MENU

Onderhoud je bergschoenen

Je bergschoenen hebben aardig wat te verduren tijdens een alpiene of bergwandeltocht. Om ze langer mee te laten gaan, is het belangrijk dat je ze goed onderhoudt. Zodat je ze elk jaar weer met plezier kunt gebruiken.

Waarom onderhoud aan wandelschoenen?

Waar je ook wandelt, of het nu in de sneeuw, klei, modder, rotsen of gewoon over geprepareerde bergpaden is, je schoenen worden altijd wel vies en misschien zelfs doorweekt. Natte leren schoenen ademen minder goed dan droge leren schoenen. Hierdoor verdampt het zweet niet en krijg je warme, natte voeten. Door het insmeren of insprayen van je bergschoenen zorg je voor goede ventilatie, voorkom je uitdroging (in geval van leren schoenen) en zijn ze weer vuil- en waterafstotend. Je zult merken dat wanneer je dit niet doet, vuil en water door de schoen zakken, waardoor je voeten nat worden.

Dit heb je nodig

Bergwandelschoenen van leer of nubuck hebben elk een ander materiaal nodig voor het reinigen en onderhoud.

Schoenen van leer zijn aan de oppervlakte gladder en geschikt voor bijenwas, zoals Granger’s Paste Wax.

Suède en nubuck schoenen hebben een ander onderhoudsmiddel nodig. Wax maakt nubuck en suède glad. Zonde als je juist van het ruwe uiterlijk houdt. Daarom moet je goed opletten welke crème, wax of spray je gebruikt. Je kunt nubuck en suède insprayen met Nikwax of Granger’s, zodat de kleur en ruwe buitenkant van de schoen niet beschadigt.

Insmeren en insprayen

  • Het beste is om je bergwandelschoenen eerst vuil en moddervrij te maken, door je schoenen met een spons en lauwwarm water schoon te poetsen. Houd je nog steeds viezigheid over? Met de Cleaning Gel van Nikwax Footwear kun je ook je wandelschoenen reinigen. Het werkt als een soort zeep.

  • Nadat ze schoon zijn, spray of wax je de schoenen meteen in. Hiervoor hoeft de schoen niet te drogen.
  • Suède en nubuck schoenen spray je in.
  • Leren schoenen smeer je in met wax van bijvoorbeeld Nikwax of Granger’s.
  • Daarna borstel je de schoenen, zodat het onderhoudsmiddel wordt verspreid.
  • Laat het onderhoudsmiddel in je schoenen een tijdje intrekken, voordat je ze weer gaat gebruiken.

Wil je meer weten, check de video

Onderhoud van je outdoorkleding

Naast je bergschoenen, heeft je kleding ook het nodige onderhoud nodig.

onderhoud je outdoorkleding