MENU

Onderhoud je bergschoenen

Bergschoenen zijn onmisbaar tijdens alpiene of bergwandeltochten. Om ervoor te zorgen dat je er langer van kunt genieten, is het belangrijk om ze goed te onderhouden. Het regelmatig onderhouden van je bergschoenen is niet alleen goed voor hun levensduur, maar ook voor je voeten. In dit artikel geven we je tips en tricks voor het onderhouden van je bergschoenen, zodat je ze elk jaar weer met plezier kunt gebruiken.

Waarom onderhoud aan bergschoenen?

Of je nu wandelt door de sneeuw, klei, modder, rotsen of gewoon over geprepareerde bergpaden, je schoenen worden altijd wel vies en soms zelfs doorweekt. Natte leren schoenen ademen minder goed dan droge leren schoenen, waardoor zweet niet goed verdampt en je warme, natte voeten krijgt. Door je bergschoenen goed te onderhouden, zorg je voor goede ventilatie, voorkom je uitdroging (in geval van leren schoenen) en maak je ze weer vuil- en waterafstotend. Hierdoor voorkom je dat vuil en water door de schoen zakken, waardoor je voeten nat worden.

Sportieve bergwandelaars die met stevige bergschoenen door een Alpen weide lopen. Bergschoenen met een Vibram zool

Een goede basisverzorging

Om ervoor te zorgen dat je bergschoenen langer meegaan en je voeten comfortabel blijven tijdens het wandelen, is het belangrijk om ze goed te verzorgen. Daarom is het belangrijk je schoenen op de juiste manier te onderhouden. Dit begint met een aantal basisregels die je kan toepassen om er voor te zorgen dat je bergschoenen langer mee gaan.

  • Maak je schoenen schoon na elk gebruik: Verwijder vuil en modder met een zachte borstel en lauwwarm water. Gebruik geen agressieve reinigingsmiddelen, omdat deze het materiaal van de schoen kunnen beschadigen. Laat ze liever niet in de buurt van een warmtebron drogen, dit kan leiden tot scheuren en barsten in het leer.
  • Bewaar je bergschoenen op een droge, donkere en goed geventileerde plek, bijvoorbeeld in de doos. Zo drogen ze minder snel uit door de zon of andere warmtebronnen.
  • Reinig ook af en toe de binnenkant. Bij bergschoenen met een GTX membraan kun je lauw water in de schoen gieten om het vuil los te weken. Voor leren schoenen kun je het beste een vochtig doekje gebruiken om ze schoon te maken. Zo blijven je schoenen fris en in goede staat voor je volgende avontuur.
  • Als je van plan bent de schoenen langere tijd niet te gebruiken, is het aan te raden om ze vooraf goed te onderhouden om uitdroging te voorkomen.

Benodigdheden voor het onderhoud

Voor het onderhouden van bergwandelschoenen van leer of nubuck is het belangrijk om te weten welk materiaal nodig is voor de reiniging. Gebruik voor glad leer bijenwas, zoals Grangers Paste Wax. Voor suède en nubuck zijn er andere speciale crèmes, waxen of sprays beschikbaar van Nikwax of Grangers, om de ruwe buitenkant en kleur te behouden.

Stappen voor het onderhoud van bergschoenen

  • Stap 1: Maak je bergwandelschoenen vuil- en moddervrij met een spons en lauwwarm water.
  • Stap 2: Blijft er toch nog viezigheid achter? Geen zorgen, met de Cleaning Gel van Nikwax Footwear kun je jouw bergschoenen reinigen. Dit product werkt als een soort zeep die zelfs de hardnekkigste vlekken kan verwijderen.
  • Stap 3: Spray of wax je bergschoenen in, nadat je ze hebt schoongemaakt. Voor suède en nubuck schoenen gebruik je een spray zoals de Nikwax Onderhoud Nubuck & Suède Spray on. Gladde leren bergschoenen smeer je in met bijenwas van bijvoorbeeld Grangers.
  • Stap 4: Borstel de bergschoenen zodat het onderhoudsmiddel wordt verspreid.
  • Stap 5: Laat het onderhoudsmiddel intrekken voordat je de schoenen weer gaat gebruiken.

Wil je meer weten over het onderhouden van je bergschoenen? Bekijk dan de video van de buitenexperts van Bever:

Onderhoud van je outdoorkleding

Als je op avontuur gaat in de buitenlucht, zijn niet alleen je bergschoenen, maar ook je outdoorkleding onmisbaar. Maar net zoals je bergschoenen, heeft ook je kleding het nodige onderhoud nodig om je te blijven beschermen tegen de elementen en er fris uit te blijven zien.

ONDERHOUD JE OUTDOORKLEDING