  • het gemiddeld 450 jaar duurt voor een luier in de zee is afgebroken?