MENU

Onderhoud je bergschoenen

Je bergschoenen hebben aardig wat te verduren tijdens een alpiene- of bergwandeltocht. Om deze langer mee te laten gaan is het belangrijk om ze goed te onderhouden. Zodat je ze elk jaar weer met plezier uit de kast kunt halen.

Waarom onderhoud aan wandelschoenen?

Waar je ook wandelt, of het nu in de sneeuw, klei, modder, rotsen of gewoon over geprepareerde bergpaden zijn, je schoenen zullen uiteindelijk vies en misschien zelfs doorweekt worden. Natte leren schoenen ademen minder goed dan droge leren schoenen. Hierdoor verdampt het zweet niet en krijg je warme, natte voeten. Door het insmeren of insprayen van je bergschoenen zorg je voor goede ventilatie, voorkom je uitdroging (in geval van leren schoenen) en zijn ze weer vuil- en waterafstotend. Je zult merken dat wanneer je dit niet doet, vuil en water door de schoen zakken, waardoor je voeten nat worden. Natuurlijk niet zo’n pretje wanneer je ze bij de volgende tocht weer wilt gebruiken.

Dit heb je nodig

Bergwandelschoenen zijn van leer of nubuck. Ze hebben allebei een ander materiaal nodig voor het reinigen en onderhoud.

Schoenen van leer zijn aan de oppervlakte gladder en geschikt voor bijenwas van bijvoorbeeld Granger’s Paste Wax.

Suede en nubuck schoenen hebben een ander onderhoudsmiddel nodig. Wax geeft een nubuck en suède schoen anders een gladde buitenkant. Zonde van je bergschoenen natuurlijk. Daarom moet je goed opletten welke crème, wax of fles je gebruikt. Het beste is om deze nubuck en suède in te sprayen met Nikwax of Granger’s, zodat de kleur en stoffige buitenkant van de schoen niet beschadigd.

Insmeren en insprayen

  • Het beste is om je bergwandelschoenen eerst vuil- en moddervrij te maken, door je schoenen met een spons en lauwwarm water schoon te poetsen. Houd je nog steeds viezigheid over? Met de Cleaning Gel van Nikwax Footwear reinig je jouw wandelschoenen. Het werkt als een soort zeep.

  • nadat ze schoon zijn, spray of wax je de schoenen meteen in. Hiervoor hoeft de schoen niet te drogen
  • afhankelijk van het type materiaal: suède en nubuck schoenen spray je in
  • afhankelijk van het type materiaal: leren schoenen smeer je in met wax van Nikwax of Granger’s
  • daarna borstel je de schoenen, zodat het onderhoudsmiddel wordt verspreid.
  • laat het onderhoudsmiddel in je schoenen een tijdje intrekken, voordat je ze weer gaat gebruiken

Wil je meer weten, check de video

Onderhoud van je outdoorkleding

Naast je bergschoenen, heeft je kleding ook het nodige onderhoud nodig.

onderhoud je outdoorkleding